Voedselvoorziening en huizenbouw met gezond verstand

Als we beginnen bij het principe dat de basismotivatie van het leven bestaat uit voortbestaan dan kan vandaaruit een richting worden uitgezet om dat voortbestaan zo goed mogelijk te gaan organiseren. In dit eerste artikel leggen we de nadruk op primaire levensbehoeftes als de voedselvoorziening en huizenbouw.

De basis van voortbestaan bestaat uit het verzamelen van voldoende energie, voor mensen in de vorm van voedsel. Wat lijkt veiliger voor het lange termijn voortbestaan? Een zo lokaal mogelijke voedselvoorziening waarbij mensen in direct contact staan met de producenten van hun voedsel, invloed kunnen uitoefenen op hoe het wordt verbouwd en er korte transportketens nodig zijn? Of een globaal systeem waarbij mensen geen contact hebben met de producenten, afhankelijk zijn van allerlei onbekende partijen, geen invloed hebben op hoe hun voedsel wordt geproduceerd, en afhankelijk zijn van een wereldwijd olie intensief transportsysteem?

Permacultuur geeft handvaten om mensen in staat te stellen de voedselvoorziening zo lokaal mogelijk te regelen met het oog op de lange termijn overleving van de mens in samenwerking met haar natuurlijk omgeving. Daarbij is het handig om verstand te hebben van eetbare planten zodat je in tijden van crisis eventueel uit de wilde natuur kunt eten. Ook is het zinvol de openbare ruimte te gebruiken voor voedselproductie en op de hoogte te zijn waar je eetbare planten kunt vinden in de openbare ruimte. De wildplukwijzer en plukdestad zijn hier twee nuttige websites voor. Op sites als spullendelen.nl kun je daarnaast gratis planten en zaden ruilen met mensen en zelfs stukken grond tot beschikking krijgen of geven om voedsel op te gaan verbouwen. Bekijk dit filmpje om te zien wat er allemaal mogelijk is als je eetbaar groen volledig integreert in een woonomgeving.

 

Naast voedsel is schoon water ook een absolute eerste levensbehoefte. Het kan verstandig zijn om naast het landelijke systeem extra mogelijkheden in te bouwen zodat je ook in tijden van eventuele crisis verzekerd kunt zijn van voldoende schoon en veilig water. Ook op dit punt heeft permacultuur een boel kennis in huis.

Vervolgens is een goed en veilig onderdak belangrijk. Hierbij dezelfde vraag. Wat is beter voor het lange termijn voortbestaan? Een huis wat continue afhankelijk is voor basiszaken als verwarming en stroom van externe bronnen van fossiele energie die uit bijv. landen als Rusland moet komen? Of  een (autonoom) huis wat zichzelf voorziet van energie en warmte door goed ontwerp en toepassing van de juiste hernieuwbare energie technieken? Dit laatste lijkt de beste optie.

Daarbij is het handig als je mensen in je eigen buurt hebt die hier ook graag mee aan de gang willen. Organiseer jezelf.  Wordt lid van een Transition Town, googlegroup of facebookgroup die zich met deze onderwerpen bezig houden en/of volg onderstaande tips in de afbeelding om meer gemeenschap in je eigen buurt te ontwikkelen.

 

Dit onderstaande filmpje uit Spanje met de titel: “Anticrisiswapen uit Spanje: Utopia”, (met Nederlandse ondertitels) laat zien wat er allemaal mogelijk is als een gemeenschap de handen in elkaar slaat en aan de hand van gewoon gezond verstand deze basiszaken van het voortbestaan voor haar inwoners zo goed mogelijk probeert te regelen. Laten we in Nederland ook handen en voeten geven aan deze richtingen die goed zijn voor het lange termijn voortbestaan van de mens en haar natuurlijke omgeving. Wacht niet op anderen, begin zelf en inspireer anderen. :-)

 

Aanverwante artikelen:
-) Eerdere artikelen over Permacultuur
-) Eerdere artikelen over Wonen 
-) Eerdere artikelen over Voortbestaan 

 

14 gedachten over “Voedselvoorziening en huizenbouw met gezond verstand”

  1. Het is leuk en ook heel goed als mensen samenwerken. Het wordt vaak niet gedaan omdat ze concurreren met elkaar, dan is het ieder voor zich. Om dat te doorbreken is een mentaliteitsverandering nodig..

