Alleen creativiteit redt economie

De luxe van peak fantasy kunnen we ons niet meer veroorloven. Tijd om de economische crisis te lijf te gaan met een flinke dosis creativiteit.

Peak fantasy: een hardnekkige plaag
Onze wereld bestaat uit enorme hoeveelheden energie en atomen die we op alle mogelijke manieren kunnen rangschikken. Een belangrijke reden waarom we niet allemaal het leven van een miljonair leiden is peak fantasy.

Het brein in werking baadt in zeer zwak licht. Toeval? Integendeel volgens een aantal onderzoekers.
Creativiteit gebruiken heeft meer zin dan geld pompen in banken.

Bekrompen denkwereld
De meeste mensen zijn op dit moment niet in staat te ontsnappen aan een zeer bekrompen denkwereld. Het gevolg: overal worden visionair denkenden geconfronteerd met de gevolgen van opulente stompzinnigheid.

Voorbeelden van stompzinnigheid
Neem de aanbouw van een dure kolencentrale (2,6 miljard euro, 1,56 miljard watt piekvermogen) in de Eemshaven die per watt vermogen meer kost dan een zonnepaneel eind anno 2011 (minder dan een euro per watt-piek). Ja, echt. Dit verzin ik niet.

Neem de woningbouw, die in grote lijnen net zo plaatsvindt als honderden jaren geleden en daardoor vijf keer zo duur is als nodig.

Of neem onze gezondheidszorg, waar het grootste deel van de kosten voortkomt uit volkomen zinloze handelingen als administratie, griepprikken, onwerkzame medicijnen en nu weer een injectie van alle meisjes met een twijfelachtig HPV-vaccin.

Een ander voorbeeld: onze nationale treurbuis, volgeplempt met Endemol worst, wat dat betreft is er weinig verschil tussen publieke en commerciële omroep.  En de main stream media die voor het grootste deel door het ANP of internationale varianten als Reuters worden volgeschreven. Kortom: een intellectuele inteelt waar je koude rillingen van krijgt. 

Of neem het soennisme, dat het naäpen van een nogal onaangename meneer die veertienhonderd jaar geleden leefde, als de allerhoogst denkbare prestatie van een mens beschouwt. Het logische gevolg: soennieten zijn de minst ontwikkelde groep ter wereld.

Hierin zijn soennieten overigens niet uniek: ook andere groepen doen er alles aan om creatief nadenken in de kiem te smoren. Dat zagen we hiervoor wel.

Tijd voor actie
Het bestaansrecht van Visionair is mensen die wel over een breder denkraam beschikken, wakker te schudden en ze te laten merken dat we niet alleen zijn in een zee van mee- en napraters. Dit bereiken we al voor een deel door onze artikelen en – vooral onze wedstrijd. We nodigen daarom elke rechtgeaarde visionair uit om daaraan deel te nemen. Gelukkig zijn er nu al meerdere mensen die dat gedaan hebben.

Economische crisis bewijst: tijd voor verandering
Gezien de economische noodsituatie waarin we nu zitten is er echter een paardenmiddel nodig. We zullen aan de noodlottige Kondratieff cyclus moeten ontsnappen en een permanente technische boom in gang moeten zetten om de wereld in het algemeen en de Lage Landen in het bijzonder uit de slaap wakker te schudden.

Creativiteit: een onuitputtelijke hulpbron
Veel hulpbronnen hebben we niet, maar we hebben wat beters: onze fantasie, waarmee we in principe rijk kunnen worden en de landen waar we wonen in de welvarendste gebieden ter wereld kunnen omtoveren. Als iedereen werkelijk wat nuttigs zou doen in plaats van al hard werkend alleen maar anderen aan het werk te houden, zou dit heel veel middelen vrijmaken. Onze welvaart zou met meer dan tien procent per jaar groeien.

Creëren kan je leren
Om deze reden zullen we de komende week enkele artikelen publiceren met krachtige technieken om de wereld op een andere  manier te kunnen bekijken. Mensen als Steve Jobs zijn geen supermensen. Het enige wat ze deden, was zichzelf de vraag stellen: wat wil ik dat een apparaat of systeem kan, deze technieken gebruiken en combineren met technisch inzicht en een agressieve manier van zakendoen.

Hiermee kunnen we allen ideeën bedenken om de wereld om ons heen te verbeteren. Zowel qua nieuwe uitvindingen als qua intelligentere organisatievormen.

5 gedachten over “Alleen creativiteit redt economie”

  1. Een goed artikel en het is waar fantasie is misschien wel de belangrijkste tool die je als mens bezit. Jammer dat de mensen die de dienst uitmaken in onze maatschappij hier weinig of geen gebruik van maken. Ik ben benieuwd naar de artikelen die nog gaan volgen.

  2. De bouw van kolencentrales vind ik ook niet het meest visionair, maar stellen dat de stroom die ze produceren duurder is dan zonne stroom is onjuist. Fossiele stroom kost om op te wekken rond de 2ct. Stroom uit geothermie (beperkt voorradig) en zonnestroom uit een CSP kan in sommige gevallen concureren. Stroom van PV panelen kost helaas net zo veel als consumenten stroom incl belasting 20ct. Waar gaat dit fout? in de kostprijs van fossiel, de energie producenten betalen niet de volle kosten van fossiele stroom. Bedrijfsmatig (producent) is fossiel wel interresant, maar mondiaal betalen we met z’n allen de rekening. DUS neem groene stroom en dwing daarmee producenten tot maken van duurzame energie.

  3. Ben er behoorlijk mee eens.

    Op mijn blog leg ik hier uit waarom Peak ‘wat dan ook’ een kul concept is
    http://humansrunderrated.wordpress.com/2011/06/24/peak-nothing/

    Hier leg ik uit waarom overbevolking een mythe is, meer mensen betekent meer hersenen en meer creativiteit, of zoals JF Kennedy zei: The human mind is our fundamental resource
    – 20-02-1961

    http://humansrunderrated.wordpress.com/2011/06/14/go-forth-and-multiply-on-the-joy-of-population-growth/

  4. Ik heb het al eerder gezegd en ik zeg het nog maar eens: de toekomst van de mens ligt in de ruimte. Nu is de tijd om geld, energie en talent te steken in kolonisatie van ons zonnestelsel. Doorgaan op de oude voet en pas gaan nadenken als alle olie, steenkool en aardgas op is, dat is een doorlopende weg. Dan vallen we terug naar de middeleeuwen en is ons tijdvak van kansen en mogelijkheden ongebruikt aan ons voorbij gegaan.

Laat een reactie achter