Robots in healthcare: inevitable

Promising news from Germany: Within a few years, a robot named Casero will be able to care for the elderly. This mainly concerns tasks that require strength, such as moving heavy items. For the more human tasks, we will have to wait a while for the Care-O-Bot 3.

Sensitive

Healthcare is a pretty sensitive topic. Unlike things like Defense, people believe that human traits such as emotions are important characteristics for the workforce.

It is important for people to feel the warmth of a human employee. That they have a caregiver who can make jokes, and that the caregiver himself does not keep a steel plate as a face.

Indispensable

In that respect, humanity in healthcare is indispensable. What is also indispensable in healthcare is sufficient manpower.

However, this labor power cannot be supplied by humans alone. At least, it will not be possible to continue to provide the necessary labor power by people. With the coming aging of the population and the depopulation in many areas of the Netherlands, it will be impossible for care to be provided by people alone.

Demographic developments

Within a few decades, the Netherlands will have to deal with, among other things:

 • A higher standard of living
 • A slower population growth
 • An increasing demand for care
 • Perhaps less immigration, given the current political preference of many in this area

A combination of these demographic factors means that more people need to be cared for with fewer people. The prospect that one fifth of the potential labor force will have to work in health care within a few decades is particularly alarming.

Shortage of people

Moreover, care is not just one topic. It is a collective name for several subjects. Healthcare has countless professions, and all those professions require specialism. That specialism again requires years of education and study.

An example: before someone graduates as an oral surgeon, that person has had to study for fifteen years. That equates to approximately one third of a person's total number of working years. And that's just one example of a healthcare profession.

If you keep in mind that people hardly ever work in the sectors that the country needs, then it is a realistic assumption that sooner or later the Netherlands will be faced with a serious shortage of labor force in healthcare.

Unless…

There are two ways to avoid that deficiency.

One way is to still have one fifth of the potential working population work in healthcare. In addition to demanding too much of our workforce as a country, this measure would also meet with resistance from the majority of the population. After all, when taking this measure, people must be obliged to practice a certain profession, and see how to get it done.

The alternative is to initiate a process that in the longer term should make healthcare less dependent on human hands: robotization.

However, this process requires a lot from society:

 • First of all, politicians must be prepared to invest in this solution over several cabinet periods.
 • Second, citizens must be convinced of the need to make healthcare less dependent on scarce human labor.
 • In addition, the necessary technological improvements must be made.

The latter need not be a problem in the 21st century. The other two requirements require citizens and politicians who look to the long term.

Robots in healthcare

Ultimately, this process should lead to the deployment and acceptance of human robots in healthcare.

Of course, humans should not be replaced by robots overnight. Safety is of the utmost importance, especially in healthcare.

However, we must get rid of the idea that care can only be a human task. That may still be the case now, but it does not have to stay that way.

Here is the miracle of the 21st century: technological progress

6 thoughts on “Robots in de zorg: onvermijdelijk”

 1. Worden de ontwikkelingen op het gebied van omkering van ouderdoms verschijnselen, niet serieus genomen? Zoiets werkt toch ook mee in toekomstvoorspellingen en scenario’s.

 2. Alpha,

  Ik denk idd niet dat de ontwikkelingen van omkering van ouderdomsverschijnselen serieus genomen worden omdat veel oudere mensen op een bepaald moment levensmoe worden. Ze hebben het wel gezien in hun leven en kijken uit naar het eind van hun leven en wel op de meest comfortabele manier die mogelijk is. Ik denk dat over een 100 jaar de oudere mensen die van “de oude stempel“ zijn niet meer bestaan, de robot die in de zorgsector kan functioneren bestaat al, de voetbalteams bestaande uit de miniversie van deze versie waren de voorlopers ervan. Het gezegde: Een oude hond leer je niet veel meer bij (dit bedoel ik niet respectloos tegenover ouderen) is hier bij van toepassing.

 3. Vele duizenden wetenschappers hebben en houden zich bezig met de strijd om de eeuwige jeugd. Als daar niet voldoende animo voor is, wordt dergelijk onderzoek ook niet uitgevoerd op zo’n grote schaal. Ook hier op Visionair.nl is over dit onderwerp serieus gepubliceerd, dus er is wel degelijk een reden om het onderwerp hierin te betrekken. De reden die jij hier in betrekt klopt ook wel, er zijn er genoeg die er zo over denken, maar velen ook anders.

 4. Even een andere opmerking over dit artikel,
  een controverse die politiek gezien nog best lachwekkend kan worden. je zou denken dat dit soort robots de werkgelegenheid gaan tegenwerken en dat daardoor veel mensen op straat komen te staan in de professionele zorgsector.

  Niets is minder waar.

