Het vereiste heel veel werk om deze rai-steen naar het steenloze eiland Yap te vervoeren. Rai-stenen zijn hiermee de zwaarste munten ter wereld.

Nieuwe valuta begint op een zolderkamer

Aangezien geld tegenwoordig meer digitaal wordt uitgewisseld dan analoog (flappen en munten) lijkt het mij niet eens zo ingewikkeld om een beeldscherm met cijfertjes te vullen, die staan voor een (nieuwe) valuta. Gewoon een rijtje links en een rijtje rechts, debet en credit. Als de centrale banken dit kunnen, dan moet een beetje programmeur dit ook kunnen.

Programmeurs kunnen nieuwe digitale currency starten
Wat hebben we dus nodig om een nieuwe valuta en – als we toch bezig zijn – een nieuwe bank te beginnen: een stel programmeurs die dit kunnen laten verrijzen op een beeldscherm. Een bank is trouwens gewoon een plek waar je je geld stalt, om het te kunnen verplaatsen. In feite is een bank dus een gelddrager.

Het vereiste heel veel werk om deze rai-steen van het eiland Palau naar het kalksteenloze eiland Yap te vervoeren. Rai-stenen zijn hiermee de zwaarste munten ter wereld.
Het vereiste heel veel werk om deze rai-steen naar het steenloze eiland Yap te vervoeren. Rai-stenen zijn hiermee de zwaarste munten ter wereld.

Dit is natuurlijk een heel simplistische weergave van een ruw idee om het begin van een nieuw monetair systeem in te luiden; maar in de basis hoeft het niet heel ingewikkeld te zijn. Het verschil met een paar honderd jaar geleden is dat we nu een nieuwe start kunnen maken zonder met papier, inkt, drukmachines, zilver en goud heen en weer te slepen. Als zoiets als Facebook op een studentenkamer kan worden opgestart, dan moet dat met een nieuwe bank en valuta ook kunnen.

Hoe wordt een nieuwe valuta kansrijk?
Voordat je dit gaat doen moet je heel goed nadenken over de eisen waaraan een nieuwe valuta en bank moet voldoen. Want: we hebben een heel goed voorbeeld van hoe het niet moet; en dat is het geldcreatieproces op basis van een schuldovereenkomst. Dus wat je ook op je beeldscherm creëert: zet het niet weg als schuld. Maar dan komt de vraag: hoe ga je het dan verspreiden?

We kunnen mensen uitbetalen voor het vrijwilligerswerk wat ze doen, of dat nu voor een overheidsorganisatie (gemeente) of een bedrijf is. Het gaat er namelijk om dat je ergens de waarde van moet inzien, die is vast te stellen (door een jury), is te meten en is om te zetten in een x bedrag. Momenteel is het probleem dat er niet voldoende geld is om iedereen volledig te betalen. Werk is er genoeg, ook denkwerk. Dus wat doe je dan: je betaalt mensen uit in een andere valuta dan de euro (of gulden), die ze eerst kunnen opsparen tot het moment dat er mee geruild kan worden.

Marketing en veiligheid
In principe is het creëren van een nieuwe valuta op zich nog wel te doen, als je het digitaal (giraal) doet tenminste. Maar dan komt het ruilproces: mensen moeten de waarde inzien van de nieuwe valuta en deze gaan uitwisselen. In principe heb je hier alleen een softwarepakket voor nodig, de getallen (0 t/m 9) blijven gewoon hetzelfde.

Natuurlijk moet je ook niet te maken krijgen met gehack en dat soort zaken, zoals bijvoorbeeld bij ING en KPN gebeurt. Ik denk dat er juist de nodige hackers te vinden zijn die graag een nieuw systeem van valuta, betaalsoftware etc. willen testen en het resistent maken tegen destructieve invloeden van buitenaf.

Voorzichtig begin
De nieuwe valuta die ik hier heb besproken zal niet zomaar de hele Euro of Dollar vervangen. Daar gaat het ook niet om. Het is juist de bedoeling dat je een start maakt met een manier van betalen, sparen en lenen die eerlijker en duurzamer in elkaar steekt dan nu het geval is. Maar dat is slechts een start. Er zal nog een heel proces volgen om de valuta te laten groeien, zonder dat deze al snel op hol slaat en er alsnog hyperinflatie ontstaat. Ook hier moeten we goed naar kijken.

Alternatief opzetten
Waar het in de essentie om gaat is simpelweg het op een andere manier aangaan van het gevecht met het monetaire stelsel zoals we dat nu kennen en de Euro en Dollar die daar bij horen. Als de kans vrij klein is dat er op korte termijn iets verandert aan de manier van bankieren en de manier van geld creëren, dan zul je toch eens moeten gaat werken aan een alternatief. En dat kan dus letterlijk op een zolderkamer beginnen als het gaat om het programmeerwerk. Het hele denkwerk over de voorwaarden en een stappenplan voor de zogenaamde implementatie, dat is weer een heel ander verhaal.

