De aap, waarbij de transplantatie is uitgevoerd.

Hoofdtransplantatie op aap gelukt, volgt de mens?

Voor het eerst in de geschiedenis is het gelukt het hoofd van een nauw aan de mens verwant dier te transplanteren. Over enkele jaren kunnen ook mensen een hoofdtransplantatie ondergaan. Is de verwachting.

De chirurg Sergio Canavero claimt dat het zijn team gelukt is, het hoofd van een aap aan het lichaam van een andere aap van dezelfde soort vast te maken [1]. Dit is zijn Chinese teamgenoot Xiaoping Ren al enkele maanden eerder gelukt met muizen. Al leefden deze dan niet langer dan enkele minuten[2]. Het is dus de vraag, of de aap langer in leven blijft.

Het monster van Frankenstein, als gespeeld door Boris Karloff. Met een hoofdtransplantatie en wat elektrische schokken kwam dit monster tot leven in de gelijknamige roman.
Het monster van Frankenstein, als gespeeld door Boris Karloff. Met een hoofdtransplantatie en wat elektrische schokken kwam dit monster tot leven. In de gelijknamige roman. Bron: Wikipedia, lemma Frankenstein

Technische uitdagingen voor de hoofdtransplantatie

Er zijn drie uitdagingen bij deze omstreden procedure. De hersenen zijn een zeer gevoelig orgaan. En moeten in leven worden gehouden. Ook moet de chirurg de belangrijkste bloedvaten aan elkaar hechten. Maar het moeilijkste is het herstellen van de zenuwbanen. Deze verbinden het hoofd met de rest van het lichaam.

Het herstellen van de bloedvaten is iets, dat chirurgen heel vaak doen. Veel moeilijker is het om de hersenen in leven te houden. De methode die Ren en Canavero gebruiken, is in de jaren zeventig in de VS ontwikkeld. Deze komt neer op het afkoelen van het hoofd tot 15 graden. Daardoor daalt het gebruik van zuurstof met factor tien. En is er meer tijd om de operatie te verrichten.

Het lastigste is om de zenuwen te herstellen. Zenuwen zijn uiterst teer. Een dierlijk celmembraan bestaat namelijk uit een dubbele laag fosfolipiden. Dat zijn speciale vetmoleculen. De laagjes fosfolipiden zijn teer. De uiteinden van zenuwcellen, dendrieten en axonen, moeten dus voor een belangrijk deel intact blijven om ze in elkaar te kunnen laten grijpen. Dit is het team bij muizen gelukt, door de stof poly-ethyleenglycol te gebruiken. Hierdoor blijven de zenuwuiteinden beter gespaard. Bij de aap heeft het team niet geprobeerd de einden aan te sluiten.

Operatie op mens eind 2017 afgesteld

De Russische informaticus Valery Spiridonov lijdt aan de ongeneeslijke spierziekte van Werdnig-Hoffmann. Bij deze spierziekte met een genetische oorzaak teert het spierweefsel langzaam weg. Uiteindelijk zal hij in een rolstoel belanden. Alleen een wonder kan zijn leven nog redden. Hij besloot daarom zich aan te melden als proefkonijn voor de riskante transplantatie. Het team plande om hem onder het mes te hebben einde 2017. Ondertussen is Spiridonov van mening veranderd. Hij, ondertussen inderdaad in een rolstoel, heeft nu een nieuw gezin met een liefhebster van mannen in een rolstoel[3]. Althans, dat beweert hij.

Ren en Canavero beweren ondertussen met succes hoofden van honden en apen te hebben getransplanteerd. Na de transplantatie konden de dieren lopen. Dat zou betekenen, dat de zenuwen met redelijk groot succes aan elkaar gehecht zijn. [4]. Canavero denkt dat rond 2030 hoofdtransplantaties veilig kunnen.

Toekomstige ontwikkelingen

Als de techniek om zenuwen op elkaar aan te sluiten vervolmaakt wordt, worden ook hoofdtransplantaties op eventuele gekweekte lichamen mogelijk.  Ook kunnen artsen in een wat verdere toekomst, robotlichamen met life support onder een mensenhoofd plaatsen.

Bronnen
1. Head transplant carried out on monkey, claims maverick surgeon, New Scientist, 2016
2. Chinese surgeon who has performed 1,000 head transplants on mice wants to create the first head-transplanted monkey that can live ‘at least for a little while’, Independent, 2015
3. Disabled man changes mind about head transplant, New York Post, 2019
4. Head transplant breakthrough claimed: doctors Ren Xiaoping and Sergio Canavero say they repaired fully severed spinal cords in animals, SMCP.com, 2019

6 gedachten over “Hoofdtransplantatie op aap gelukt, volgt de mens?”

    1. Dan is dit misschien het antwoord daar op.

      http://www.sciencealert.com/physicists-propose-new-method-to-teleport-the-memory-of-a-living-creature

      Ze doen dit in de toekomst hoogst waarschijnlijk eerst bij bacteriën. De ontwikkelingen staan niet stil, AI zit er aan te komen en dat kan de perspectieven heel sterk beïnvloeden bij de ontwikkeling van dergelijke processen. Verre kolonies in de ruimte bijvoorbeeld, kunnen besluiten dat bepaalde waardevolle, extra sociale en zeer wetenschappelijk succesvolle personen hier, aan hun gemeenschap mogen worden toegevoegd. Daar kunnen onvoorspelbare, zeer langdurige reistijden aan vastzitten. Een echt volmaakt copie van jezelf of een ander zou op deze manier geen afstand hoeven te overbruggen. Je bent dan niet aan tijd en ruimtelijke afstanden gebonden, maar direct daar zonder enig tijdverlies.

Laat een reactie achter