Popp maakte deze opname van biofotonen. Hij en zijn groep geloven dat een hoog-geordend proces biofotonen opwekt.

Cellen communiceren met biofotonen

Een generatie geleden kostte je het als bioloog je carrière als je het ook maar durfde te suggereren, denk aan het geval-Popp die als grenswetenschapper verder moest, maar nu gaan steeds meer onderzoekers om. Cellen baden in zeer zwak licht. Vormt licht een sleutel voor het geheim van het leven?

Popp maakte deze opname van biofotonen. Hij en zijn groep geloven dat een hoog-geordend proces biofotonen opwekt.
Popp maakte deze opname van biofotonen. Hij en zijn groep geloven dat een hoog-geordend proces biofotonen opwekt.

De raadselachtige biofotonen
Tot nu toe is het hoe en waarom van biofotonen een knagend raadsel. Biofotonen zijn lichtdeeltjes met een energie in het zichtbare of ultraviolette deel van het spectrum die door levende cellen worden afgegeven (niet te verwarren met bioluminescentie door speciale lichtgevende eiwitten in onder meer bepaalde bacteriën).

Controversiële theorie
Tot nu toe is nog onduidelijk hoe biofotonen precies vrijkomen, maar onderzoekers denken nu op het spoor te zijn. De verklaring volgens hen: bij verschillende biochemische processen komt energie vrij die als een zogeheten exciton, een trilling, naar het celoppervlak wordt geleid en daar als licht vrijkomt. Het lijkt er op dat onze cellen in een zeer zwak licht baden: enkele tientallen per seconde per vierkante centimeter in een weefselkweek. Niet erg veel als je dit afzet tegen de hoeveelheid cellen in een vierkante centimeter doorsnede: vele miljoenen en het duizenden malen grotere aantal fotonen in strooilicht. Kortom: het idee dat celcommunicatie via licht plaatsvindt is op zijn zachtst gezegd nogal controversieel.

Regelmatige signalen
Nieuw bewijs lijkt de verguisde, vroege pioniers van biofotonica nu toch gelijk te geven. Sergei Mayburov van het Lebedev Instituut voor Natuurkunde in Moskou bracht vele uren in het lab door waarbij hij in het donker de patronen met biofotonen vastlegde die visseneieren bij deling uitzenden. Hij probeerde vast te stellen of er een regelmatige structuur is te vinden in de stroom van fotonen. Deze blijkt er te zijn.

Pulscommunicatie tussen cellen?
De biofotonsignalen die Mayburov vastlegde, bestaan uit korte quasiperiodieke uitbarstingen. Deze lijken veel weg te hebben van de signalen die technici gebruiken om binaire data over een kanaal vol met ruis te sturen, wat verklaart waarom cellen deze zeer zwakke signalen in een omgeving vol stoorlicht toch kunnen waarnemen.

‘Aura’s bestaan’
Kloppen deze waarnemingen, dan kan dit een aantal uiterst hardnekkige raadsels oplossen. Zo lijken biofotonen van een groeiende plant de celdelingssnelheid in andere planten met dertig procent toe te laten nemen. Deze verhoging in groeisnelheid is veel hoger dan met normaal licht te bereiken is. Uit andere experimenten blijkt een vergelijkbaar effect op te treden bij zich ontwikkelende eieren: biofotonen van zich ontwikkelende eieren blijken andere eieren in een vergelijkbaar ontwikkelingsstadium te stimuleren. Dit effect heeft ook een keerzijde. Biofotonen van eieren in een later ontwikkelingsstadium blijken de ontwikkeling van jongere eieren af te remmen of zelfs helemaal stil te leggen. Meer informatie in [2].

Nog veel openstaande vragen
Nu we weten dat biofotonen inderdaad een plausibel mechanisme vormen om signalen over te dragen,weten we nog steeds niet hoe dit mechanisme precies werkt. Het zenden is duidelijk, maar hoe gaat de ontvangst in zijn werk en hoe beïnvloedt deze de levensprocessen? Het evolutionaire voordeel lijkt duidelijk. Hiermee worden groeiprocessen geharmoniseerd en gecoördineerd, waardoor het organisme optimaal groeit.

Consequenties van deze ontdekking
Het zou heel goed kunnen dat alle leven zoals we dat kennen door een web van biofotonische communicatie is verbonden. Dit zou een compleet nieuwe onderzoeksrichting vormen.

