Tekens van Leven over de Tao Te Tjing

Share Button

Voor de mensen met een interesse in filosofie.
Recent werd ik op een fijne website gewezen die prachtige vertalingen heeft van de Tao Te Tjing.
Hier een korte toelichting van de website tekensvanleven.nl.

De teksten gaan over de Tao, het oerprincipe van het leven en over het leven zelf.
Ze gaan over leiderschap en wijsheid, geweldloosheid en bescheidenheid.
Ze zijn compact, raadselachtig, van alle tijden, poëtisch en filosofisch.
Ze bevatten aanwijzingen over het leven in harmonie
en vanuit verbondenheid met het oerprincipe Tao.

Tao Te Tjing betekent letterlijk:
het boek (Tjing), over de Tao en de innerlijke kracht (Te).

De Tao Te Ching is een van de drie bronboeken van het Taoïsme.
Het (Chinese) Taoïsme is verbonden met het (Indiase) Boeddhisme
en het (meer Japanse) Zen Boeddhisme.

Het Taoïsme gaat uit van het niet te bevatten alles (Tao),
dat in alles aanwezig is.
We kunnen leven volgens dit oerprincipe, we zijn het in wezen ook.
Leven vanuit de Tao doen we met behulp van ons ‘Te’, onze innerlijke kracht.

Het Boeddhisme heeft als thema het ontsnappen aan het lijden,
aan je lot, je karma. (Dit thema speelt ook in het Christelijke Pasen.)
Het Taoïsme kent dit niet, het gaat om leven in de Tao, met de Tao.
De overlappingen zijn verder aanzienlijk.
Zo zegt de Boedhistische monnik Thich Nhat Hanh
‘Home is the way, there is no way home.’
De Tao hoef je niet te volgen, er is geen weg naar toe,
de Tao heb je immers al, de Tao is de weg.
– tekensvanleven.nl

beautiful_river_wallpaper

Deze filosofie, zeer mooi te vinden in de Nederlandse teksten op de genoemde website, lijkt sterk te overlappen met bijvoorbeeld het non dualisme en ook mensen als Byron Katie die mensen oproepen hun stressvolle gedachten te onderzoeken lijken uiteindelijk tot veel van dezelfde conclusies te komen als hoe ze in de Tao omschreven staan.  Namelijk dat bijna elk geloof wat een mens kan hebben een illusie is, gecreeerd door het conceptscheppende verstand van de mens. Het vasthouden aan dat geloof van die illusie zorgt er uiteindelijk voor dat mensen de wereld niet kunnen accepteren zoals die is omdat ze geloven dat die anders moet zijn en zo creeren mensen dus hun eigen lijden of houden ze op om met de Tao mee te vloeien.  Ik ben benieuwd of andere lezers hier bekend zijn met de Tao en wat voor gedachten zij  hierover hebben.

Aanverwante informatie en filosofische artikelen:
-) tekensvanleven.nl
-) Diversiteit, de bouwsteen van het leven
-) Het begin en einde van goed en kwaad
-) Eigen en sociale identiteit
-) Ego: het strategische zelf
-) Een revolutie in het eigen denken
-) Alan Watts over de aard van bewustzijn
-) De dood, een verkenning
-) Eindeloos Bewustzijn
-) DMT – The Spirit Molecule
-) Geloof is de oorzaak van zowel identiteit als lijden
-) Volg je hoogste passie, met integriteit en zonder verwachtingen

Share Button

Douwe

Woonachting in Noorwegen, en al sinds lange tijd geïnteresseerd in de "grotere vragen" des levens. Dit combineer ik met een actieve instelling om te kijken hoe we het leven met elkaar en voor elkaar een stukje gemakkelijker en mooier kunnen maken. Zelf heb ik bij een aantal onderwerpen die vanuit mijn gezichtspunt het voortbestaan van mensen aanzienlijk kunnen vergroten websites helpen ontwikkelen om deze informatie gratis beschikbaar te maken voor eenieder. Dit zijn: eetbaarnederland.nl, permacultuurnederland.org, esperanto-jongeren.nl en mensenrechten.org. Mijn huidige tegeltjeswijsheid: Do the best you can, with what you have, where you are :-)

