lichtgevende snelweg

Nederlandse lichtgevende snelwegen krijgen veel bewondering

lichtgevende snelweg
De lichtgevende snelweg zoals ontworpen door Studio Rosengaarde en Heijmans. Bron/copyright: Studio Rosengaarde (fair use)

Nederland zal halverwege 2013 eigenaar worden van de eerste futuristische snelweg die de veiligheid bevordert en bovendien energie bespaart. De snelweg, bedacht door Studio Roosegaarde en Heijmans Infrastructure, werd rond Oss, in de provincie Noord-Brabant, getest.

Het bevat de volgende vernieuwende functies: glow-in-the-dark wegmarkeringen die zichzelf overdag bij zonlicht opladen en ’s nachts licht geven; verf op het wegdek dat reageert op de temperatuur en aangeeft wanneer de weg koud en glad is; en lichten langs de snelweg die alleen branden als auto’s passeren. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid om auto’s al rijdende elektrisch op te laden op een daarvoor ingerichte rijstrook.

Vanuit het buitenland wordt er vol bewondering gekeken naar deze Nederlandse innovatie. Zie hieronder het filmpje voor meer uitleg.

Voor foto’s van het project, kijk hier. Voor het officiele persbericht, zie hier.

8 gedachten over “Nederlandse lichtgevende snelwegen krijgen veel bewondering”

  1. nu nog waarschuwingen voor politiecontroles in het wegdek.
    Vraag me trouwens af waar het licht vandaan moet komen bij hevige regenval en sneeuw. Of komen er ook parapluutjes uit het asfalt.

  2. Goed idee om het milieu weer eens vol te storten met allerhande metalen:
    De belangrijkste basismaterialen voor fosforescerende verf en dergelijke zijn zinksulfide(ZnS) en strontiumaluminaat(SrAl2O4). De verschillende kleuren licht ontstaan door bepaalde metaalionen die in het zinksulfide of het strontiumaluminaat zijn ingebouwd. Zinksulfide met koper geeft groen licht, zinksulfide met zilver geeft blauw licht. Bij strontiumaluminaat worden zeldzame aarden zoals europium(Eu) en dysprosium(Dy) gebruikt. Strontiumaluminaat geeft langer licht dan zinksulfide, maar het kost ook meer tijd om het strontiumaluminaat op te laden. Wat voor metalen er in de lichtgevende sterretjes e.d. zitten, is in principe eenvoudig te achterhalen met röntgenfluorescentiespectroscopie[1].
    http://www.steljevraag.nl/viewquestion?questionID=9141

Laat een reactie achter