Vijftig kilometer boven het dodelijke oppervlak van Venus is het een stuk leefbaarder.

HAVOC: zwevende ruimtekolonie op Venus

Het oppervlak van onze tweelingplaneet Venus is vermoedelijk de meest helse omgeving in het zonnestelsel. Op ongeveer vijftig kilometer hoogte heersen echter aangename aardse temperaturen en gasdruk. Als klap op de vuurpijl is de zwaartekracht op Venus bijna net zo hoog als op aarde, waardoor een verblijf in de Venusiaanse wolken erg gerieflijk is. De reden dat NASA plannen maakt voor het bouwen van een zwevende ruimtebasis in de atmosfeer van de altijd bewolkte planeet.

Ademen op deze hoogte kan niet: de atmosfeer bestaat ook hier uit 96% kooldioxide, 3% stikstof en het nodige zwavelzuur. Prettige kant hieraan is echter dat ons geliefde gasmengsel van zuurstof en stikstof tweederde maal zo zwaar is als dit, en dus dat een ballon gevuld met aardse lucht blijft zweven. NASA gebruikt in de plannen het op aarde zeer schaarse helium als liftgas, vermoedelijk omdat dit de minst storingsgevoelige oplossing is. Ook biedt de dichte atmosfeer een goede bescherming tegen kosmische straling. Op Mars is dat wel anders. Het plaatje hieronder is van een ander concept: de ideeën van NASA zijn niet nieuw.

Vijftig kilometer boven het dodelijke oppervlak van Venus is het een stuk leefbaarder.
Vijftig kilometer boven het dodelijke oppervlak van Venus is het een stuk leefbaarder.

Lees ook
Venus: zwevend zonnebaden
HAVOC-projectpagina NASA

2 gedachten over “HAVOC: zwevende ruimtekolonie op Venus”

  1. Ik heb gelezen dat het daar 75 graden is dus dan moet er een dubbele wand op zitten met vacuum ertussen om die warmte buiten te houden denk ik.
    Is dat zwavelzuur niet schadelijk voor het materiaal, of wordt de buitenkant van glas misschien?
    Misschien dat op die hoogte die zwaardere zwavelzuur moleculen nauwelijks voorkomen.
    En misschien moet er eerst een astronomische economie opgebouwd worden in de ruimte met zelfreplicerende robots om het te kunnen betalen.
    Een halve Kardashev 2 beschaving misschien wel.

    1. NASA wil de zeppelin bekleden met teflon, [CF2]n. Zeg nmaar een rups van koolstofatom,en, waar twee fluoratomen als pootjes aanhangen. De verbinding tussen koolstof en fluor is zo sterk, dat deze op kamertemperatuur niet is te breken. Dit is dus resistent , zelfs tegen geconcentreerd zwavelzuur. Dit eerste ruimteschip hoeft niet extreem veel te kosten, als je het tenminste door een efficiënte organisatie als de Indiase ISRO laat lanceren.

Laat een reactie achter