Satoshi Nakamoto: het geheim achter bitcoin

De grootste eigenaar van bitcoins is de mysterieuze uitvinder van Bitcoin, iemand (of een groep) die schuilgaat onder de naam Satoshi Nakamoto. Wie is hij?

Satoshi Nakamoto bezit ongeveer een miljoen bitcoins. Dat is tegen de huidige koers (begin 2021) rond de 50 miljard euro en zou hem een van de rijkste mensen ter wereld maken. Nakamoto bezit naar schatting ongeveer vijf procent van alle bestaande bitcoins. Deze zijn in totaal een biljoen dollar waard. Hiervan verwisselen per dag 50 miljard dollar-equivalent van eigenaar. Dit maakt bitcoin qua marktomvang groter dan valuta zoals de Indiase roepie.

Bitcoin, het geesteskind van de anonieme Satoshi Nakamoto, is nu miljarden waard. Bron: Wikimedia Commons
Bitcoin, het geesteskind van de anonieme Satoshi Nakamoto, is nu miljarden waard. Bron: Wikimedia Commons

Als we bitcoin-goeroes mogen geloven, zal bitcoin een marktkapitalisatie bereiken van 1 miljoen euro per bitcoin. Dat is 20-25 maal zo hoog als nu. Voor een valuta met dergelijke hoge aspiraties, heeft bitcoin echter nogal wat technische gebreken. Zo zijn de transactiekosten hoog, begin 2021 rond de 20 euro per betaling. Het cryptominen van bitcoins slokt enorm veel elektriciteit op, die in China voor een groot deel wordt opgewekt met vervuilende kolencentrales.

Bitcoin-aanhangers willen dat hun munt wordt gemoderniseerd, maar er zijn ernstige meningsverschillen hoe. Zo willen sommigen, waaronder Satoshi Nakamoto, dat de grootte van blokken langzaam wordt vergroot. Zo kunnen meer gebruikers tegelijk het Bitcoin-netwerk gebruiken om te betalen. Nadeel is dat dan alleen gebruikers met ultramoderne computers bitcoins kunnen minen. Een andere technische update is dat er een mediator komt, waardoor een groot aantal transacties samen wordt gevoegd. Dot zou de kosten per transactie flink doen dalen en bitcoin ook als betaalsysteem interessant maken.

Satoshi Nakamoto duikt op

Dan gebeurt er iets vreemds. Een stokoud slapend Bitcoin account, vermoedelijk van Nakamoto, wordt weer actief. Een transactie van enkele tientallen bitcoins, rond de vier ton, vindt plaats naar een onbekend account. Groot nieuws, want dat betekent dat Nakamoto nog wel degelijk toegang heeft tot zijn bitcoins. Dit leidde daarom tot een milde Bitcoin crash. Immers, de vijf procent Nakamoto-bitcoins blijken nog wel degelijk toegankelijk. Of waren deze wallets wel van Nakamoto?

Laat een reactie achter