Video: ontziltingsbedrijf als mijn

Zeewater bevat 3,5% zout. We staan er niet vaak bij stil, maar een belangrijk deel van deze zoutplossing bestaat uit waardevolle elementen als magnesium en kalium. Op dit moment veroorzaakt het lozen van de pekel die vrijkomt als zeewater wordt ontzilt, nog veel milieuproblemen. Wat als deze pekel als grondstof wordt gebruikt om waardevolle mineralen uit te winnen? Damien Palin legt zijn concept, dat gebruikt maakt van bacteriën, kort uit in deze TED-video. Kunnen we zo twee problemen, de steeds verwoestender gevolgen van mijnbouw en het steeds grotere tekort aan zoet water, tegelijkertijd oplossen?

Met dank aan Douwe voor de tip.

2 gedachten over “Video: ontziltingsbedrijf als mijn”

  1. Dit is echt zo interessant en ik zat gisteren nog na te denken toen ik had gezien hoeveel magnesium ze oogsten en toen dacht ik opeens terug aan dit verhaal over  een hele goedkope vloeibare batterij als oplossing voor de opslag van alle vormen van hernieuwbare energie. https://www.visionair.nl/wetenschap/de-missende-link-voor-hernieuwbare-energie/
     Op deze manier lost je dus nog meer problemen tegelijkertijd op. Je kunt je magnesium in de batterijen gebruiken voor balans in energievraag en aanbod. Resultaat. Je hebt zoet water, de grondstof voor batterijen en een oplossing voor je opslag probleem van energie. Combineer dit met grootschalige zonne-energie en de problemen van de mensheid verdwijnen als sneeuw voor de zon. :-)

    1. Ik heb onlangs een documentaire bekeken op NGC of Discovery, waar de amerikanen lithium wonnen uit zout. Dat gebeurde in voormalig onderzees vulkanisch gebied, in zoutpannen. Toen dacht ik meteen aan die nederlandse verzonken vulkaan aan de waddenkust. Bovenstaande zeer interessante en milieubewuste winning van grondstoffen, zou mogelijk ook gecombineert kunnen worden met een dergelijk project. We kunnen de winst goed gebruiken in Nederland. Het gas en de olie raken op, er moeten alternatieven komen.

Laat een reactie achter