Video: Transitiecultuur over Economie

Op http://www.transitiecultuur.nl/ is een aantal interessante afleveringen te vinden over de transitie waarin onze maatschappij zich momenteel bevind op verschillende vlakken. Hieronder aflevering 4 over de economie met een Nederlandstalig en zeer helder verhaal over de problemen van ons huidige economische systeem.

 

Aanverwante artikelen:
-) Update – Hoe eerlijk is ons huidige economische systeem eigenlijk?
-) De toekomst van onze economie deel 12 & 3
-) 3 praktische oplossingen voor meer economische veerkracht
-) Update het economische systeem!
-) Hernationaliseer het recht op geldcreatie 
-) Breek het monopolie van geld als enige ruilmiddel
-) Schulden, de eerste 5000 jaar
-) 2000 jaar strijd over de controle van het geldsysteem
-) De top van de geldpiramide, de Rothschilds
-) Griekenland is kaalgeplukt, op naar de volgende
-) Oorlog is cashen voor de 1% 
-) Controlemechanismen van de 1% 
-) Confessions of an Economic Hitman 

14 gedachten over “Video: Transitiecultuur over Economie”

  1. Ik heb net 5 minuten bekeken en wat ik moet al zeggen: top documentaire! Heel helder en concreet wordt al meteen uitgelegd wat het probleem. Erg sterk dat stuk over de kartelvorming. Natuurlijk wist je dat al, maar het is mij nog niet eerder zo helder uitgelegd. Ik ga even weer verder kijken.

  2. Erg goede documentaire. Dit geeft erg goed weer wat de uitdagingen zijn voor deze tijd. Er zit veel overlap met ‘Money as Debt’ in deze aflevering, maar dan verteld in het Nederlands. Wat ik zo sterk vind is dat het duidelijk laat zien dat we schuldslaven zijn en dat economische groei die exponentieel gaat gewoon niet kan. De hulpbronnen op aarde zijn gewoon een bepaald moment eindig. De relatie tussen energie en economie is erg sterk. Een mooi holistische benadering die je niet los van elkaar kunt zien.

  3. Ik heb ook de overige delen bekeken van deze documentaire. Zeer interessant om te kijken. De titel geeft goed de kern weer; transitiecultuur. Wat nodig zijn is een grote verandering binnen onze beschaving en daarmee cultuur. Een andere manier van denken, een andere mentaliteit en daarmee een andere cultuur.
     
    Wat we vergeten zijn als moderne mens dat we ook biologische wezens zijn. Of eigenlijk een diersoort. We zijn de contact met de natuur verloren. Voedsel koop je in de winkel, water komt uit de kraan, gas uit de leiding en als je brandstof nodig bent ga je gewoon tanken. Het is lekker gemakkelijk en voor de meesten een grote zorg waar het vandaan komt. Lekker korte termijn en niet nadenken over de langere termijn.
     
    Wat deze documentaire echter goed laat zien is dat we juist afhankelijk van de aarde zijn, maar dat we dat vergeten. We gaan voor de korte termijn en vergeten de lange. Neem bijvoorbeeld olie. Daar zijn we erg afhankelijk van. Onze economie is voor een belangrijk deel gebaseerd op olie. Olie is een natuurproduct en daarmee eindig. Als in de toekomst het moeilijker wordt om olie te winnen, wordt de transport ook duurder. En zal het moeilijker worden om nog een geglobaliseerde wereld op basis van de huidige manier van leven te hebben. Het wordt dan bijvoorbeeld te duur om spullen in China te produceren. Iets wat nu gewoon kan door de lage transportkosten.
     
    De uitdagingen die we hebben, hebben allemaal te maken met de natuur. Energie, voedsel, water, etc. De uitdaging zal zijn om hier goed mee om te gaan. En er zal ook een duidelijke keuze moeten worden gemaakt: minder mensen op deze planeet om een aangename manier van leven te hebben om ze aarde minder te belasten of het zelfde aantal mensen maar minder welvaart/grotere ongelijkheid in de wereld.  

  4. Heel mooi uitgelegd. Holistisch, inderdaad. Wel jammer van de eindconclusie van deze aflevering, over dat we t met duurzame energie niet zouden kunnen redden met het huidig consumptieniveau. Daar denken veel energietechnologen toch heel anders over, en die somberheid is dus nergens voor nodig. De ontwikkelingen gaan rázendsnel, en kunnen nòg sneller, MITS er maar een econ. systeem onder zit dat door het uitbannen van rente èchte kansen biedt aan innovatieve ondernemers!

    1. Bedankt voor de reactie. De eindconclusie is misschien jammer. Gelukkig zijn er inderdaad ook tegengeluiden. Aan somberheid heb je inderdaad weinig. En inderdaad is het financieel economisch systeem het probleem wat de boel remt.

    2. Ik denk dat die eindconclusie wel nodig is om mensen bewust te maken van het feit dat het niet alleen een kwestie is van “wachten” op duurzame technologie. Men zal ook moeten kijken naar overmatige consumptie. Olie is niet de enige grondstof die op raakt. Ook edelmetalen voor chips bijvoorbeeld.
       
      Het huidige consumptie model werkt momenteel zo dat men meer zal nemen wanneer er meer te nemen is. Duurzaam kan veel oplossen, maar niet met de mindset van nu.

  5.  
    ¨Het is geen mysterie om het storings patroon in de economie te projecteren veroorzaakt door rente. Als rente de schuld onomkeerbaar en voortdurend vermenigvuldigt in verhouding tot de noodzakelijke circulatie en steeds meer van iedere Euro gewijd wordt aan deze schulden, dan kan daardoor steeds minder van iedere Euro in circulatie aangewend worden voor de economie. Regulering kan slechts dit terminale proces vertragen.¨


    http://holland4mpe.wordpress.com/category/onze-doelstelling/

Laat een reactie achter