Laminaria digitata produceert meer biomassa dan landgewassen.

Zeewier overvloedige bron van biobrandstof

We kunnen beter ophouden met het amateuristische geknoei met maïs en dergelijke, aldus Britse onderzoekers. Zeewier kan een levensvatbare toekomstige biobrandstof worden – vooral als het wier wordt geoogst in de zomer.

Het gebruik van kelp (Laminaria digitata) kan een belangrijk alternatief vormen voor op land geproduceerde biobrandstoffen. Wel varieert het gehalte aan voor biobrandstof interessante stoffen door de seizoenen. De zomer levert de hoogste koolhydratengehaltes op – en daarmee de geschiktste uitgangspositie voor biobrandstof.

Laminaria digitata produceert meer biomassa dan landgewassen.
Laminaria digitata produceert meer biomassa dan landgewassen.

Bij de fermentatie worden koolwaterstoffen en oplosbare suikers omgezet in ethanol (alcohol), dus hoe meer koolhydraten, hoe effectiever. Metalen belemmeren het gistingsproces dus hoe minder metalen in het wier, hoe beter.  De onderzoekers, die proeven namen uit de kust van Wales, gebruikten chemische analyse om de seizoensvariatie te schatten.
Hun resultaten, die 4 juli 2011 gepresenteerd werden tijdens de jaarlijkse conferentie van de Society for Experimental Biology in het Schotse Glasgow, lieten zien dat de beste maand om biobrandstof te oogsten, juli is. In juli bevat het zeewier de meeste koolhydraten en het laagste metaalgehalte. Het zeewier slaat deze koolhydraten op om in de rest van het jaar, als er minder zonlicht is maar wel voldoende minerale voedingsstoffen, toch te kunnen groeien.

Kelp kan op verschillende manieren in biobrandstof worden omgezet, waaronder fermentatie, anaerobe vertering (waarbij ethanol vrijkomt) of pyrolyse, het verhitten van de biomassa zonder zuurstof waarbij bio-olie vrijkomt. De chemische samenstelling van jet zeewier is ook van groot belang voor deze beide processen. Tot nu toe heeft onderzoek naar biobrandstoffen zich toegelegd op landplanten. Landplanten nemen echter land in beslag waar dan geen voedsel meer op verbouwd kan worden. Mariene ecosystemen zijn een niet-aangeboorde hulpbron die meer dan vijftig procent van alle biomassa in de wereld vormen. Zeewieren zelf zijn in staat meer biomassa per vierkante meter te produceren dan zelfs snel groeiende landgewassen zoals suikerriet.

Biobrandstof uit zeewier kan erg belangrijk worden in de toekomstige energieproductie. Biobrandstoffen biden namelijk iets wat andere hernieuwbare energiebronnen niet bieden: een energiebron die opgeslagen kan worden, zodat we deze kunnen gebruiken als er geen wind of zon is. Toekomstig onderzoek zal zich richten op het verbeteren van het proces, zodat hoogwaardige substanties uit het zeewier kunnen worden gehaald (denk aan pigmenten en fenolen), voordat de rest van het zeewier als biobrandstof wordt vergist. Het is uiteraard ook erg interessant de aminozuren uit zeewier te extraheren. Eiwit is een schaarse hulpbron; uit het zeewier geëxtraheerd eiwit kan als veevoer of in kunstvlees worden gebruikt.

Zie ook het artikel Enorm zeeslaveld kan hele wereldbevolking van eiwit voorzien

Bron:
Biofuels from the Sea: Seaweed May Prove a Viable Future Biofuel, Especially If Harvested in Summer, ScienceDaily

2 gedachten over “Zeewier overvloedige bron van biobrandstof”

Laat een reactie achter