Chinese invasie van Taiwan: de gevolgen

Taiwan is veel belangrijker dan de meeste mensen denken. Een Chinese invasie van Taiwan zou China de alleenheerschappij geven over vrijwel de gehele microchip-productie.

Taiwan, het land dat geen land mag heten

Na de machtsovername door de communistische partij eind jaren veertig, vluchtten de Kwo Min Tang republikeinen van Tsjang Kai Tsjek naar het eiland Taiwan voor de Chinese kust. Vanaf eind jaren veertig tot in de jaren zeventig erkende de westerse wereld alleen het door de Kwo Min Tang bestuurde eiland Taiwan als het enige en wettige China. Dit veranderde toen de toenmalige Usaanse president Richard Nixon diplomatieke betrekkingen aanknoopte met het vasteland. Taiwan belandde in een limbo, slechts erkend door een handjevol staten, maar de facto een land. Een land zelfs, waarvan het paspoort toegang geeft tot meer landen dan dat van de Volksrepubliek China.

Naar alle normen voor staatkunde is de Republiek China, gevestigd op het eiland Taiwan, een land. Taiwan kent een bloeiende democratie, een zelfstandige buitenlandse politiek, een complexe economie, een bevolking die ongeveer zo groot is als die van Nederland en België bij elkaar en een levensstandaard op West-Europees niveau. En niet te vergeten een levendige Chinese cultuur, waar die van het vasteland nogal zielloos en steriel bij afsteekt.

Hoe overleeft Taiwan?

Taiwan hoorde bij de eerste vier Aziatische Tijgers, met Zuid-Korea, Singapore en Hongkong. Deze ontworstelden zich als eerste landen in de regio, in navolging van Japan, aan de armoede. Met succes. Taiwan, Zuid-Korea en Singapore zijn nu ongeveer zo rijk of rijker dan Nederland en België. In het geval van Taiwan is dat verbazingwekkend. Hoe kan een land dat volgens de meeste staten niet bestaat, economisch gezien zo succesvol zijn? Het antwoord: hooggespecialiseerde techniek.

Handel met Taiwan is lastig. Dit moet via tussenpersonen in landen waarme bijvoorbeeld Nederland handelsbetrekkingen heeft en die Taiwan erkennen. Dit is alleen de moeite waard met producten met een hoge toegevoegde waarde. Omdat de slimste, hoogst opgeleide Chinezen naar het eiland zijn gevlucht, ontstond een brain drain van het vasteland. Als je een groot aantal slimme mensen bij elkaar zet, gebeurt er iets moois. De ontwikkeling van nieuwe ideeën en technieken explodeert. En dit is wat er in Taiwan gebeurde. Het eiland is nu de wereldleider in de fabricage van geavanceerde halfgeleiders en microchips – het brein van elk slim apparaat op deze aarde.

Wereldleider in essentiële elektronica

Het Taiwanese bedrijf TSMC is in zijn eentje verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle omzet in microchips in de wereld, met een productie boven de veertig miljard euro per jaar. Wat betreft de technisch meest geavanceerde sub-10 nm chips, heeft TSMC zelfs negentig procent van de markt in handen (de Koreaanse chaebol Samsung de rest). Ook de kleinere Taiwanese concurrent van TSMC, UMC, is met meer dan vier miljard euro omzet per jaar een miljardenbedrijf. Taiwan vormt dus voor microchips, wat de Perzische Golf voor aardolie vormt. Wie Taiwan in handen heeft, controleert dus de wereldwijde high tech markt. Zeker nu Usa steeds meer de duimschroeven aandraait van China, vormt Taiwan hiermee een aantrekkelijke buit. Begin 2021 ontstonden er grote chipstekorten. De verleiding voor Chinese planners wordt hiermee steeds groter om de “opstandige provincie” onder de voet te lopen.

Hoe verloopt een Chinese invasie van Taiwan?

Het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) was van oudsher qua training weinig indrukwekkend. Zo is de PLA door de Vietcong op vernederende wijze Vietnam uitgemept, toen Beijing de kleine zuiderbuur een lesje wilde leren nadat de Vietcong de genocidale Rode Khmer (bondgenoot van Beijing) uit Cambodja had verdreven. Ook India heeft in de zomer van 2020 in Ladakh laten zien dat het land qua training van manschappen zeker opgewassen is tegen de PLA.

