We Are Legion: The Story of the Hacktivists

Een uitgebreide documentaire over de beschermers van het internet: hacktivisten en anonymous.

So who is Anonymous? They’ve been called criminals, “hackers on steroids” and even terrorists. But the vast majority of those who identify as Anonymous don’t break the law.

They see themselves as activists and protectors of free speech, and tend to rise up most powerfully when they perceive a threat to internet freedom or personal privacy. Whether you are a soccer mom or a member of Congress, you live in an electronic landscape that has exploded with largely unchecked intrusion and surveillance.

You are tracked by government databases while corporate advertisers are looking to buy your personal data for pennies. In this landscape, the existence of the collective internet culture called Anonymous makes the case for anonymity.

Using tools of disruption and spectacle, they have also become the face of dissent for a variety of human rights and information freedom groups around the globe.

They are a legion of loud but largely masked geeks, hackers, pranksters and outraged citizens who have unwittingly redefined civil disobedience for the digital age, and found themselves in the middle of one of the most important battles of our time.

9 gedachten over “We Are Legion: The Story of the Hacktivists”

  1. Het ligt er maar net aan op wie je doelt bij het woord “anonymous”. Anonymous heeft namelijk geen leiders of vertegenwoordigers. Er zijn verschillende mensen en verschillende groepen actief. Deze mensen zijn het vrijwel nooit met elkaar eens. Ook in Nederland zijn meerdere groepen actief, die niet met elkaar samen werken.

    Los van alles, iedereen kan de naam anonymous opeisen. Dus ook veiligheidsdiensten maken vermoedelijk gretig gebruik van de naam om fictieve aanvallen op zichzelf te claimen en achteraf strengere regels in te voeren. Problem-reaction-solution.

    Neemt niet weg dat het gedachtegoed de meest nobele is. 

  2. Goede toevoeging Jacob. Als ik een (foute) vergelijking mag maken met Al Qaida,  die ook geen organisatiestructuur heeft, wat sommige mensen denken.

    Verder een boeiende documentaire. Weet ik ook weer waar die internetmemes vandaan komen :).
    Interessant om te horen was dat binnen anonymous een radicalere stemmen waren, en mensen die behoudender waren in hun acties. Door die radicalen (m.n. lulzsec) is anomynous onder vuur komen te liggen van de overheid. waardoor we nu weinig van ze horen. 
    Ze zaten ook bij de occupy beweging, en dat is helaas doodgebloed. Wat dat betreft is een gebrek aan organisatie een euvel, dat niet mee helpt om hun standpunten helder te krijgen.

     

    1. Het punt van anonymous maar ook van occupy is juist dat iedereen anders is. Ik denk dat bij de jeugd er helemaal geen behoefte meer is aan strak omleinde hierarchische organisatiestructuren en door het internet is dat ook niet echt meer nodig. 

      The Liberty Academy gaat hier ook wel goed op in qua machtsstructuur.
      https://www.visionair.nl/ideeen/wereld/the-liberty-academy/

      Kijk naar het banksysteem, momenteel een gecentralisiseerd monopolie. Daar is de occupy bijvoorbeeld op tegen. Daar een strak gecentraliseerde organisatie met een hierarchie tegenover zetten werkt helemaal niet. Immers dan wordt je waar je tegen protesteert. Je moet problemen op een ander niveau oplossen dan waarop ze gecreeerd zijn. Dat doet de occupy en ook anonymous. Dat de huidige machtsstructuren daar niets van begrijpen lijkt me hun probleem. :-)

      Echter veel lokale economische systemen of zaken als http://www.kickstarter.com breken dat centrale monopolie zelf af…

      Hetzelfde ook voor anonymous denk ik. Hou dingen lekker decentraal en niet strak georganiseerd, het is van iedereen en niemand, geen baas, geen eenduidig enkel standpunt omdat juist dat het probleem en de fictie is. :-)

       

  3. Als mensen gaan samenwerken, dan ontkom je niet aan een organisatie of hierachie. Je zou kunnen decentraliseren (wat ook in het bedrijfsleven wordt gedaan), maar er zal een overkoepeling nodig om de grote lijnen uit te zetten. Indien niet, dan zal er interne onrust zijn, omdat er altijd tegengestelde meningen zijn, die in banen moeten worden geleidt. Een organisatie (met een duidelijke doelstelling) is daarmee veel krachtiger als een verzameling individuen.

