Betalen met aandelen in plaats van euro's of dollars. Waarom niet?

Aandelen als geld

Aandelen en geld lijken meer op elkaar dan het lijkt. Zowel de waarde van euro’s als de koers van het aandeel Philips worden bepaald door het vertrouwen dat mensen er in hebben. Een alternatief idee om komaf te maken met de centrale bank.

Geld is eigenlijk waardeloos
Alle valuta in de wereld zijn fiduciair. Dollars en euro’s zijn niets waard. Ze zijn alleen wat waard door het vertrouwen dat mensen er in hebben. Je kan dus niet met je euro’s naar de Nederlandsche Bank om ze in bijvoorbeeld goud om te wisselen. De enige intrinsieke waarde die euro’s hebben is dat je je belastingen er in moet betalen. Het is geen goed idee om geld uit te laten geven door een centrale autoriteit. Letterlijk elke vorm van fiduciair geld heeft in de loop van zijn bestaan het grootste deel van zijn waarde verloren.

Aandelen

Betalen met aandelen in plaats van euro's of dollars. Waarom niet?
Betalen met aandelen in plaats van euro's of dollars. Waarom niet?

Aandelen zijn stukjes bedrijf. Als je bijvoorbeeld alle 986.078.784 aandelen Philips in bezit hebt, plus de preferente aandelen, dan bezit je Philips. De dekking van aandelen Philips is dus de fabrieken, kennis, organisatie en marktomvang van het bedrijf Philips. Kortom: de winstvooruitzichten van het bedrijf. Denken beleggers dat Philips meer winst gaat maken, dan zal de koers van het aandeel stijgen. Loopt Philips tegen miljoenenverliezen aan, dan stort de koers van het bedrijf in elkaar. Ongeveer wat er met de koers van ING gebeurde in 2009.

Beursindex als centrale bank
Uit de koersen van alle aandelen samen kan je een beursindex, zoals de AEX of de Dow Jones, samenstellen. De totale waarde van de AEX op een gegeven moment zou je bijvoorbeeld op honderd miljard florijnen kunnen vaststellen. Dit is je peildatum. Vanaf dat moment staat de AEX altijd voor honderd miljard florijnen. Doet een bedrijf het beter dan gemiddeld, dan neemt het aantal aandelen van dat bedrijf toe. Zakt het in elkaar, dan neemt het percentage af.

In tijden van recessie zakken de aandelenkoersen in elkaar. Huizen en dingen als voedsel worden dan in verhouding duurder (uitgedrukt in florijnen). Als het economisch erg goed gaat, worden huizen en voedsel juist goedkoper in florijnen. Hiermee voorkom je dus inflatie tot op zekere hoogte. Geld kan niet bijgedrukt worden. Geld kan bij de beurs altijd ingeruild worden voor aandelen van een bepaald bedrijf. Aan het einde van een bepaalde periode worden de nieuwe onderlinge verhoudingen van de bedrijven veranderd. Wie eigenaar is van aandelen van dat bedrijf, verdient hier geld mee, degene die aandelen van een slecht presterend bedrijf heeft verliest geld.

Af en toe worden nieuwe bedrijven toegelaten in de index en het aantal florijnen opgehoogd. Zo kan je al te grote deflatie voorkomen.

 

3 gedachten over “Aandelen als geld”

  1. Hoe wil je dan mensen betalen? Je kunt niet aandelen uit blijven keren, wanneer er bijv. verlies wordt gedraaid zullen de werknemers toch gewoon betaald moeten worden. Lijkt me niet dat een dergelijk systeem kan werken.

Laat een reactie achter