  Mijn vrouw heeft ooit een opleiding in de zorgsector moeten afbreken omdat haar lengte 153 cm is en ze gewoon de kracht niet kon opbrengen om met een scoliose zwaarlijvige bejaarden van hun pispan af te rollen. Zoals ik het zie zullen deze robots zelfs voor werk gaan zorgen, er zullen veel meer professionele verpleegsters aangenomen kunnen worden.

  Mijn oma was niet incontinent maar ze was verplicht om een luier te dragen omdat de verpleging in het bejaardentehuis/verpleegtehuis te beroerd was om haar even op de wc te helpen. Ze was oud stijf en stram dus ze had wel wat hulp nodig. met deze robots kunnen oudere mensen tenminste nog een menswaardig bestaan lijden. Ik hoop dat deze robots landelijk ingezet zullen worden voor allerlei doeleinden zoals bijvoorbeeld ook in traumatische situaties. denk aan vuurwerkrampen, cafe´s die in de fik vliegen waar tientallen kinderen in zitten. Dat wil je als brandweerman eigenlijk ook niet meemaken maar ze moeten wel omdat het hun vak is. Ik zie vele..vele..vele mogelijkheden voor deze robots.

 5. Ik denk dat robots de nieuwe uitdaging wordt in deze eeuw.
  De ontwikkeling is al gestart in Japan (Honda), en zal moeten gaan leiden tot massaproductie en dus goedkopere robots.
  Ze zullen zelflerend moeten zijn, en opgewassen tegen onverwachte situaties, zodat er niet één op één (robot met programmeur/begeleider) gewerkt kan worden.
  Volgens mij zit de uitdaging dus in AI (kunstmatige intelligentie).
  Ik denk dat men af moet stappen van digitaal programmeren, maar meer analoog.
  Heb voorbeelden gezien van simpele robot-insecten, die altijd bleven werken, ook al werd er een poot afgebroken, etc.
  Maar in de naaste toekomst zie ik meer gebeuren dat immigranten verpleegsters en doktoren worden gehaald uit arme landen, zoals de Filipijnen, India, China, Polen, Zuid-Amerika, dit zal eerst gebeuren, omdat de robots nog niet goedkoop genoeg en intelligent genoeg zijn op dit moment.
  Dus we gaan naast gronstoffen uit de 3e wereld, ook nog eens hun gezondheidszorg plunderen.

  1. Citizen X.

   Artificiële intelligentie is zelf lerende intelligentie. Met de komst van quantumcomputers in de nabije toekomst, wordt het probleem aleen maar kleiner, met betrekking tot de zorg. Natuurlijk ligt het beeld van goedkope arbeidskrachten uit dergelijke landen voor de hand, maar dat komt nu al wettelijk aan banden. De snelheid waarmee de snelste huidige computers kunnen werken, is niets vergeleken met die van quantumcomputers. Ik heb niet lang geleden een kijkje mogen nemen aan de hand van een link, van de redactie. Het is een beetje lastig om het te begrijpen, maar wie wil zal leren, en ik heb mij verbaasd. De proces snelheid wordt nu beperkt tot de snelheid van de processor, en parallel processing door geschakelde computers in mainframes. Quantumcomputers schakelen met lichtsnelheid, en overtreffen de vermogens van ons brein. De snelheid is dan niet meer afhankelijk van mainframes, wat een groot volume en energieverbruik impliceert, maar een klein volume met lichtsnelheid. Een robot met quantumbrein kan alle zorg leren, en zelfs beter anticiperen op noodzakelijke zorg dan een mens. In tegenstelling tot de menselijke zorg, beschikt zo’n robot over alle noodzakelijke kennis en nog veel meer dan dat, zelfs humor, hoe vreemd dit ook klinkt. Een zeer goede vriendin is een ex van mij. Ze werkt tegenwoordig in de ouderenzorg, en volgt al geruime tijd diverse opleidingen. Ze heeft echter ook alle diploma’s en papieren voor het repareren van bedrijfscomputers. Dus ze weet waarover ze praat als ze zegt, dat als de eerste quantumcomputers draaien, de toekomst van de zorg voor de mensheid verzekert is. Het is een kwestie van vakbekwaamheid en de juiste vorm van mechanisatie. De vergrijzing is slechts nu een aangekondigd probleem, waar stevig aan verdient kan worden. En dan komen we op politiek uit. Heb jij daar vertrouwen in? Ik niet in elk geval, geef mij die robots maar. Ze raken nooit geërgerd door vreemde gewoontes en gedragingen van oude mensen, mishandelen ze ook nooit stiekum, stelen niet van ze, en zijn nooit moe. Wie kan zich een betere verzorging voorstellen?

Leave a Comment

English