De laser, al voorspeld door Einstein, heeft honderden nieuwe toepassingen opgeleverd, zoals afstanden meten tot op atoomschaal nauwkeurig, die voor de laser domweg niet mogelijk waren. En dus duizenden goedbetaalde banen. Een prachtig voorbeeld van enabling technology dus. Bron: UvA/Sci

Werkopleverende technologie

We weten allemaal dat technologie veel werk kan besparen. Alleen is op dit moment het probleem, dat er een overschot is aan arbeid en deze arbeid ook te laag wordt betaald. Daardoor krijgen de kapitaalverschaffers en de managers (de elite) het steeds beter en de arbeidsverschaffers, de werkenden, het steeds slechter. Bestaat er ook technologie die de werkgelegenheid het liefst flink kan laten toenemen? Het antwoord, zo kunnen we leren uit het verleden: ja.

De laser, al voorspeld door Einstein, heeft honderden nieuwe toepassingen opgeleverd, zoals afstanden meten tot op atoomschaal nauwkeurig, die voor de laser domweg niet mogelijk waren. En dus duizenden goedbetaalde banen. Een prachtig voorbeeld van  enabling technology dus. Bron: UvA/Sci
De laser, al voorspeld door Einstein, heeft honderden nieuwe toepassingen opgeleverd, zoals afstanden meten tot op atoomschaal nauwkeurig, die voor de laser domweg niet mogelijk waren. En dus duizenden goedbetaalde banen. Een prachtig voorbeeld van enabling technology dus. Bron: UvA/Sci

Enabling technologie en efficiëntie
Ruwweg kunnen technologische vindingen in twee categorieën worden onderverdeeld: technieken om iets bestaands efficiënter te doen (zeg: een 10% snellere computer), technieken waar managers en ambtenaren erg dol op zijn omdat de kosten en baten precies uit te rekenen zijn, en technieken die u in staat stellen iets te doen wat u eerder niet kon. Managers vinden deze tweede categorie technieken eng, ze zijn namelijk onvoorspelbaar en hebben vaak tot gevolg dat hun werknemers voor zichzelf beginnen en dat zijzelf ontslagen worden. Deze tweede categorie wordt in technospeak ‘enabling technology’ genoemd en is onvoorstelbaar krachtig. Als geen andere technologische actor is enabling technology in staat de gevestigde orde volkomen op zijn kop te zetten en doet dit ook geregeld.

Enabling technology als werkopleverende kracht
Omdat de gevolgen van enabling technology in de eerste jaren onvoorspelbaar zijn, is het heel moeilijk deze te optimaliseren, dus efficiënter te maken. Managers en bezitters vinden dat heel verdrietig, want zo halen ze hun gegarandeerde rendement niet meer. Voor werkenden en zelfstandig ondernemers is dit daarentegen een paradijs. Zelfstandig ondernemers, ik heb het niet over die overbetaalde cententellers die nu de scepter zwaaien bij multinationals maar de mannen en vrouwen die met hun eigen handen hun toko van de grond af op hebben gebouwd, ontdekken voortdurend nieuwe toepassingen van de enabling technology en kunnen er ook snel op reageren. En omdat ze steeds nieuwe dingen verzinnen hebben ze daar mensen voor nodig. Internet leverde een boom aan websitebouwers, search engine optimalisation en design op. De printer, een spin-off van de pc, riep een complete branche van inktleveranciers en bijvulbedrijfjes in het leven.

Hoe steken we Nederland in brand?
Het recept voor nieuwe werkgelegenheid is dus opmerkelijk simpel. Graas stad en land af naar enabling technologie, gooi er desnoods wat overheidsmiljoenen tegenaan om die te ontwikkelen en ontwikkel die snel tot marktklare technologie die voor een miljoenenpubliek betaalbaar is. Jaag de mensen met geld dan op tot blinde paniek, zodat ze als bezetenen gaan investeren in deze nieuwe technieken.

Welke enabling technology komt in aanmerking?
De volgende golf disruptive technology is er op dit moment al aan het aankomen. 3D printing heeft al veel terechte publiciteit gehad. Dit geldt ook voor zonne-energie, wat gaat zorgen voor een stroom aan spotgoedkope energie die allerlei producten interessant maakt die nu niet kunnen. Minder bekend zijn augmented reality (letterlijk een wereld om te vullen), robotica (voor zover robots in worden gezet om werk te verrichten dat mensen echt niet kunnen) etcetera. Welke ontwikkelingen denken jullie dat er zijn die uit kunnen groeien tot disruptive technologie?

15 gedachten over “Werkopleverende technologie”

  1. Misschien moeten we nu eens niet uit blinde paniek handelen. Het wordt tijd dat we ons eens met constructieve techniek gaan bezighouden. Misschien dat onze financiën (=geldkunde) dan ook eens voor onze economie (=huishoudkunde, het draaiende houden van de maatschappij) zou kunnen werken. De ergste “disruptive technology” is op dit moment de financiële “economie”.

  2. Een proeftuin waarin je kunt ontdekken en laten zien welke ideologie het beste werkt.
    Economische, financiële en politieke systemen.
    Of in virtuele vorm middels een computersimulatie.
    Straks heeft iedereen een 3d printer en dan maakt iedereen alles zelf wat die wil hebben, dus dan is er alleen nog werk voor de grondstoffen bedrijven.
    En de bedrijven die software maken voor die printers, en misschien nog de bedrijven die grote dingen maken.

