Welk proces levert de enorme energie van de zon? - Wikimedia COmmons

Waarom schijnt de zon?

Als de zon uit fossiele brandstof had bestaan, en de omringende ruimte uit een aardachtige atmosfeer, was de zon al na enkele millennia uitgebrand. De zon schijnt echter al meer dan 5.000.000.000 jaar.

Het geheim: kernfusie. Deze verloopt bij de zon in enkele stappen: protonen fuseren tot deuterium, dat weer fuseert tot helium-4. Hierbij komt veel energie vrij, maar de reactie wordt geremd door de zeer trage snelheid waarmee protonen tot deuterium fuseren.
Door een delicaat evenwicht tussen de snelheid waarmee deuterium wordt gevormd en de zwaartekracht, blijft de zon ongeveer zijn grootte behouden. Toch zal op een dag, gelukkig miljoenen generaties na nu, de zon door zijn waterstof heenraken. De zon verandert dan in een rode reus, die Mercurius, Venus en waarschijnlijk ook de aarde op zal slokken. Dit zal nog miljarden jaren duren, dus we hebben dus ruim de tijd om een oplossing voor dit probleem te bedenken.

Welk proces levert de enorme energie van de zon? - Wikimedia COmmons
Welk proces levert de enorme energie van de zon? – Wikimedia COmmons

7 gedachten over “Waarom schijnt de zon?”

  1. Hij is toch maar 4,5 miljard jaar oud? En lang voordat die in een rode reus veranderd wordt die al veel te heet voor hier.
    Of valt dat wel mee omdat de omloopbaan van de Aarde groter wordt vanwege het massa/zwaartekracht verlies?

  2. Gesteld dat de zon verandert in een rode reus dan zal de mensheid technologisch zo ver zijn dat de Aarde gered kan worden i.p.v. verzwolgen te worden in een bol lava. Alleen al uit historisch en cultureel besef -de planeet waar het voor ons allemaal begonnen is- zal de toekomstige mens deze Aarde gered willen zien.
    Neil deGrasse Tyson heeft de gedachte al gelanceerd om onze Aarde te sturen naar een hogere baan om de zon d.m.v. een gravitatieveld. Als we tegen die tijd de maan kunnen controleren (wie denkt van niet?) en stil kunnen zetten dan zal de Aarde naar de maan toe willen vallen. De Aarde is zodoende naar elke plek in de ruimte te sturen.
    Hier is weliswaar een exorbitant raketvermogen voor nodig, maar met de voortschrijdende technologisering in de toekomst mag je rekening houden dat zelfs de stoutste dromen werkelijkheid zullen worden.

    1. Bijzonder intrigerende gedachte Jaap. We gaan de ruimte toch exploiteren, wat betekent dat we asteroïden en andere, grotere objecten gaan leren te manipuleren in voor ons gunstige banen. Zijn we eenmaal technisch bedreven in die zin, dan zijn we ook in staat om verzamelingen zware lichamen te gebruiken, om de aarde uit haar omloopbaan om de zon te trekken. Tegen de tijd dat de zon zoveel invloed uitoefent dat wij en al het andere niet meer op aarde kunnen leven, kunnen we zonder moreel ethische bezwaren een dergelijk plan doorvoeren. We kunnen de aarde mogelijk zelfs een nieuwe zon geven, door haar in bevroren toestand op een dergelijke manier lange tijd te vervoeren als een zwerfplaneet. Overigens; andere hoogst interessante mogelijkheden worden nu ook overwogen, naast kolonisatie, terra vorming van andere planeten en het concept van geïsoleerde kolonieschepen. Kwam vanmiddag iets tegen dat ik interessant vond, de link plaats ik als ik hem vindt in een vervolgreactie.

      1. Hé antares, je weet vast dat jouw alter ego verwijst naar een gigantische ster die van onze zon een relatief onbeduidend stipje maakt. Je weet echt veel over astronomie en combineert op speelse wijze de informatie die hier op Visionair.nl te lezen is. Ik vind het bewonderenswaardig!
        Dit gezegd hebbende denk ik toch dat een mogelijke verhuizing van planeet Aarde naar een nieuwe zon schier ondoenlijk is. De Aarde is een massieve bol en heeft enorm veel overbodige ballast in zich om mee te slepen dat buitensporig veel energie kost. Dit moet dan wel betaald kunnen worden..
        Natuurlijk valt hier weinig zinnigs over te zeggen, want we weten niet wat de perceptie van de publieke opinie zal zijn over miljoenen jaren als het heel normaal wordt gevonden om de ruimte te hebben gekoloniseerd en alles wat daarmee samenhangt. Misschien is het handiger om deze planeet tezijnertijd vanuit de ruimte te laten beschijnen met kunstlicht. Dit scheelt een slok op een borrel.. ;-)

Laat een reactie achter