     

    1. Misschien kun je dat ook even aan Mastercard en Paypal uitleggen wiens site door anonymous werden platgelegd :-)

      Maar over het algemeen denk ik wel dat je gelijk hebt maar het punt is dat de occupy beweging vooral de problemen constateerd, ze oplossen is veel moeilijker, helemaal als de bankensector de huidige politieke structuren en mainstream media in de broekzak heeft. Dus misschien komen ze gewoon niet verder dan het probleem constateren en dat bewustzijn verspreiden. In de UK heb je een organisatie als The Positive Money, in Nederland heb je Stro, de blije bank en ook wat ander initiatieven misschien dat daar op een gegeven moment ook concrete oplossingen uit naar voren komen. 

  4. Na het platleggen van een paar grote partijen, hebben vooraanstaande leden van Anomynous bezoek gekregen van de overheid. Ik ben er niet bij geweest, maar ik kan me voorstellen dat dat een behoorlijke schrikeffect heeft gehad op die community.

    SOPA en PIPA zijn nu ingevoerd, en was weinig aan te doen, de burgers hadden moeten wakker geschud worden met een goeie campagne. Ook heeft het mij teleurgesteld dat de piratenpartij geen zetel heeft kunnen halen. Ook dat wijt ik aan en zwakke organisatie, met mensen die niet sterk genoeg zijn. Maar er is genoeg potentieel, gezien de documentaires die hier voorbij komen, maar het potentieel moet wel benut worden.

    Ik denk dat het zowel van onderop (vanuit de mensen zelf) als van bovenaf (via leiding) moet gebeuren. Die anti-autoritaire mensen hebben het fout, de meerderheid van de mensen is niet gemotiveerd genoeg om op te staan, en voor een betere wereld te gaan, daarvoor moet er meer gebeuren. In deze wereld denken mensen nog vooral aan hun eigen gewin, en dat is niet zomaar te doorbreken.

    1. Strak georganiseerde hebzucht wint het waarschijnlijk altijd van democratisch idealisme. :-) 

      Wat we ons af moeten vragen is waarom en wie SOPA en PIPA wetgeving voorstellen aan onze politici en dan die partijen direct benaderen. Nu is de politiek helaas vaak een uitvoeringsorgaan van de elite terwijl het volk boos wordt op de politiek… Kortom een briljante afleidingstruc van de echte macht die de vruchten plukken van SOPA en PIPA.  

      In https://www.visionair.nl/ideeen/wereld/the-liberty-academy/ komt dit trouwens ook weer uitgebreid aan bod. Hoe we financieel, psychologisch etc gecontroleerd worden. Of vooral hoe mensen zich laten controleren. 

      Want ja als je nu echt kijkt naar zelfs die acties van anonymous, een website een weekje plat leggen door er heel veel verkeer naartoe te sturen… Geloof ook niet dat dat echt wat verandert heeft. Zelfs wikileaks, hoewel zeer nuttig en informatief… het heeft in de echte machtsvelden van de wereld eigenlijk niets verandert. Obama voert de agenda en oorlogjes van de echte elite vrolijk verder door etc.
      Misschien is de Rothschilds en Rockefellers een DVD`tje van de 30 mensenrechten uiteindelijk nuttiger. :-)

      Maar uiteindelijk geldt de wet van de jungle ook hier bij ons en doet de macht gewoon vrolijk waar ze zin in heeft. En of dat nu kindermisbruik in de top is, hele landen terug het stenen tijdperk in bombarderen met miljoenen onschuldige burgerslachtoffers of hele continenten via de mainstream media massaal voorliegen… De macht doet gewoon wat ze wil en wij schrijven er vervolgens maatschappij kritische stukjes over en schudden het hoofd eens maar betalen vervolgens weer vrolijk mee aan het hele systeem en werken er ook weer aan mee omdat de huur betaald moet worden… :-)

      But it doesn’t matter, because it’s just a ride
      http://youtu.be/iMUiwTubYu0.

      Ik ga maar eens lekker slapen :-) 

Laat een reactie achter