Van moeder naar zonne-energie deskundige

Een inspirerende en opbeurende documentaire over zonne-energie en vrouwen emancipatie. Vrouwen in derde wereld gebieden leren in het Barefoot College hoe ze verschillende vormen van zonne-energie kunnen benutten en worden zo solar-engineers. In deze documentaire het verhaal van Rafea.

An inspiring film about one woman’s attempt to light up her world. Rafea is an uneducated Bedouin mother from the Jordanian desert.

She gets the chance to go to the Barefoot College, where middle-aged women from poor communities train to become solar engineers, and bring power to their communities.

The college brings together women from all over the world. But learning about electrical components without being able to read, write or understand English is the easy part. Rafea is forced to risk everything, including losing her children, if she wants to complete the course.

Women make up half the world’s population and yet represent a staggering 70% of the world’s poor. Of the world’s 875 million illiterate adults, two-thirds are women.

Women work two-thirds of the world’s working hours, produce half of the world’s food, but earn only 10% of the world’s income and own 1% of the world’s property. On average, women earn half of what men earn.

 

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Website BareFoot College
-) Eerdere artikelen over zonne-energie op visionair

6 gedachten over “Van moeder naar zonne-energie deskundige”

  1. Ik had ‘m al gezien via Topdocumentaries, indrukwekkend hoe die vrouwen opboksen tegen hun onderdrukkende luie mannen!
     
    Ik vraag me wel af hoeveel ze nou eigenlijk geleerd hebben aan theoretische kennis en inzicht, behalve het in elkaar zetten van zo’n ding.

  2. Beste Douwe, the video net bekeken en beluisterd, voor mijn gevoel was het net of ik nooit weggeweest ben uit het midden oosten. Nu weet ik niet wanneer deze video gemaakt is, maar ergens in mijn achterhoofd moet dit solar systeem al een paar jaar bestaan?? Het eerste wat mij hierin opviel was het mobieltje. Haar man zou ik wel heel graag een beste punter onder zijn achterste willen verkopen. Wat een egocentrische vogel is dat en zo lui als poppestront. Maar ja dat zal wel de angst zijn van de onwetenheid, denk ik dan maar. Prachtig was ook om te zien hoe ze samen met de keniaanse vrouwen omgingen en voor het eerst plezier hadden. Het mooiste van de hele video vond ik hoe ze zich ontplooide en daardoor ook thuis haar woordje kon doen en het toch, ondanks alle wetgevingen het voor elkaar kreeg. Ik zal mijn vrouw ook deze video laten zien en tegen haar zeggen: tel al je zegeningen (grapje). Mvg Paul.

    1. Ja ik vond het wel heel mooi ergens, ook laat het je zien hoe goed wij het hier toch allemaal ook maar hebben. Zowel materialistisch maar ook met mogelijkheden tot onderwijs en zelfontplooiing en gelijkere rechten. Van de andere kant spreekt het simpele leven van daar en de strijd die deze vrouw levert me ook wel weer enorm aan. Er is daar nog echt wat om te verbeteren en het plezier en strijdlust spat ervan af.

      Al met al was het een documentaire waar ik na de tijd echt wat blij van was geworden. Over die mannen daar maar ook in Afrika hoor ik maar zelden goede dingen. Vanuit de permacultuurprojecten in die regio`s wordt er eigenlijk ook vooral met de vrouwen gewerkt omdat die mannen als ze er even mee weg komen meestal niets doen.

  3. Prachtige video, bedankt voor de link. Het ontroerde me om te zien hoe Rafea hunkert naar kennis en ervaringen buiten haar eigen gemeenschap. De kracht die deze vrouwen uitstraalden toen ze hun eerste schakeling in elkaar hadden gezet en ze daar helemaal trots op waren. Yes, dat hebben ze toch maar mooi gedaan. 
    Het maakt me ook verdrietig te realiseren dat er zoveel mensen zijn die zo weinig mogelijkheden hebben, mannen en vrouwen, want het leven van de mannen daar lijkt mij ook maar niets. 
    En dan die ene scene waar de vrouw kusjes krijgt van haar kleintjes en de man zit daar alleen nors te zijn. De vrouwen hebben elkaar, gezelligheid en steun, de man moet stoer zijn, de baas over zijn vrouw.  Hij ziet er eenzaam uit, ondanks zijn 2 gezinnen en vele kinderen.
    Toch laten haar moeder en andere vriendinnen Rafea maar moeilijk gaan naar India. Net als bij krabben mag er natuurlijk geen een ontsnappen uit de emmer. 

