De buitenaardse muziek van Jupiter

In vacuüm is er geen geluid, leerde je ongetwijfeld op de middelbare school. Maar wat voor geluiden kan je horen in de buurt van de op een na grootste gasbol in het zonnestelsel?

De geluiden zijn afkomstig van de interplanetaire verkenner Voyager, uit de hoogtijdagen van NASA. Om Jupiter heen heerst er een sterk magnetisch veld met bijbehorende plasmawolk. De snelle rotatie en voortdurende interactie tussen ionosfeer, magnetosfeer en planeetatmosfeer vormen elektromagnetische schokgolven. Omgezet in geluid, wat in feite een ouderwetse kristalontvanger of meer geavanceerd AM-radiotoestel ook doet, ontstaat een buitenwereldse symfonie met een bizarre schoonheid.

Meer informatie

6 gedachten over “De buitenaardse muziek van Jupiter”

  1. Kon het niet helpen, maar moest denken aan de speelfilm “ALIEN”, na de landing op een planeet waar noodsignalen werden uitgezonden van buitenaardse afkomst. De eeuwige eenzame sfeer die het gevonden scheepswrak omgaf, werd begeleid door het geluid van tijdloze atmosferische stormen en winden. De geluidsopnamen die je echter hier in deze clip hoort zijn prachtig, zeker niet griezelig, maar wel geschikt om op weg te dromen, of mediteren.

    1. Andre, de speelfilm alien heb ik maar een stukje van gezien, dus daar kan ik niet over oordelen. Maar voor de rest ben ik het volledig met je eens, zeer bijzonder. Glaasje wijn en candellight zou er nog bij kunnen. Mvg, Paul. Ps: Spielberg zou het denk ik in een van zijn nieuwe films goed kunnen gebruiken. P.

      1. Zoiets heb ik ook met storm aan de kust. De stokouwe panden daar zijn op stormen gebouwd, maar het is toch altijd weer spannend om die dikke oude balken onder de druk ervan door te zien buigen. Alle pannen zitten vast met haken, maar rammelen dat ze dan doen.. Als de wind van zee komt en om de huizen heen raast, krijg je soms de voordeur niet eens open door de zuiging. Tijdens een hefststorm kreeg mijn moeder de schrik van haar leven, doordat de oude duvel zomaar licht begon te geven. Het leek nu wel een smidsvuur, zo roodheet was ie. Later ontdekten we dat het gietijzeren vuurrooster zelfs deels was gesmolten. De schoorsteen moest ook vanaf de fundering helemaal opnieuw opgemetseld worden. Ze heeft het er nu zo’n twintig jaar later nog wel eens over. :) Gezellig griezelen met z’n allen onder een glas wijn, bij kaarslicht, storm, en stroomuitval. Dit omdat deze bovengronds, via houten palen over porseleinen isolatoren werd aangevoerd. Alleen het gillen en joelen van de storm over die draden was al om niet van te slapen. Het leek of het complete kerkhof een naargeestig jodellied kwam zingen bij de voordeur, en nog gemeen vals ook. :( We malen er nu niet meer om, zijn er aan gewend……..

  2. 09-11-12 Dit geluid is hier op aarde ook vaak waarneembaar. Sinds een jaar of twee, aan de kust bij Lelystad.Meestal tussen 19.00 en 21.00 uur. Soms ook een uurtje overdag en ook wel ‘s-morgens vroeg rond 05.00 uur. Geluid is niet te verwarren met vliegtuig lawaai, o.i.d. of gas ontluchtingen van energie centrale.Het is ook niet het geluid dat een vrachtwagen produceert die in de verte verdwijnt, zijn motor of uitlaat geluiden achterlatend.Het zijn echt golven die je waarneemt afkomstig van trillingsvelden elders rond de aarde opgewekt.Iets anders kan ik er als leek niet van maken.

Laat een reactie achter