Dit vind je misschien ook interessant:

11 reacties

 1. Douwe schreef:

  Voor ‘leiders’ is er een samenvatting:

  http://www.tekensvanleven.nl/leiderschap.htm

   

  We zijn net begonnen aan de Tao voor kinderen.

  http://www.tekensvanleven.nl/ktaoindex.htm

 2. searano schreef:

  http://youtu.be/fffdjLYw8Bc
  Douwe, ik wil graag deze visionaire video van Stef Smeets onder de aandacht brengen.
  “Stop de verspilling van de EU en van het kabinet, kies voor een door de burger rechtstreeks gekozen kernkabinet. Beleid en wetten worden door de burger bepaald door middel van een bindend referendum.’
  bedankt
   
   

 3. pieter-stuurman schreef:

  Het creërende vermogen van de menselijke geest is in staat een afbeelding te maken van het AL (alles dat is, het universum, de schepping, of zoals sommigen zeggen, God). Zo kan dat AL beleefd worden in ons bewustzijn.

  Maar daarnaast kan het ook zijn eigen afbeeldingen produceren. Afbeeldingen die niet gebaseerd zijn op de beleving van het AL, maar op de eigen beleving van de eigen constructie. Dat laatste heet geloof.

  Geloof is daarmee een afscheiding van de schepping. Het is beleving die niet langer verbonden is met Wat-Is. Die daarvan losstaat. Dat opent de mogelijkheid (en zelfs de waarschijnlijkheid) voor een beleving die niet harmonieert met die schepping, met Wat-Is, met dat AL, met dat universum, met die God. Een dissonantie dus tussen de eigen beleving en de schepping.

  Omdat de eigen constructie (het geloof) als “waarder” wordt beschouwd dan Wat-Werkelijk-Is (de schepping, het AL, etc.) wordt de schuld van die dissonantie gelegd bij die schepping. Wat-Is wordt beleefd als dissonant, vijandig en onaangenaam.

  En dat is een motief voor pogingen die buitenwereld te veranderen, te manipuleren, om te vormen, zodat die schepping zich schikt naar de eigen constructie, het eigen geloof.

  Dat kan niet, dus dat lukt niet, dus dat leidt tot teleurstelling. En dus tot lijden. Geloof leidt daarmee per definitie tot lijden.

  • Douwe schreef:

   Zo begrijp ik het ook idd en het taoisme is volgens mij ook van het loslaten van het eigen geloof over hoe de wereld zou moeten zijn en gewoon in harmonie komen met het al wat is. Oftewel je eigen ideeen en geloven los leren laten en meestromen met de realiteit. 

   Ik heb zelf het idee dat heel veel van dit soort filosfien allemaal uiteindelijk bij hetzelfde eindpunt uitkomen. Van een Tao Te Tsjing van duizenden jaren uit tot aan een persoon als Byron Katie van enkele decennia geleden. En het feit dat zoveel stromingen bij hetzelfde eindpunt uitkomen lijkt mij op zich heel goed omdat het eindstadium dus blijkbaar echt is en er verschillende routes naar toe te vinden zijn. 

   Als dat in zo een mooie poetische vorm kan als op de website van tekens van leven dan is dat natuurlijk helemaal mooi meegenomen.

