Deinococcus radiodurans

Microbe kan op Jupitermaan Europa overleven

Absoluut vacuüm. Daarbij gevoegd temperaturen ver onder nul en een onbarmhartig stralingsbombardement. Dit zijn, in het kort, de leefomstandigheden op de Jupitermaan Europa. Biologen zijn er nu toch  in geslaagd bacteriën te vinden die het onder deze  barre omstandigheden uithouden. Is dat de verklaring voor de merkwaardige rode kleuren op Europa?

Deinococcus radiodurans
Deinococcus radiodurans is als een van de weinige bacteriesoorten in staat de dodelijke straling op de Jupitermaan Europa te overleven.

In een eerder artikel schreven we al dat brokstukken van een inslag van een asteroïde op de aarde waarschijnlijker op Jupiter terecht komen dan op Mars, tenminste in sommige scenario’s. Het is dus mogelijk dat het leven vanaf de aarde is verspreid naar bijvoorbeeld de Jupitermaan Europa. Astronomen geloven dat Europa een grote zoutwateroceaan onder de oppervlakte heeft. Dit is uiteraard alleen mogelijk als aardse microben de lange reis door de vijandige ruimte kunnen overleven. Astrobiologen hebben op deze manier al de manier vastgesteld waarop veel organismen in ruimte-achtige omstandigheden overleven. Hierbij hebben ze bacteriën onderzocht, virussen, schimmels en zelfs DNA. Sommige bacteriën overleefden zelfs de reis naar de maan en terug.

Hierbij is echter één belangrijk domein van het leven verwaarloosd: archaeae. Deze bacterieachtige organismen doen het vooral goed in extreme omstandigheden op aarde. Aan deze verwaarlozing is nu een einde gekomen. Ximena Abrevaya van de universiteit van Buenos Aires en enkele collega’s brengen daar verandering in. Ze creëerden een vacuüm zoals dat ook op het oppervlak van Europa bestaat. Ze plaatsten hier drie soorten eencelligen in: de in zout levende archae Natrialba magadii en Haloferax volcanii en de stralingsresistente bacterie Deinococcus radiodurans. Om de behandeling compleet te maken ontvingen de bacterie en archaeae een behandeling met ultraviolette straling. Haloferax volcanii legde het loodje, maar kleine aantallen Natrialba en Deinococcus overleefden. Tot nu toe werd gedacht dat alleen D. radiodurans het stralingsbad kon overleven, maar naar nu blijkt, geldt dat dus ook voor de archaea Natrialba magadii, afkomstig uit het zoutmeer Magadi in Kenia. Archeae zijn interessant omdat ze meer verwant zijn met eukaryoten (waaronder wij en alle andere dieren en hogere planten) dan bacteriën.

De experimenten duurden echter slechts drie uur. Reizen door de ruimte van meteorieten duren veel langer: duizenden jaren. Het is de vraag of je deze resultaten straffeloos kan extrapoleren naar eerdere asteroïdeinslagen. Wel vestigt dit de aandacht op een ander probleem. Misschien hebben wij andere hemellichamen, zoals Mars, al besmet met taaie rakkers als Deinococcus. Zouden mensen de manier zijn waarop Gaia zich voortplant?

Bron:
Ximena Abrevaya et al., Comparative Suvival Analysis Of Deinococcus Radiodurans and The Haloarchaea Natrialba Magadii And Haloferax volcanii, Exposed To Vacuum Ultraviolet Irradiation, Arxiv.org (2011)

7 gedachten over “Microbe kan op Jupitermaan Europa overleven”

  1. Europa heeft toch een ijle zuurstof atmosfeer?
    Een absoluut vacuum is dat dan dus niet. En waarom zou het een probleem zijn als er aardse bacteriën op andere planeten en manen terecht komen? Wij weten bijna zeker dat alle organismen op Aarde zijn opgebouwd uit 5 verschillende baseparen. Dit zijn guanine, thymine, uraciel, adenine en cythine. Als dit echt voor alle Aardse organismen geld, dan is buitenaards leven te onderscheiden van Aards leven doordat zij andere soorten baseparen dan deze 5 kunnen hebben. Ook de eiwitten van buitenaardse bacteriën zullen anders zijn opgebouwd omdat ze in een ander soort omgeving zijn ontstaan. Bovendien is het positief dat we eventueel al leven hebben uitgezet op andere werelden. Dit zal zorgen voor een verhoogde biodiversiteit in dit zonnestelsel. Hoe zouden deze organismen evolueren op dit soort werelden? Ook hier is een hoop van te leren.

  2. Volgens mij was europa helemaal bedekt met ijs met wellicht een zee eronder. Als daar vulkanische activiteit plaatsvind zouden er ook daar gespecialiseerde levensvormen kunnen zijn die in water van >200 graden kunnen leven zonder zonlicht.

  3. Ik ben er van overtuigd dat leven absoluut overal is,zelfs in de kale ruimte, zeker na het zien van en horen van bijgaand commentaar in uitgelekte nasa video`s waarin de astronauten ook praten over “levensvormen”buiten de ramen van de shuttle!
    Helaas weet ik zo even niet meer waar deze te vinden, kwam van iemand die jarenlang zijn tijd heeft gespendeerd om de transmissies van de shuttle en andere missie`s op te vangen en waar nodig proberen te decoderen…unfucking believable materiaal!
    Als ik het kan vinden post ik de link hieronder nog

    1. @ roelof.

      Dat klopt voor alle levensvormen die wij kennen.

      Echter is dit gegeven alleen, geen onomstotelijk bewijs dat er geen leven zou kunnen bestaan zonder koolstof.

      Je zou zelfs levensvormen kunnen hebben die bestaan uit puur energie? Die hebben helemaal geen materie nodig, vergezocht? best wel maar niemand op deze aarde kan bewijzen dat het niet mogelijk zou kunnen zijn.

Laat een reactie achter