    1. Qoute: Bemoeier 17 december 2013 om 17:54
      Een proeftuin waarin je kunt ontdekken en laten zien welke ideologie het beste werkt.
      Economische, financiële en politieke systemen.
      Of in virtuele vorm middels een computersimulatie.
      Straks heeft iedereen een 3d printer en dan maakt iedereen alles zelf wat die wil hebben, dus dan is er alleen nog werk voor de grondstoffen bedrijven.
      En de bedrijven die software maken voor die printers, en misschien nog de bedrijven die grote dingen maken. UnQoute……

      Het kan nog verder…… Met de technieken van het heelal, heb je eeuwige technologie, Energie en Informatie >Einstein + >>>>>>> E = MCC = I. bLc I=Informatie bLc=Bacteriologische Constante (Allemaal Nieuw)… ….can you dig it .?………>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Iwano………>>>>>>>>

  3. IK denk persoonlijk dat het experimentele pyrex bekerglas; (laat ultraviolet straling door) met daarin een holle spiegel ondergedompeld in water, en waarbij met behulp van gebundeld zonlicht, daarbij rechtstreeks waterstofgas en zuurstof werden vrijgemaakt, een goede kandidaat is. Moet er zelf nog mee experimenteren, maar e.e.a zag er veelbelovend uit. Er werd bij dit experiment niet verteld hoe het ontstane zuurstof en waterstofgas daarna werden gescheiden, maar het proces op zich behoeft geen elektrolyse, of bij mijn weten, chemische hulpmiddelen. Ik beschik zelf al over twee 1250 watt halogeen lampen, holle spiegels en pyrexglas. Experimenteren kan ik ’s winters dus ook. Het experiment in opzet; was gebaseerd op het feit dat licht en elektronen in feite hetzelfde zijn, onderdeel van het elektromagnetisch spectrum, en dat geldt dus ook voor ultraviolet licht. De natuurkundige die dit eenvoudige experiment herhaalbaar toonde, (zo hoort het ook) zou wat mij betreft wel in aanmerking kunnen komen voor de Nobelprijs. De mogelijkheden die dit simpele concept kan bieden zijn ongekend. Zonlicht wordt rechtstreeks om gezet in brandstof en zuurstof. Dat kan in brandstofcellen worden gebruikt voor opwekking van elektriciteit, waarbij het waterstofgas vloeibaar kan worden opgeslagen in tanks. Voor de opslag is al een technisch werkende, praktisch toepasbare oplossing aanwezig. Het geheel is absoluut CO2 neutraal, de zon schijnt bijna overal, water in overvloed op aarde, en het mooiste is nog; geen bewegende delen in dit concept, dus bijna geen slijtage van de energievoorziening.    

      1. Bedankt voor de tip Bemoeier. Ik had dit experiment vluchtig in een recente documentaire gezien. Nu blijken er kobaltoxide deeltjes aan het water toegevoegd te zijn. Het rendement is vrij laag, circa 5 % van het zonlicht wordt omgezet. Op zich maakt dat deze vinding niet minder belangrijk, er wordt gewerkt aan 10 %. De kobaltoxide deeltjes verliezen gedurende het proces vrij snel gedeeltelijk hun werking, (ongeveer een uur) daar moet wat op gevonden worden. Maar goed, het begin is er.

    1. Het gaat niet alleen om het voornamelijk ultraviolet spectrum van een gezichtsbruiner Herm, de overige zichtbare en onzichtbare spectra werken ook. Verder vindt ik jouw voorstel om de brandstofcellen direct diagonaal boven het scheidingsvat te plaatsen, heel interessant. Alleen al de gedachte dat er daarom praktisch geen waterverbruik zou zijn, vond ik getuigen van inzicht in deze materie. Het product van de brandstofcel is warm water, dat kan steeds teruggevoerd worden naar het reactievat. Goed nagedacht. ;)

      1. Herm, erg blij dat jij zo enthousiast meedenkt, maar al die korte, afzonderlijke reacties zijn niet nodig hoor. Maak er gewoon één langere reactie van, en kom je dan toch in het spamfilter terecht, dan haal ik je daar zo weer uit. Hoofdzaak is; zoals Douwe jou al schreef, gebruik niet meer dan twee links in één reactie, verder was het gewoon toeval bij jou. Ook schrijf ik al lang niet meer op faqt, maak daar ook zeker geen reclame voor, en heb mij daar slechts even georiënteerd nadat Bemoeier mij daar op attendeerde.

      2. Pffff Herm, zou je die links met faqt er voortaan uit kunnen laten, dat blad maakt ook geen reclame voor ons. We zijn daar niet echt enthousiast over, bovendien hebben Germen en ik daar een niet zo fijne ervaring mee gehad. 

  4. Antares,

    Het fundamentele verschil tussen elektronen en fotonen (de deeltjes waaruit elektromagnetiche straling zoal licht bestaat) is dat fotonen de elektromagnetische kracht overbrengen en elektronen hier de werking van ondervinden. Wel kunnen elektronen met elektromagnetische straling, die uit voldoend energierijke fotonen bestaat, in beweging gebracht worden – het werkingsprincipe van zonnepanelen en denk ik ook het apparaat dat je beschrijft.

  5. Bij werkopleverende technologie moest ik in eerste instantie aan Excel en Powerpoint. Het levert tenminste werk op voor die manager.
    De enabling technology die hier genoemd word is naar mijn idee juist minder arbeidintensief en zorgt ook voor minder werk. Het werk wat er overblijft is makkelijk door een enkel persoon te managen en past beter in een netwerk van ander werk wat ook op persoonlijk niveau te regelen valt. Hierdoor krijg je een mooie infrastructuur voor sociale-ondernemers die groeien via samenwerking. De geld-ondernemer krijgt juist minder macht. het oude spelletje van verdeel en heers werkt namelijk niet meer.

Laat een reactie achter