 4. merkloos schreef:

  Klopt,en daarmee een doodlopende weg of een kringloop

 5. Ik zelf schreef:

  Goed omschreven, Pieter. Ons denken kan alleen geloof bevatten. We geloven dat we bezit hebben in de vorm van een huis, geld etc. De werkelijkheid is dat we zelfs onze kleren nog niet bezitten.
  We geloven dat we voorwaarden moeten stellen aan jan en alleman. De werkelijkheid is dat als daar niet aan voldaan wordt, dat we dan teleurgesteld zijn. Zo produceert ons denken de gehele dag geloof welke we nog voor waar verslijten ook. Wat een gotspe. De werkelijkheid is slechts zichtbaar door ‘jezelf’ te ontkoppelen van dat geloof. En daar schuilt gelijk de crux. Je kan dat niet ‘even uitproberen’. We zijn namelijk slaven van ons geloven geworden. Maar dat dit geweten word impliceert al dat ontsnappen aan geloof wel mogelijk is.
  Evenals ontsnappen aan het lijden. Maar de sleutel hier toe zullen we zelf moeten vinden.

 6. pieter-stuurman schreef:

  @ Ik zelf,

  De sleutel is niet moeilijk te vinden: observeer het ding, in plaats van je gedachten over het ding.

  Of anders gezegd: waarnemen in plaats van oordelen.

  • Douwe schreef:

   Dat klinkt heel helder en simpel maar is het niet zo dat als je iets observeert je conceptuele verstand er vervolgens direct iets van vind… ik merk iig bij mezelf dat dit nog best moeilijk is. Heb je tips om dat vermogen te trainen of wellicht is onttrainen een beter woord… ?

 7. Douwe schreef:

  Tao tekst 48

  Steeds eenvoudiger.

  Als je studeert, neemt je kennis dag na dag toe. 
  Als je naar de Tao luistert, dan wordt alles dag na dag eenvoudiger. 
  Je hoeft steeds minder te doen,
  totdat je op het punt komt dat alles vanzelf gaat. 
  Je doet niets en toch blijft niets ongedaan.

 8. pieter-stuurman schreef:

  @ Douwe,

  De enige manier om iets (een ding, een verschijnsel) werkelijk te leren kennen, is er aandacht aan te geven. Hoe meer en hoe langer je er aandacht aan geeft, hoe meer je ervan zult kennen. Dit proces heeft geen einde. Er valt altijd meer waar te nemen, en dus meer te kennen. Dat besef, het besef “ik weet het (nog) niet” is essentieel om ergens meer van te kennen.

  Het verstand heeft de wil er een afgerond denkconcept van maken, en vormt een mening (of een geloof, wat precies hetzelfde is). Het is uit op “ik weet het wel” en vult de ontbrekende informatie daarvoor zelf in. Vervolgens wordt de aandacht niet meer gegeven aan het ding of het verschijnsel, maar aan het zelfgeconstrueerde denkconcept. Aan de mening. Het verstand denk nu klaar te zijn (het meent te weten), en er is geen motief meer om nog aandacht te geven aan het ding, het verschijnsel. Het leren kennen stopt.

  Werkelijk (meer) kennismaken kan dus alleen op basis van het besef “ik weet het (nog) niet”. En “ik zal het nooit helemaal weten”. Ik ken alles dat ik ken beperkt, maar ik kan (als ik dat wil) er meer van kennen door het ding verder waar te nemen. Door er aandacht aan te blijven geven. Of niet, en te aanvaarden dat je het verschijnsel beperkt kent maar dat dit voorlopig voldoende voor je is, en je aandacht aan iets anders geven.

  Daarvoor hoef je inderdaad (mooi verwoord in de Tao) niets te doen. Alleen waar te nemen. Je kunt je aandacht niet uitschakelen. Alleen richten. En jij bepaalt waarop. Op het onderwerp (of de onderwerpen) van je interesse, of je eigen denkconcept erover.

  Dus de tip: als je iets definitief meent te weten, dan kijk je naar je mening, je geloof. Je merkt dit aan de neiging deze mening op te dringen of te verdedigen. En de gevoeligheid voor (afwijkende) meningen van anderen. Als je dit opmerkt, kun je heel eenvoudig je aandacht weer richten op het onderwerp met de vraag: “wat is het werkelijk?” In het besef dat je er alleen meer van kunt kennen, maar nooit alles.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger