De missende link voor hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie is overal om ons heen. Zon, wind, water, bodem en de zee: overal kunnen we energie uit opwekken. Een groot nadeel van hernieuwbare energie is echter dat het bijna direct na de opwekking gebruikt moet worden. Dit zorgt ervoor dat we momenteel vooral fossiele energie gebruiken in Nederland omdat dit verbrand kan worden wanneer de vraag er is.

Dit probleem kan echter opgelost worden als je een enorme opslagcapaciteit zou hebben in de vorm van goedkope batterijen. Dan kan namelijk alle energie uit hernieuwbare bronnen altijd opgeslagen worden en kan de energie eruit gehaald worden op de momenten dat we het nodig hebben. Grote goedkope batterijen zijn kortom de missing link in de oplossing van ons huidige energieprobleem. Donald Sadoway van de MIT zegt precies hiervoor een oplossing te hebben gevonden. Hieronder zijn inspirerende verhaal op TED.


 

Wanneer zouden de containers met vloeibare batterijen in Nederland in het straatbeeld verschijnen in combinatie met lokale zonne-energie en windmolens?

Aanverwante artikelen:
-) MIT`s Battery Guru`s
-) Zonne-energie voor consumenten nu al meer dan 40% goedkoper
-) Hernieuwbare energie inplaats van oorlog 
-) Revolutionair type batterij maakt 100% zon en wind mogelijk

9 gedachten over “De missende link voor hernieuwbare energie”

  1. Magnesium, zout, antimoon, en hoge temperaturen, alles wat je niet verwacht bij een batterij, en toch de beste resultaten ooit. Met een dergelijke combinatie waren de reactoren in Japan nooit oververhit geraakt, de falende generatoren zouden zelfs overbodig zijn geweest. Goed nieuws Douwe, elektriciteit wanneer de behoefte piekt, zonder noodzakelijke bijschakeling van andere centrales. Dit gaat ons niet alleen een veel lagere energieprijs opleveren, er hoeven nu ook minder centrales gebouwd te worden. Mooie vinding van Donald Sadoway. Zeer interressant artikel, vette pluim hiervoor.

  2. Veelbelovende uitvinding, maar misschien is antimoon toch niet zo alomtegenwoordig als hier wordt gesuggereerd, Een beetje hetzelfde probleem als met de lanthaniden: verreweg het meeste komt uit China, quote uit Wiki:
    “Also, antimony was identified as one of 12 critical raw materials for the EU in a report published in 2011, primarily due to the lack of supply outside China.
    Reported production of antimony in China fell in 2010 and is unlikely to increase in the coming years, according to the Roskill report. No significant antimony deposits in Chinahave been developed for about ten years and the remaining economic reserves are being rapidly depleted. “

    1.  
      In het filmpje zegt hij dat er met meerdere combinaties proeven gedaan zijn.
       
      Het is dus niet zo vreemd om in een publieke presentatie een combinatie te gebruiken die de principes goed weergeeft maar (voor de concurrentie) niet echt bruikbaar is.
       
      De kerel heeft een bedrijf opgericht dus ik denk dat hij niet alles zomaar weggeeft.
       

  3. Wow, Douwe, wat een inspirerend verhaal weer, dankjewel voor het aanbrengen! Het gekke is dat veel van wat er in mijn hoofd rondspookt (zoals t feit dat ik al járen roep dat schoon opwekken het probleem al lang niet meer is, maar de òpslag juist), door jou hier op deze website wordt opgetekend. Uiteraard weer op twitter gegooid. Of alles exact in déze vorm en met déze metalen zal gebeuren moet blijken, maar wat een hoopgevende berichten! Het zou fijn zijn als je ook op twitter zou zitten, zodat ik je verhalen ook op die manier snel kan retweeten naar de wereld.

  4. Zelfs een sterk hogedrukvat zoals de oude stoommachine gebruikte kan op lokale schaal worden gebruikt voor de opslag van wat kinetische energie. Hydraulische grondverzetmachines en vrachtwagens bijvoorbeeld.

    Een conventionele accu in het volume van een kelder onder elk huis is een mogelijkheid. 12 Volt geeft voldoende LED licht.

    Geothermie wordt ook al steeds vaker toegepast. Past goed bij deels ondergronds bouwen.

    Het idee van de brandstofcel (omgekeerde electrolyse). Werkt uitstekend bij driewielerligfietsen met regendakje.

    Uitzettings energie van waterijs, in combinatie met uitzettingsenergie van andere materialen. Past goed in gematigde klimaten.

    Wie weet kan iemand er in investeren, dan laten ze natuur en milieu wat groeien en bloeien. Vooral als er wat ecoducten worden gebouwd voor de werkverschaffing van civiele techniek en bosbouw.

    Geniet van Uwe komende natuur wandeling in Nederland, dan kan het oude model trip-vliegtuig ook even rusten ….. Wie weet komen de Europa-touristen ook voor een rondleiding in het komende natuur gebied (Zoals //A4)….. Who knows?

    1. Nog even een leuke link, het kan allemaal gratis met de denkwijze van Nikolai Tesla…

       http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ek29XuT_pJk#!

      Succes Kids, life has a few mysteries for us. 

Laat een reactie achter