Fontein van de Jeugd: steeds meer klinisch bewijs

Het stoppen of terugdraaien van veroudering komt steeds meer binnen bereik. Maak kennis met Andrew Steele, auteur van Ageless, die onthult hoe met medicijnen als rapamycine waarschijnlijk de gezonde levensduur kan worden verlengd.

Have we already found the fountain of youth? - The Global Story, BBC World Service

In zijn boek “Ageless: The New Science of Getting Older Without Getting Old”, beschrijft Andrew Steele de laatste stand van zaken wat betreft verouderingsprocessen en de mogelijkheden voor levensverlenging door medische ontdekkingen. Steele, een bioloog die informatica inzet voor zijn onderzoek, stelt dat veroudering – en niet ziektes als kanker en hart- en vaatziekten – de voornaamste oorzaak vormen voor menselijk lijden en de dood.

Dat veroudering niet onvermijdelijk is, bewijst hij aan de hand van nauwelijks verouderende diersoorten zoals enkele schildpad- en salamandersoorten. Zij behouden hun vitaliteit, ondanks een hoge leeftijd. Hieruit trekt hij de conclusie dat veroudering niet onvermijdelijk is, en dat wij er in kunnen slagen om deze verouderingsprocessen stil te zetten of zelfs terug te draaien. Hij hoopt dat de medische wetenschap er in zal slagen om ditzelfde effect in mensen te repliceren en ook ons in een staat van niet-veroudering te brengen.

Het boek duikt in de biologische mechanismen achter veroudering, zoals DNA-schade, mitochondriale achteruitgang en verzwakking van het immuunsysteem. Steele schetst veelbelovend onderzoek, waaronder medicijnen als rapamycine, dat caloriebeperking nabootst om de levensduur bij dieren te verlengen, en senolytica zoals dasatinib en quercetine, die disfunctionele “senescente” cellen opruimen.

Proeven op mensen, zoals een experiment dat een groeihormoon, DHEA en metformine combineert, hebben verjongende effecten aangetoond, zoals verbeterde immuunfunctie en verminderde epigenetische leeftijd. Gentherapieën, die gebruikmaken van hulpmiddelen als CRISPR, zijn ook gericht op het aanpassen van genen die verband houden met de levensduur. Steele benadrukt dat het doel niet onsterfelijkheid is, maar het verlengen van de gezondheidsspanne – langer leven zonder kwetsbaarheid.

Steele bekritiseert overdreven hypes zoals antioxidanten en pleit in plaats daarvan voor op wetenschapplijk valide bewijs gebaseerde benaderingen. Praktische tips zijn onder meer een uitgebalanceerd dieet, lichaamsbeweging en het vermijden van onbewezen supplementen, hoewel hij benadrukt dat deze alleen veroudering vertragen totdat de wetenschap het inhaalt.

Ethisch gezien erkent hij zorgen als overbevolking, maar hij stelt dat de voordelen van het verminderen van leeftijdsgebonden lijden opwegen tegen de risico’s. “Ageless” is helder en optimistisch geschreven en combineert wetenschappelijke nauwkeurigheid met toegankelijkheid, en biedt een routekaart voor een toekomst waarin veroudering als een ziekte behandeld kan worden. Steele roept (niet heel verrassend, maar in dit geval terecht) op tot meer onderzoeksfinanciering, wat suggereert dat we op het punt staan ​​van een medische revolutie die het menselijk leven binnen enkele decennia zou kunnen transformeren.

Het boek Ageless is onder meer te verkrijgen bij bol.com.

Geef een reactie