  2. Mooi om te lezen! Wordt wel wat lastig om het samen te doen als de rest er nog geen heil in ziet …
    Ik vraag me ook steeds weer af waarom er een term als “vriendschappenlijke wedstrijd” in de voetballerij is bedacht…

    1. Er zijn al best een heleboel mensen met dit soort zaken bezig. Kijk eens of je een transition towns afdeling in je buurt hebt bijvoorbeeld. Er zijn inmiddels 84 actief in Nederland. http://transitiontowns.nl/voorpagina/waar
      Doe mee aan spullendelen.nl of een LETS systeem in de buurt. Ga eens op bezoek bij iemand met met een permacultuurtuin of bezoek als die er is de lokale buurtmoestuin. Vaak is het niet meer dan een keertje verschijnen, een praatje maken en als het je niet bevalt kom je gewoon niet weer. 

      Het grote voordeel van de occupy beweging voor veel mensen was dat er enorm veel andere mensen zijn naast hunzelf die ontevreden zijn met de huidige systemen en zo kun je dan gezellig eens met elkaar praten, ideeen uitwisselen en aan oplossingen werken. Terug naar de basis, je buurt en menselijk contact. Dat is het idee en lijkt mezelf best een optimistisch toekomstbeeld :)

      1. Dat is ook de beste manier. Het zgn ‘beter weten’ dan de ander en ongevraagd tips willen uitwisselen met mensen met een egoprobleem vermijd je hiermee :(.

        Vermijden is ook een soort overlevingsstrategie :?

  3. Hier in De Rijp (NH) zijn we blijkbaar al goed bezig ;-)
    Open je hart, en er blijken opeens heel veel leuke mensen om je heen te wonen.

    We hebben zelfs kunnen afspreken om GEEN oranje troep in de straat te hangen.

  4. Daar heb je net meer dan 20 jaar besteed aan het scherpen van analytisch vermogen, mathematisch inzicht, en het verzamelen van genoeg kennis om gebouwen van 100 meter en hoger te ontwerpen en dan komen ze je even vertellen dat de oplossing begint bij het vervangen van een grasveld door een veld met worteltjes….. Ik heb er niets tegen in te brengen maar het voelt zo aan als een anticlimax.

    1. Haha Merlijn, het is en en denken, naast je veld met worteltjes is er niets mis mee het ontwerpen van een ruimtebasis voor Mars toch :-) En een echt mooi, autonoom huis ontwerpen is ook best een uitdaging. ;) 

      1. Tot het echte wetenschappelijke niveau heb ik het helaas door een samenloop van omstandigheden en verkeerde keuzes nooit geschopt. Ik ben het met je eens maar de kans dat iemand als ik gevraagd wordt om bij het ontwerp van een marsbasis aan te schuiven is nihil. Ik krijg het gevoel dat de nieuwe wereld die jullie voorstaan in principe vooral plaats biedt aan een hele brede onderlaag die zich ontworstelt aan allerlei flauwekul beroepen en zich weer richt op de productie van primaire levensbehoeften, en een kleine toplaag die wetenschappelijk onderzoek doet. Wat er in het midden moet komen ontgaat me enigszins. Maar goed, je kan altijd nog in je vrije tijd open source programma’s gaan schrijven en zo. Volgend jaar maar een programmeercursus zoeken :)
         

  5. Als ik het goed begrijp is dit een eerste van een serie artikelen over het leven in de nieuwe economische realiteit? Misschien het dan ook handig om dit even aan te geven in de titel. Zou wel leuk zijn denk ik. Geef ook weer wat overzicht en structuur. De samenhang wordt dan ook wat duidelijker.
    Lijkt me interessant artikel trouwens ‘In het licht van het bestaan’. 
     
     

  6. @Merlijn, het is inderdaad wat bevreemdend om vanuit de Nederlandse (stedelijke) situatie te kijken naar een dorpsgemeenschap op het arme Spaanse platteland die probeert het hoofd boven water te houden door samen te werken. Maar aan de andere kant: dit type bevreemding komt altijd en overal voor. Iedereen die kijkt naar een situatie die afwijkt van de eigen waarden, normen en/of inzichten heeft het gevoel naar een onwerkelijk beeld te kijken “waar hij/zij zelf niet in past”. Iedereen die door zijn/haar kennis of kunde ver uitsteekt boven de anderen ervaart dagelijks die bevreemding (en dat terwijl de anderen hun eigen situatie als juist en wenselijk beoordelen).

  7. ik wee niet goed waar ik het moet plaatsen dus vandaar.

    Een Iraanse wetenschapper beschikt over compleet nieuwe technieken op gebied van vrije ernergie e.d.
    op 1 sept. zal deze info voor iedereen beschikbaar zijn, want dan wordt deze openbaar gemaakt.

    Kijk allen op. http://www.keshefoundation.org

     hopelijk kan visionair.nl hier ook een hoop mee.
     Gr. Arievd

Laat een reactie achter