Op dit moment is er al meer plastic dan vis in de oceanen. Dit levert een steeds groter gevaar voor ecosystemen, en ook onze gezondheid op. Het visionaire 8th Continent project, op dit moment nog in de ontwerpfase, voorziet een drijvende stad om het plasticafval onschadelijk te maken.
Wat precies is 8th Continent?
Het project 8th Continent is zowel een drijvende stad als een stofzuiger, die drijvend plastic afval onschadelijk moet maken. Althans, dat moet het worden, want op dit moment is het project nog in de conceptfase. Het is een ambitieus architectonisch concept dat naast het zuiveren van de oceanen, ook duurzame energie genereert en, natuurlijk, de menselijke bewoners van voedsel en energie voorziet. Die duurzame energie is afkomstig van golfslag, zon en wind. Dit project is bedacht door de Slowaakse architect Lenka Petráková. Petráková sleepte hiermee de Grand Prix Award for Architecture and Innovation of the Sea 2020 in de wacht.
Waterzuiverende reuzenlelie 8th Continent bestaat uit vijf delen
Het project heeft veel weg van een leliebloem. De zelfvoorzienende, milieuvriendelijke habitat heeft, functioneel gezien, wel wat van een enorme walvis en bestaat uit vijf belangrijke onderdelen.
- Barrière: De barrière, de “armen” van de lelie, is aan de rand geplaatst en beschermt de stad zelf tegen golven. Daarnaast wekt de barrière golfslagenergie op en verzamelt deze drijvend afval. Dit afval gaat dan weer op transport naar de stad voor verwerking. Om precies te zijn, naar de collector.
- Collector: Deze sectie richt zich op het verwerken van plastic afval uit de oceaan. Deze grondstof kan vervolgens worden gebruikt om hulpbronnen of energie voor de stad te creëren.
- Onderzoeks- en onderwijscentrum: hier wordt de mariene biodiversiteit, zeestromingen en de impact van vervuiling bestudeerd. Ook vindt hier milieuonderwijs plaats.
- Kassen: de werknemers van de collector, plus de onderzoekers, docenten en studenten moeten natuurlijk ergens van leven. Daarvoor zijn de kassen. Hier worden gewassen met behulp van hydrocultuur en ontzilt water uit de oceaan gekweekt. Bewoners kunnen zo in een zelfvoorzienende kringloop van voedsel worden voorzien.
- Woon- en leefruimtes: in dit onderdeel wonen de werkenden en studenten van de drijvende stad. Woningen, winkels, een kliniek en andere essentiële voorzieningen huisvesten en ondersteunen de bewoners van de stad.
De grote “leliebladen” hebben meerdere functies. Ze dienen als zeil, vangen water op en huisvesten de kassen.
Utopie of, ooit, werkelijkheid?
De drijvende stad is ongeveer 35.000 vierkante meter (3,5 ha) groot. Ongeveer 200-300 mensen zullen de stad bewonen, als deze tenminste ooit realiteit wordt. Naast het verminderen van plastic in de oceanen, wil de architecte met dit visionaire plan ook duurzaam stedelijk ontwerp inspireren. Er zijn meer partijen bezig met drijvende steden. Zij wil met haar plan laten zien dat dit uitstekend haalbaar is met duurzame ontwerpprincipes in mind. Dus al wordt 8th Continent nooit realiteit, het zal zeker invloed hebben op toekomstige drijvende steden.
Bron
the 8th continent by lenka petráková proposes to clean up our oceans