Een groot deel van de vijf miljoen Chinese mijnwerkers werken in dit soort kleine, onveilige mijnen.

Vervuiling maakt China arm

Lucht- en milieuvervuiling kosten de snelgroeiende economische reus 112 miljard dollar. Per jaar, al in 2005, zo blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse technische universiteit MIT. Het blijkt lucratief om het milieu te beschermen.

Een groot deel van de vijf miljoen Chinese mijnwerkers werken in dit soort kleine, onveilige mijnen.
Een groot deel van de vijf miljoen Chinese mijnwerkers werken in dit soort kleine, onveilige mijnen.

Explosie van milieuvervuiling
Gedurende tientallen jaren ging in China economische groei boven alles. Wetten tegen luchtvervuiling bestonden nauwelijks en werden al helemaal niet gehandhaafd. Een groot deel van het platteland veranderde in een open riool, vervuild met zware metalen. Vijf miljoen mijnwerkers delven de overvloedige Chinese kolen, die door de alomtegenwoordige kolencentrales in stroom en dikke rookwolken worden omgezet. Dit bespaarde de Chinezen op het eerste gezicht veel geld. Waterzuiveringsinstallaties en rookgaszuiveraars, zoals in West-Europa verplicht zijn, zijn duur. Toch blijkt deze luchtvervuiling een aantal bijzonder onaangename gevolgen voor China te hebben, te hebben, ook financieel, zo wijst een nieuwe studie van het MIT uit.

Epidemie van longaandoeningen en andere ziekten
Door de verstikkende rookwolken in metropolen als Sjanghai, Beijing en de kolenstad Linfen, de meest vervuilde stad van China met drie miljoen beklagenswaardige inwoners, explodeert het aantal luchtwegaandoeningen en chronische ziekten in China. Geen wonder. Zestien van de twintig meest vervuilde steden ter wereld liggen in China.
Onderzoekers van het MIT brachten in kaart hoe groot de schade voor China was als gevolg van deze vervuiling. De onderzoekers letten op de lange-termijn kosten van de luchtvervuiling, voornamelijk ziekte bij werknemers. Omdt de lonen in China steeds meer stijgen, betekent dit, heel cynisch, dat de economische schade door luchtvervuiling ook veel groter wordt. De steeds grotere steden confromteren ook steeds meer Chinezen met vervuiling. Waar in 1975, rond de dood van Mao, het land ongeveer 22 miljard dollar schade leed, uitgedrukt in dollars van 2012, is dit nu opgelopen tot 112 miljard dollar. Per jaar. Dat is een verlies van twee procent per jaar. Dit cijfer zal nog verder stijgen als de Chinese welvaart stijgt. Juist de economisch gezien meest productieve mensen, die in de grote Chinese steden, worden immers getroffen. Wel neemt het relatieve belang van de schade door milieuvervuiling af. China is nu namelijk meer dan vijftien keer zo rijk als in 1975.

Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie vallen er in China naar schatting 656 000 voortijdige doden per jaar door vervuilingsziekten (en is er een veelvoud aan longpatiënten). Ook is China de grootste uitstoter ter wereld van gifstoffen als kwik. Mogelijk zal er na dit rapport meer aandacht komen voor dit voor China grote probleem. Ook in China is er vergrijzing. Als werkenden eerder sterven, zal hopelijk zelfs voor de niet om hun respect voor mensenlevens bekend staande Chinese bureaucraten de maat vol zijn.

Bronnen
China pollution puts a dent in its economy, MIT Technology Review (2012)

3 gedachten over “Vervuiling maakt China arm”

  1. Wat een prachtig voorbeeld van het kortetermijndenken ten gevolge van de winstmaximalisatie en de onmogelijkheid om externe kosten in de prijzen te verwerken. Zolang die hallucinantie 112 miljard dollar geen economische kost betekent, vrees ik dat er slechts weinig verandering in de situatie zal komen, ten koste van ons milieu en onze gezondheid en geheel onterecht ten voordele van de Chinese economie. Maar ja, wie ziet de mogelijkheid al die kapitale fouten uit het kapitalisme te halen?

Laat een reactie achter