Mijn bedoeling met dit artikel is om wat nuchterheid te brengen in de grote vraag hoe we een ander systeem kunnen ontwikkelen, waarin ik dus verwijs naar wat al eerder is gedaan met revolutionaire initiatieven als Facebook en de iPhone: beginnen met knutselen, maar des te meer realiseren dat ook de uitkomst van zo’n proces goed moet gebeuren, waterdicht moet zijn, omdat het de komende 100 tot 150 jaar kan tekenen. Misschien toch maar weer terug naar de stenen reuzenmunten van Yap?

Dit artikel is als aanvulling bedoeld op het artikel ‘Tijd ruilen, een oplossing’?

12 gedachten over “Nieuwe valuta begint op een zolderkamer”

  1. Volgens mij is anderhalve tot twee jaar geleden Bitcoin geïntroduceerd en de gedachte hierachter komt wel overeen.

    Persoonlijk denk ik dat er een grove denkfout aanwezig is indien een vergelijking getrokken wordt tussen de oprichting van een nieuwe vorm van een digitale bank t.o.v. de oprichting van sociale media principes zoals Facebook en dat heet bankbelangen.
    Geld is het bloed van een samenleving en (centrale) banken hebben hier feitelijk 100 procent controle op.
    Geen bank zal problemen hebben met de start van een sociale media initiatief maar de oprichting van “nieuw” digitaal geld, kan indien succesvol banken in de weg gaan zitten.
    Ik denk dat ieder mogelijk en concurrerende initiatief door banken zeer kritisch gevolgd zal worden en indien noodzakelijk, probleemloos weer tot de grond toe afgebroken wordt.
    Op juridisch en financieel vlak is tegen deze banken niet op te vechten. Hulde voor de aandacht hiervoor maar persoonlijk ben ik overtuigd dat het zinloos wordt in de uitvoering

    1. Echt moeilijk is het echter niet om een alternatief op te zetten. En ja wat is er te verliezen. Er is momenteel open source software beschikbaar die al prima werkt en waar hard aan gebouwd wordt om beter te maken. Local exchange en cyclos zijn twee systemen die er nu al zijn.
      Nu is er een elitie zoals je zelf ook aangeeft die 100% controle hebben over het geldsysteem wat burgers en overheden gebruiken. Het is een monopolie waarmee ze de arbeid van hele landen oogsten. Een soort modern feodaal systeem. Als je denkt dat dit prima is moet je idd vooral niets anders proberen.  Als je het er niet mee eens bent zou ik proberen zelf wat op te zetten om je aan dit systeem te kunnen onttrekken. Al was het alleen maar lid te worden van http://www.spullendelen.nl of mee te gaan doen aan systeem waar tijd wordt geruild. De controle is er eentje van een heel paar over heel velen en werkt alleen zolang iedereen tegen elkaar uit kan worden gespeeld. Als mensen grootschalig hun eigen systemen naast het huidige parasitaire systeem opzetten… en als je dat via robuuste internetsystemen doet, Dan mogen zij proberen met een oplossing daartegen te komen. Op zijn minst moeten ze zichzelf laten zien waarmee het alleen maar duidelijk wordt voor de gewone man wat voor rol ze spelen. Kortom ga zelf bouwen aan oplossingen en als het nodig is laat de elite dan maar reageren. Maar lees dit boek maar eens http://www.transitionbooks.net/local-money-how-to-make-it-happen-in-your-community-by-peter-north/ het laat zien dat alternatieven vrij makkelijk op te zetten zijn in allerlei vormen.  

      1. Dat ik in dergelijke initiatieven geen heil ziet, wil niet zeggen dat ik mijzelf hierbij neerleg.
        Mijn inziens zal het huidige systeem eerst in elkaar moeten storten voordat we de vrijheid (kunnen) krijgen om het anders te gaan doen. Nu zitten we teveel en te diep in de tentakels van het grote geld. Zodra die binnenkort hun laatste kruit verschoten hebben, zal er veel kunnen gaan veranderen.
        Ik heb niet veel vermogen maar sowieso heb ik een percentage hiervan een aantal jaren geleden al omgezet in fysiek edelmetaal. (Daar hebben banken ook een hekel aan)

    1. He Jacques, zou je eventueel een stuk willen schrijven over Equi hier voor visionair. Ik heb het systeem zelf wel eens bekeken maar ik begrijp de mechanismen niet goed dus wellicht dat iemand die erin zit dit beter een keer uit kan leggen. Ik denk dat het zeker aandacht verdient in ieder geval om eens uitgebreid te bekijken als alternatief. 