Een Chinese invasie van Taiwan is nu waarschijnlijker dan ooit. En zou erg vervelende gevolgen hebben, niet alleen voor de Taiwanezen zelf. Bron: Wikimedia Commons
Een Chinese invasie van Taiwan is nu waarschijnlijker dan ooit. En zou erg vervelende gevolgen hebben, niet alleen voor de Taiwanezen zelf. Bron: Wikimedia Commons

Sterk punt van de PLA is dat het een enorm leger is, dat ook over steeds beter materieel beschikt en wordt gedragen door de reusachtige en hoogontwikkelde Chinese industrie. Op enkele gebieden, zoals hypersonische raketten, is het materiaal van het Chinese leger vergelijkbaar of zelfs beter dan dat van Usa en Rusland. Een papieren tijger is de PLA dus zeker niet, zeker niet als Taiwan met een enorme hoeveelheid materieel wordt overrompeld. De PLA heeft ook het voordeel van korte aanvoerlijnen. De Chinese provincie Fujian ligt op slechts honderdzestig kilometer afstand van de Taiwanese kust.

Probleem voor China is dat er een zee tussen het land en Taiwan ligt. Eilanden binnenvallen is lastig, zeker omdat op dit moment Usa een maritiem overwicht heeft. Waarschijnlijk zal China proberen de eilandstaat snel te overrompelen, het liefst binnen enkele dagen, voor de Usaanse vloot in kan grijpen. En de wereld voor voldongen feiten komt te staan. De Chinese luchtmacht is niet opgewassen tegen die van de Amerikanen, maar is wel uitgerust met veel raketten.. Het ligt in de lijn der verwachting dat China deze raketten zal gebruiken om Taiwanese militaire infrastructuur te vernietigen en de Amerikaanse vloot af zal schrikken om door de Straat van Taiwan te varen. Vermoedelijk zal China paratroopers inzetten voor luchtlandingen op Taiwan.

Taiwan zal de Chinese landingstroepen aanvallen met de kleine duizend tanks van het land. Lichtbewapende paratroopers zijn slecht opgewassen tegen tanks. De voornaamste taak van het Taiwanese leger is tijd te winnen, tot bondgenoten Usa, Japan en Korea troepen aan kunnen voeren voor een vernietigend tegenoffensief.

Veel hangt af van de reactie van de machtigste bondgenoot van Taiwan, de Usa. China is een kernmacht. De gevolgen van een oorlog met China kunnen dus verwoestend zijn. Het verliezen van de greep op het grootste deel van de chipproductie is dat ook. Verwacht dus wederzijds blufpoker. Verwacht partijleider Xi zwakte bij de Usanen, dan zal hij de gok nemen, gezien de enorme strategische voordelen. Het gevaarlijkste scenario is als Xi de Usanen onderschat, Taiwan aanvalt en het Pentagon keihard terugslaat met bijvoorbeeld intercontinentale kernraketten. Er is dan geen weg terug meer. Een kernoorlog in dit gebied zou een ongekende humanitaire ramp opleveren, Meer dan de helft van alle mensen woont in Oost-Azië.

En na een Chinese invasie van Taiwan?

China zal hiermee hebben laten zien, dat het communistische systeem, althans militair gezien, superieur is aan dat van democratische staten. Of dit werkelijk zo is is minder belangrijk dan de beeldvorming. Vooral voor binnenlands gebruik, maar ook voor de internationale beeldvorming. China heeft dan laten merken dat het het enige, ware China is en dat de autoritaire, staatsgeleide staatsvorm het model van de toekomst is van de mensheid.

De greep op de halfgeleiderproductie zal China onbetwist het technische middelpunt van de wereld maken en hiermee in alle opzichten de leidende mogendheid. Ook is Taiwan strategisch gezien belangrijk, het blokkeert een aantal scheepvaartroutes. De val van Taiwan zal China meer ademruimte geven. De hele filosofie achter de Zijderoute is om China onafhankelijk te maken van de zee als transportroute voor handel. Mede omdat eilandenringen die in handen zijn van Japan en andere mogendheden, China afknellen. Zou een kernoorlog uitbreken, dan is de waarschijnlijkste uitkomst een nucleaire winter,

2 gedachten over “Chinese invasie van Taiwan: de gevolgen”

Laat een reactie achter