Wat als ET besluit dat hij ons knusse, gerieflijke planeetje wil overnemen?

Radiostilte wegens roofzuchtige aliens?

Stel, je wordt op een dag wakker. Je ziet een enorme vloot UFO’s boven je zweven. Plotseling zie je de huizen in je straat in brand vliegen. In paniek ren je je straat uit. Dan een witte flits… Al sinds Enrico Fermi zijn beroemde paradox verwoordde: als er intelligente buitenaardse wezens zijn, waarom zijn ze dan niet hier, worden er verklaringen bedacht. Eén ervan werd zelfs verfilmd in de film Independence Day. Zouden aliens zich schuil houden omdat het heelal vergeven is van buitenaardse piraten? Kwantuminformaticus Adrian Kent denkt van wel.

Wat als ET besluit dat hij ons knusse, gerieflijke planeetje wil overnemen?
Wat als ET besluit ons knusse, gerieflijke planeetje over te nemen?

Oorlogszuchtige samenlevingen eerder regel dan uitzondering.
Als menselijke soort hebben we de nodige ervaring  met vreedzame samenlevingen, die op een dag werden geconfronteerd met oorlogszuchtige nieuwkomers. Hierbij gaat het westen bepaald niet vrijuit. Denk aan hoe het af is gelopen met de inheemse Amerikanen, de Tasmaniërs en de Hawaiianen. Als we op een grotere schaal denken kan ditzelfde fenomeen zich ook op kosmische schaal voordoen. Stel, er zijn maar weinig plaatsen waar intelligent leven zich kan ontwikkelen en handhaven. Op zich is dit niet ondenkbaar. Stel, de aarde is één van die gewilde zeldzame stukken kosmische real estate. Eén van de weinige werelden in het heelal, waar je zonder een ademmasker en een drukpak van wuivende palmen op een warm strand kan genieten, zonder dat je maandenlang door moet brengen in een nucleaire detox-kliniek.

Volgens Adrian Kent zijn er veel buitenaardse beschavingen, hebben ze ook veelvuldig contact met elkaar, maar had dat vernietigende gevolgen. De kans is immers veel groter dat een agressieve, Klingon-achtige soort zich snel uitbreidt dan dat een vreedzame, contemplatieve soort dat doet. De stichters van grote wereldrijken, zoals de Perzen, islamieten, Mongolen en Engelsen waren militaristische culturen. Dat is ook de reden dat Engels en Spaans wereldtalen zijn en niet bijvoorbeeld het Tagalog of Etruskisch. Met vreedzame culturen liep het aanmerkelijk akeliger af.

Survival of the most silent
Gezien de enige afstanden in het heelal zou een koloniserende soort alleen afgaan op bestemmingen die de lange reis waard zijn. De beste indicatie daarvoor is uiteraard de aanwezigheid van een intelligente soort. Luidruchtige beschavingen zijn volgens hem als eerste aan de beurt om door interstellaire veroveraars bezocht te worden. Op die manier zouden alleen buitenaardse beschavingen die een radiostilte in acht nemen, het overleefd hebben. Een soort evolutie dus op galactische schaal.  Het is dus verstandiger niet al te veel ruchtbaarheid te geven aan het bestaan van ons knusse, paradijselijke planeetje.

Heeft Kent gelijk?
Het maken van een reis naar een andere ster is uiterst moeilijk. Stel je voor een reis naar Jupiter, maal honderdduizend of meer. Zelfs het licht doet er al vier jaar over om naar Alfa Centauri te reizen, een technisch haalbaar ruimteschip vierhonderd tot vierduizend jaar. Oorlog voeren is wegens de extreem lange verbindingslijnen eveneens uiterst lastig. Heb je als interstellaire beschaving de hulpbronnen voor reizen naar een andere ster, dan is het veel interessanter die voor de ontwikkeling van een een onbewoond sterrenstelsel te benutten. Andere beschavingen bieden daarentegen nieuwe technieken, filosofieën en heel veel fascinerende gegevens. Het uitwisselen van ideeën en informatie levert veel meer op dan een oorlog (die op deze enorme afstanden uiterst onpraktisch is). Zeg nou zelf, als jij zelf slim genoeg bent om tussen de sterren te kunnen reizen, zou jij de schitterende tempels op het Indonesische eiland Bali tegen de vlakte willen gooien om daar Hollandse snackbars of Belgische frietkotten te bouwen?

Bronnen
ArXiv Blog
ArXiv

5 gedachten over “Radiostilte wegens roofzuchtige aliens?”

  1. Ik denk dat je waar je bij stichters van grote wereldrijken
    je islamieten noemt, je Ottomanen bedoeld?

    Volgens Adrian Kent zijn er veel buitenaardse beschavingen, hebben ze ook veelvuldig contact met elkaar, maar had dat vernietigende gevolgen.
    Hoe komt die man daar bij dan? En let op de tijdsverschuiving in de zin: je gaat van hebben naar had. Maakt het lastig leesbaar, het klopt niet meer. Het doet denken aan het taalgebruik van een kind, het komt kinderlijk over.
    Verder wil ik er op wijzen dat het bewonen van een aan de soort niet-eigen planeet erg moeilijk is, aangaande het verschil in zwaartekracht. (maar dit was al eens besproken bij het artikel over het koloniseren van, ik geloof Saturnus?)

  2. inmijn eerste reactie: Ik denk dat je waar je bij stichters van grote wereldrijken
    je islamieten noemt, je Ottomanen bedoeld?
    Bedoeld moet natuurlijk zijn bedoelt.
    Zeker wanneer ik het verderop zelf over taal heb.

  3. Ik vermoed dat iedere beschaving op een gegeven moment overgaat van koolstof naar silicium als bouwsteen voor intelligent leven. Maw de ontwikkelde wezens zullen zichzelf transformeren tot een soort robots.
    Voor robots zijn planeten als de Aarde oninteressant. Die kunnen veel meer met barre planeten als de Maan.
    Althans ik hoop dat het zo is, mocht dit niet zo zijn dan is het slechts wachten tot het moment dat de kosmische sprinkhanen komen.

Laat een reactie achter