  2. Mensen, eerst moet het oude systeem klappen. In mijn optiek te veroorzaken door elke maand, als de vaste kosten eraf zijn, je rekening volkomen leeg te halen. Dan ben je ook niet meer medeplichtig aan het feit dat elke euro op je rekening 40 voudig uitgeleend wordt in de wapenindustrie. Een hele hoop bankloopjes in de maand maken een héle grote, snappie?

  3. Het punt is alleen dat centrale banken gewoon geld printen en dat aan de gewone banken geven zodat zij hun bonussen kunnen blijven betalen. De inflatie komt voor rekenening van de gewone mensen. Het afgelopen jaar hebben ze bijna een biljoen Euro bijgedrukt. 

    En wat als het systeem klapt en je hebt geen infrastructuur meer om diensten met elkaar uit te ruilen? Dan zit je toch alleen maar met de gebakken peren. Als je zelf een structuur uitrolt om jezelf onafhankelijker te maken van dit soort systemen dan maakt het minder uit of de banken wel of niet klappen. Kortom het is niet nodig tegen iets te vechten als jezelf gewoon kunt bouwen. Op die manier ben je van niemand behalve van mensen die meedoen afhankelijk. 

  4. Na het geschrevene een paar maal te hebben gelezen, mis ik iets nl wat voor waarde geef je dan aan de nieuwe valuta? en hoe zou dat moeten bepaald worden? Iets nieuws te proberen enof op te zetten is in de huidige digitale wereld niet zo moeilijk, dat kun je inderdaad met een laptop op de wc doen, maar ik denk toch echt dat er meer komt kijken. Vroeger en nog wordt de waarde van het papiergeld bepaald aan het goud bezit van het desbetreffende land. Hoe meer papier je afdrukte hoe minder het papiergeld aan waarde heeft. Dus zou je in mijn optiek eerst iets moeten vinden, waarmee je de waarde vast kunt leggen. Goederen heeft geen zin, daar het ene land meer bezit dan de andere. Zoals Douwe het omschrijft, vind ik wel erg kort door de bocht:  En wat als het systeem klapt en je hebt geen infrastructuur meer om diensten met elkaar uit te ruilen? Dan zit je toch alleen maar met de gebakken peren. Als je zelf een structuur uitrolt om jezelf onafhankelijker te maken van dit soort systemen dan maakt het minder uit of de banken wel of niet klappen. Kortom het is niet nodig tegen iets te vechten als jezelf gewoon kunt bouwen. Op die manier ben je van niemand behalve van mensen die meedoen afhankelijk. Als je iets gaat ontwikkelen, zou het direkt mondiaal moeten werken. Daarnaast zou elk land op zijn eigen verantwoordelijkheid een ev ruilsysteem kunnen ontwikkelen. Maar aangezien de diversiteit en de belangen van dit geheel zeer groot zijn, heb ik toch wel veel vraagtekens. Dat het geldsysteem eerlijker moet, is duidelijk, maar een ruilsysteem heeft toch ook veel negatieve kanten. Als ik met mijn broer vroeger wat ruilde, zei mijn moeder altijd; van ruilen komt huilen.  

    1. Hoi Paul, voor zover ik begrepen heb, is Amerika al eind zentiger jaren van de goudstandaard afgestapt en wordt geld daar gedekt door de schuld die er tegenover staan. Het aanwezig zijn van goud is volgens mij al lang geen vereiste meer in het huidige monetaite systeem.

  5. Waarom een nieuw geldsysteem? Naar mijn inzien hebben we geen geld nodig. Je kan bijna alles automatiseren en het beetje werk wat door mensen verricht moet worden kunnen we samen wegwerken. We spreken dan niet meer van 40 uur in de week werken maar van uit helpen zeg 1 a 2 uur per week of wie weet zelfs per maand iedereen even meehelpen. We kunnen machines auto’s laten maken enz en iedereen kan een keuze maken tussen modellen, niet iedereen wil een Porsche of een BMW dus onderscheidt is er ook zonder geld. Via zonne energie en andere vrije energieën kunnen we de machines milieuvriendelijk aandrijven en ons van energie laten voorzien.

    1. Technisch mogelijk inderdaad. Maar de elite wil dit niet. Die wil juist door het huidige monetaire systeem macht uitoefenen. Ik denk wel dat wat jij beschrijft de uiteindelijke oplossing zal zijn, maar eerst zal daarvoor het huidige systeem omver geworpen moeten worden, of dusdanig geboycot dat het geen bestaansrecht meer heeft. Alternatieve valuta zouden daarbij kunnen helpen, alsmede een ruilsysteem.

Laat een reactie achter