Een neuron. Bron: Scripps Research Institute.

‘Geheugenverlies bij ouderen kan teruggedraaid worden’

Goed nieuws voor oudere vergeetachtige lieden. Althans: voorlopig alleen nog voor oudere fruitvliegen. Wetenschappers van het Scripps Research Institute hebben een manier uitgedokterd om leeftijd-gerelateerde geheugenstoornissen in fruitvliegen om te keren door neuronen te stimuleren. Hierdoor konden ze herinneringen voor de middellange termijn: een half uur tot verschillende uren versterken. Bij mensen zou dit om een langere periode gaan.

Een neuron. Bron: Scripps Research Institute.
Een neuron. Bron: Scripps Research Institute.

De onderzoekers gebruiken zogeheten optogenetische imaging, een techniek waarbij met behulp van genetische manipulatie wordt gekeken welk neuron wordt geprikkeld bij welke herinnering. In deze transgene vliegen wordt de stof G-CaMP gebruikt als calciumdetector. Deze stof wordt fluorescerend als deze in aanraking komt met calcium. Zodra er in een neuron calcium binnenstroomt, een teken dat het neuron actief wordt, licht het neuron dat wordt geprikkeld (en dus de herinnering vastlegt) op in laserlicht. Na afloop van een half uur tot verschillende uren werd de vlieg weer blootgesteld aan dezelfde prikkel, een bepaalde geur, en inderdaad bleek het desbetreffende neuron weer op te lichten.

Herinneringen weer tot leven wekken
De volgende stap ging verder. De onderzoekers plaatsten door koude of door warmte geactiveerde ionenkanalen in de vliegenneuronen, waarvan bekend is dat ze slechter gaan werken bij gevorderde leeftijd en gebruiken koude, of warmte, om ze te activeren. In beide gevallen bleek het middellange-termijn geheugen met succes te zijn hersteld. De studie toont aan dat zodra de desbetreffende neuronen geïdentificeerd zijn in mensen, we medicijnen kunnen ontwikkelen om deze neuronen gericht te treffen. Zo kunnen we de door veroudering aangetaste herinneringen redden, aldus Ron Davis, voorzitter van de vakgroep Neurowetenschappen.

Hoewel mensen en fruitvliegen maar weinig verwant zijn, lijkt juist de biochemie die geheugenprocessen mogelijk maakt door het dierenrijk opmerkelijk uniform. Dit zou betekenen dat alles wat we leren over geheugenvorming in vliegen, ook toepasbaar is voor het menselijke geheugen en geheugenstoornissen bij mensen, aldus Davis.

Maar willen we alles blijven onthouden? Af en toe is het ook prettig dingen niet meer te weten. Onplezierige ervaringen bijvoorbeeld.

Bron: 
Ayako Tonoki en Ronald L. Davis, Aging impairs intermediate-term behavioral memory by disrupting the dorsal paired medial neuron memory trace, PNAS, 2012; DOI:10.1073/pnas.1118126109

5 gedachten over “‘Geheugenverlies bij ouderen kan teruggedraaid worden’”

  1. Ik vermoed dat ik, als dit medicijn op de markt komt, hier wel voordeel van zal hebben. Traumatische herinneringen zijn de meest krachtige herinneringen in de natuur bij de meeste soorten, dus ook de mens. Wat dat betreft, ze blijven meestal. Dus zou een zorgvuldig te elimineren selectie van dergelijke belevenissen wel weer kunnen werken. Het middel, zoals hierboven omschreven qua werking, heeft dus weinig invloed op mijn dagelijkse beleving denk ik. De vorming van iemands persoonlijkheid, is ook deels afhankelijk van wat die heeft meegemaakt. Als die zou kunnen slijten, in geval van een sociaal gerelateerde probleemsituatie, dan zijn we wel een eind op weg. Even afwachten wat hier uit komt, wie zal het zeggen, maar voor velen geeft dit hoop denk ik.

  2. Andre, in mijn optiek kun je de negatieve kanten des levens niet verwijderen uit de database op wat voor manier dan ook. Het enige positieve wat je kunt bereiken is het gegeven een paar maal herbeleven, door de tijd heen van het steeds weer te herbeleven, haal je de kracht van de pijn weg en komt er een moment dat je dat gegeven kunt aanvaarden. Mvg, P. 

    1. Je hebt volkomen gelijk Paul, daarom schreef ik ook dat traumatische herinneringen de meest krachtige zijn. Ik werk aan mijzelf, nu weer alleen. Steeds de pijn beter verdragende, steeds milder in mijn oordeel over anderen en mijzelf wordende. Ik doe gewoon mijn best, soms met fouten in mijn oordeel, dan weer met fouten in het oordeel van anderen over mij. Ik heb mijn wereld niet geschapen, maar schep een nieuwe in mijzelf. Hopelijk een betere voor iedereen.
      Ook warme groeten voor jou, een mens die het leren moest, met alle pijn die daaraan te pas kwam.
      André.

      P.S.
      We moeten wat minder dramatisch worden vriend, de beeldbuis is nat van de tranen. Fijn paasweekend.

  3. Ben zin 3 jaar mijn kort geheugen kwijt is een ramp zelfs de wijken en straten in de stad/dorp waar ik woon met met navigatie rijden (soms).
    Dit ie gebuurt na een ongelukje met karten hebben me van achter aangereden en was een paar sec de weg kwijt.
    Probeer er alles aan om het opgang te brengen om de het weer opgang te brengen .
    Maar is heel vreemd op mijn leeftijd 73 jaar doe ik en kan bijna alles op Pc gebeuren .
    Groeten R. Bekker

Laat een reactie achter