Aardehuizen in Olst na drie maanden bouwen…

Op visionair hebben we het regelmatig gehad over permacultuur en transtion towns en hoe mensen zichzelf onafhankelijker kunnen maken. Hierbij een mooie illustratie uit de praktijk. Dit artikel is geschreven door de vereniging Aardehuis en in overleg met Adri Ros overgenomen van transitiontowns.nl 

Vereniging Aardehuis Oost Nederland realiseert in Olst (tussen Deventer en Zwolle) een voor Europa uniek project: een ecowijk van 23 ‘aardehuizen’ en een aantal daarmee verbonden projecten en ondernemingen. Een aardehuis voorziet de bewoners niet alleen van onderdak, maar door slimme en eenvoudige technieken ook van schoon water, electriciteit, en een stabiel binnenklimaat. De milieubelasting is tijdens de bouw en het bewonen extreem laag.

Het aardehuis-concept is een schoolvoorbeeld van milieubewust en duurzaam bouwen en wonen. Alle milieuaspecten komen in deze vernieuwende en tegelijkertijd simpele (low-tech) bouwmethode aan bod. Door het hergebruik van materialen bij de constructie en schone energiewinning is de CO2-uitstoot en dus het schadelijk effect op het milieu minimaal.

Na drie maanden bouwen…

Half augustus staat eerste bandenwand! 52 banden breed en tien lagen hoog is de eerste muur die samen met veel vrijwilligers is neergezet. Bandenstampen is zwaar werk, maar verslavend. Heb je eenmaal de slag te pakken dan is het een feest om door te gaan. De zon schijnt, we werken met een groep en de voldoening is groot als je aan het eind van de dag ziet wat er is gebeurd.

Eerst hebben we de fundering en de vloer van de eerste huizen gelegd en daarna kon het stampen beginnen. Volgende week beginnen we met de bandenmuur van het tweede blok. Ook van het gemeenschapshuis, dat een strobalenhuis wordt, ligt de vloer er bijna in en kan de bouw van het houten skelet beginnen.

Kampvuur, vuurspuwen en yoga

Het is een heerlijke zomer op het aardehuis-terrein: het aantal tenten en caravans neemt nog steeds toe en ook groeit het aantal meebouwers. Er waren onder andere earthshipbouwers uit Denemarken, Delftste bouwkundestudenten, een groep kunstenaars uit Enschede en bouwers uit Zwitserland en België. Het is druk en gezellig op het aardehuisterrein. Er wordt samen gekookt en gegeten. Er worden voorstellingen, lezingen en workshops yoga gegeven en elke avond brandt er een kampvuur.

Soms komen kinderen met vrijwilligers mee die al snel door de aardehuiskinderen worden opgenomen in hun spel bij de boomhut of bij het zwemwatertje. Let wel: kinderopvang hebben we niet, maar vanzelfsprekend houden we allemaal elkaars kinderen in de gaten.

Veel vrijwilligers ervaren het bouwen als een mooie ervaring. Zo zei Joachim uit Denemarken “this was a dream vacation!”. Een student uit Delft vond het ‘een geweldige ervaring om een echt bouwproces mee te maken’. En bij de werkverdeling in de ochtend klonk het: “Ik wil boren, ik wil boren, dat is leuk!”. Het is bijzonder om te zien hoe je van dit werk kunt genieten.

De fundering

De fundering en de betonvloer van het eerste blok liggen er alweer een tijdje in. Deze week worden ook de vloeren van blok 2 en het gemeenschapshuis gestort. De funderingen van blok 3, 4, 5 en 6 zijn in voorbereiding. Dit is niet het meest ecologisch werk, maar helaas is het wel noodzakelijk bij een bodem van klei op veen.

De heipalen zitten in de grond, de zandbedjes zijn gekruid, voor de dragende muren liggen piepschuimbedjes klaar en betonvlechters vlechten het ijzerdraad waarin het beton wordt gestort. Nadat het fundament voor de dragende muren is gedroogd, gaat de isolatielaag erin. Een dag piepschuim zagen is een spierballenklus.

Op bezoek bij de aardehuizen?

Het bouwterrein is niet veilig voor bezoekers als er volop gebouwd wordt. Het is dan ook niet mogelijk zelf een bezoek te brengen aan de bouwplaats. Wel organiseren we samen met de VVV Olst rondleidingen over het projectterrein. Deze rondleidingen vinden plaats na afloop van de bouwdag. We vertellen u dan graag over het project en de bouw van aardehuizen, de inrichting van het terrein en onze werkwijze. Natuurlijk beantwoorden we ook graag al uw vragen. De agenda voor komende tijd:

Vrijwillige medewerking altijd van harte welkom

Heb je zin in banden stampen of strobalenbouw, meld je dan nu aan door een mail te sturen naar meedoen@aardehuis.nl of te bellen naar onze vrijwilligerscoördinator op 06 3123 6677.

Aanverwante artikelen:
-) Meer nieuws van transition towns NL
-) Eerdere artikelen over permacultuur

5 gedachten over “Aardehuizen in Olst na drie maanden bouwen…”

  1. De link naar het orignieel staat in de schuine tekst bovenaan in het artikel

    Het is voor het eerst in heel Europa dat zoiets op deze schaal gebouwd wordt, lijkt me wel visionair. En verder is dit gewoon lekker hands on. Laten zien dat je de wereld niet alleen met je hoofd kunt veranderen maar ook met je handen en met elkaar door gewoon zelf aan de slag te gaan en huizen te bouwen die mensen zelfvoorzienend maken op het gebied van zaken als stroom en water. Naast denken is doen ook belangrijk. :-)

     

  2. Ik vind dit een uiterst hoopgevend bericht voor de toekomst.  Als mensen zo antosiast zijn om te werken is er in feite economie zonder geld mogelijk. Geld zou dan alleen nog nodig zijn voor het inkopen van gereedschap en dingen die je met geen mogelijkheid zelf kunt maken.

  3. Wat jammer dat gewone mensen naar een bouwterrein niet kunnen! Mijn vader was een bouwer en toen ik heel klein was vond ik zo’n proces zeer leuk. Vooral was ik geïnteresseerd ik boorwerk omdat ik me kon niet voorstellen hoe zo’n materiaal als beton geboord kan zijn. Leuk project, hoor!

Laat een reactie achter