  4. Douwe, positief als altijd :)
    Helaas zie ik het zo anders :( (en ben nog aan ’t kijken) in de eerste 5 minuten, een echtgenoot die niet geheel weet wat ie met de nieuwe situatie aan moet. “Zorg voor de kinderen en m’n moeder” In andere woorden: “Emancipeer!” en, morgen beginnen! Die kinderen gaan hun moeder enorm missen. Dit gezin leefde in balans, (of het eerlijk is dat is iets anders) Trek de moeder eruit, en de heleboel raakt ontwricht. Ik zie pijn.
    Wat is de agenda van het Barefoot college? Wie financiert dit? En nog belangrijker waarom?
    Omdat die gezinnen veel te groot zijn, omdat die gemeenschappen veel te onafhankelijk zijn. Maar zo wordt het natuurlijk nooit gebracht. En het is die schijnheiligheid die mij tegenstaat.
    Deze hele operatie is niet bepaald gratis. Wat is het rendement van de financiers? Want dit is hoe een financier redeneert. Hier is over nagedacht, lang voordat die vrouwen benaderd werden. Arme mensen die hierin trapten. Rond 08:00 zie je de spijt in haar ogen. 08:21 End of story. Story of haar life wel te verstaan, heel letterlijk. 9:30 klein voorbeeldje van de “Deception” nog “1” uurtje… Maar staks kun jij je eigen huis bouwen met voor iedereen een eigen slaapkamer, Tuurlijk!
    11:45 Les een. Een screwdiver, oooh screwdiver. en dan weet je het, zo wordt de revolutie gewonnen!
    13:00 alle contact met de realiteit is reeds verloren… (They might as well be deaf…)
    14:00 Husband has run off.
    18:35 Eindelijk ziet ze het licht: “My kids are the most important thing in the whole world”
    20:00 Als je niet beter wist zou je denken dat die vent van de organisatie een soort van Loverboy is. Hij is heel goed in het paaien van die vrouwen.
    20:40 Isn’t there anyone else who can take care of the kids? How about, isn’t there anyone else who can assemble these solar panels for you? Tuurlijk wel en vele betere zelfs, probleem alleen is dat het doel niet de solar panels zijn, maar de ontwrichting van die bedouiden gezinnen. En daar is Rafea voor nodig.
    21:46 “My husband put me in an extremely awkward situation” How about, YOU and this Organisation did?
    23:00 Het principe van Solar power is zo aantrekkelijk. En dat is het natuurlijk ook.
    26:45 Rafea geeft blijk van een wat egoistisch karakter. Zij wil van alles, en anderen mogen daar voor opdraaien. Maar ze leeft in een droomwereld, gecreeerd door die organisatie die haar doet geloven dat zij van onschatbare waarde is. Het zaadje van de ontwrichting lijkt te kiemen…
    28:06 Wat Rafea nodig heeft is een eigen stuk land in een gebied dat vruchtbaar is, waar ze haar energie kwijt kan. de Natuurlijke oplossing. Of misschien kan ze leren de grond rond haar huis wat vruchtbaarder te maken. Permacultuur anyone?
    28:28 Totaal los van de werkelijkheid, brainwashed, Rafea is nu bereid een lening aan te gaan van een of ander bankensyndicaat. Slaaf te worden van het systeem om er nooit meer los van te raken…
    32:00 – 34:00 Zo manipulerend dat gesprek. Hoeveel geld wordt hier onder de tafel geschoven richting de man van Rafea? Genoeg blijkbaar om de kont van Raouf te likken…
    35:00 Raouf is blijkbaar nog niet over de brug gekomen, en dus begint haar man weer terug te krabbelen. Of hij wil meer, het is een spel.
    41:20 Na het tonen van totale onbekwaamheid, is de vraag: wie wordt de President of the company? Rafea leeft in zo’n droomwereld…
    54:00 Choose between the money and your husband. Alles is te koop lijken de financiers in deze wereld te denken.
    55:36 You will be an independent engineer (Just depending on the delivery of all spare parts and customers of the finished product…) with a monthly salary (depending on market demand and deducted by upfront initial investments, read spare parts, measuring equipment etc. oh and don’t forget the interestpayments to the bankingsyndicat…)
    Dream on while tearing apart traditional village life.
    En toch, leven in een droom is wel een prettig leven. Ik ben daar helaas te nuchter voor.

Laat een reactie achter