De werkomgeving regelmatig veranderen werkt erg goed voor de productiviteit. Verwacht dus meer werkvakanties in de toekomst.

De kunst van het veranderen

Veranderen is een uitdaging. In tijden van crisis is verandering echter vereist. Maar hoe verander je precies? En waarom is veranderen zo moeilijk?

Verandermanagement en gedrag
Als er ergens wel veel veranderingen plaatsvinden, dan is het op dit moment wel binnen veel organisaties. Dit betekent dat (bijna) alle managers  te maken hebben te maken met veranderprocessen. Op managementopleidingen wordt daarom ook niet voor niets vakken als verandermanagement aangeboden om (toekomstige) managers de kennis te geven hoe ze het beste deze processen kunnen begeleiden. Er zit echter een verschil tussen de theorie en de praktijk. Op papier worden er mooie plannen gemaakt alleen is de praktische uitvoering ervan toch niet zo gemakkelijk.

Er zijn de nodige boeken over dit onderwerp geschreven en veel zogenaamde managementgoeroes houden zich met dit onderwerp bezig. Vaak komen ze uit de Verenigde Staten waar veel managementliteratuur wordt gepubliceerd. Ook binnen Nederland zijn er mensen die dit onderwerp interessant vinden en erover publiceren.

Eén van die personen is Ben Tiggelaar. Hoofdthema’s van zijn werk zijn verandering en leiderschap. Hij richt zich hierbij vooral op gedragsverandering gebaseerd op onder andere wetenschappelijk onderzoek. Tiggelaar heeft zelf promotieonderzoek gedaan naar gedragsverandering binnen organisaties. Zijn proefschrift is hier te vinden. Volgens hem is het essentieel om je juist te gaan richten op een verandering van het gedrag van mensen. Zowel je eigen gedrag als dat van anderen.

Gedragspsychologie
Volgens Tiggelaar is het essentieel om bij veranderprocessen kennis te hebben van gedragspsychologie. Of in ieder geval van praktische methoden en technieken die hierop gebaseerd zijn. Toegespitst op verandering van het menselijk gedrag. Hij maakt hierbij een onderscheid tussen het anders denken en het anders doen. In onderstaande video legt hij dit uit en geeft hierbij ook wat tips. Deze video is in principe bedoeld voor managers die te maken hebben met veranderingen. Het is echter ook bruikbaar voor iedereen die gedragsverandering binnen een groep mensen wil bewerkstelligen.

Zo is het volgens Tiggelaar bij het anders denken belangrijk om rekening te houden met persoonlijke waarden die er binnen een organisatie zijn en dat je hier als organisatie op probeert aan te sluiten. Een ander punt is sociale bewijslast: mensen gaan vaak pas veranderen als andere mensen in hun directe omgeving dat ook doen. Bij het anders doen is het volgens Tiggelaar belangrijk om naar concrete actiedoelen te gaan. Dat je abstracte doelstellingen vertaalt naar zo concreet mogelijk actiedoelen om het abstracte einddoel te kunnen bereiken. Ook verandering van omgeving is volgens hem van groot belang. Dat je bewust een omgeving creëert waarin mensen op de gewenste manier worden beïnvloed.

Bronnen
Persoonlijke website Ben Tiggelaar
YouTube-Video: Ben Tiggelaar over veranderpsychologie van DP DenkProducties

 

3 gedachten over “De kunst van het veranderen”

  1. Verandering lijkt me een van de basisprincipes van het universum. Het is verbonden aan de verloop van tijd. Tiggelaar spreekt over verandering in organisaties. Je zou het ook kunnen betrekken op individuen of een ander uiterste, de maatschappij. In alle gevallen streeft men naar een wenselijke toekomstige situatie, uitgaande van een huidige situatie, Daarbij moet de perceptie van de huidige situatie wel correct zijn, omdat er anders een verkeerd uitgangspunt creëert.

    1. Misschien dat verandering in organisaties de enigste manier is om verandering in individuen of de maatschappij voor elkaar te krijgen.
      Misschien dat dat de juiste inspiratie geeft, een verandering waaruit blijkt dat “het” beter kan.
      Alleen kan ik mij daar nog weinig bij voorstellen.

      1. Individuen en organisaties vormen samen het systeem. Ideeen komen uit individuen die daarna het de organisatie en uiteindelijk het systeem kunnen veranderen. Het systeem heeft weer invloed op individuen, waarbij die individuen reaegeren op het systeem. Samen vormt het een dynamische systeem.

        Elders op deze site gebruikte ik internet en moderne media als argument tegen door een elite geregeerde wereld. Als de elite een wereld zouden willen die controleerbaar is, dan zou een dergelijke vrijheid van informatie er niet zijn, omdat een enkel indivdu een verschil kan maken. Moet die individu wel met een uitzonderlijk goed idee komen. Enkele voorwaarden daarvoor lijken me in het artikel beschreven staan.

Laat een reactie achter