Eerder als kwakzalverij afgedane alternatieve behandelswijzen die lichaamscontact of contact tussen patiënt en levend dier of plant inhouden, kunnen niet meer zonder meer als onzin afgedaan worden. Er is nu namelijk een valide fysisch mechanisme bekend waardoor deze alternatieve behandelingen kunnen werken. Grondig empirisch onderzoek moet hier kaf van het koren scheiden.

Als we de code van biofotonen kunnen kraken, zouden we hiermee mogelijk de groei van kankergezwellen kunnen stoppen of de groei van landbouwgewassen of celdeling in een beschadigd deel van het lichaam kunnen versterken.

Bron
1. Sergey Mayburov, Photonic Communications and Information Encoding in Biological Systems, ArXiv preprint server, 2012
2. M. Cifra et al., Electromagnetic cellular interactions, Prog. Biophys. Mol. Biol., 2010 (helaas paywall)

11 gedachten over “Cellen communiceren met biofotonen”

  1. ben blij met deze wetenschap!
    ben er zelf al van overtuigd dat cellen veel anders reageren dan de huidige wetenschap beseft maar ik ben geen wetenschapper maar een door anderen benoemde ‘kwakzalver’.
    ben benieuwd hoe de wetenschap hier uiteindelijk mee om gaat!

  2. Interessant artikel, Germen.
    Het plaatje vind ik erg veel lijken op normale thermische emissie, maar het eerste artikel waaraan je refereert meldt (zeer zwakke) emissie in het zichtbare en UV gebied die specifieke invloed lijkt te hebben op het celgedrag – zeer interessant!

  3. Als de invloed van gemanipuleerde (bewuste) biofotonische communicatie, (althans volgens de experimenten) een tot 30% versnelde celdeling in de omgeving van gelijksoortige organismen heeft, wat is dan de invloed van zieke op gezonde weefsels in de direkte omgeving? Zieke planten trek ik uit de grond om te voorkomen dat de rest wordt aangetast, daardoor voorkom ik dat ik bestrijdingsmiddelen moet gebruiken. Schimmelverspreiding door aangetaste en rottende plantendelen kun je zo het beste voorkomen, maar spint betreft gelijk een heel bloembed bijvoorbeeld, dan moet je wel gaan bestrijden. Duidelijk is dus wel, dat zieke en gezonde planten beter niet in elkaars omgeving moeten groeien. Aan de andere kant; niemand zal zomaar een gewas of soort inzaaien, zonder rekening te houden met de seizoensinvloeden die aan een soort verbonden zijn. Om die reden o.a. werd tot nu toe alles van één soort buitengewas, in één keer ingezaaid of gepoot, men zit vast aan een seizoen, dat is de natuur. Het oogsten is misschien een ander verhaal, omdat op verschillende tijden geplantte gewassen, 30% groeiversnelling ondergaan onder de invloed van biofotonische communicatie. Als dit verschijnsel voor elk ras blijkt te werken. Het uiteindelijke eindresultaat zou dan echter neer komen op een gelijke opbrengst, dus waarom zou je al die moeite dan doen, wat is het voordeel? Ik zelf denk dat het voordeel kan zitten in het voorgroeien van een gewas op beperkte schaal, in kassen, vóór de oogst aan. Je kunt dan tot 30% sneller de volgende oogst binnenhalen, maar hoeft niet de hele aanplant vóór te laten groeien, slechts ongeveer een derde daarvan, en dat scheelt heel veel ruimte en tijd. In de kassenbouw zou dat gigantisch veel energie besparen. Stel dat je bijvoorbeeld nieuwe 100 planten, één tot twee weken kunt laten voorgroeien bij een sterkverminderd energieverbruik, (verlichting, verwarming, water, grondoppervlak, etc). Dan meng je die nieuwe aanplant na de oogst met het zaaigoed, waarna dat zaaigoed 30% sneller groeit, en dus de achterstand inhaalt. De oogstopbrengst blijft wel gelijk, maar de tijdwinst kun je vertalen in energieverbruik, en het totaal aan oogsten over het hele jaar. Stel je alleen al eens voor wat een 30% langer groeiseizoen inhoud voor de wereldproduktie van voedsel, tegen 30% lagere kosten. :)

  4. De term biofotonen wordt te pas en te onpas gebruikt. 
    Biofotonen zijn lichtdeeltjes of -frequenties in het natuurlijke zonlicht.
    Apparaten die biofotonen aan de lichaamscellen kunnen toedienen zijn er inmiddels vele. Maar als medisch research journalist ken maar één apparaat met werkelijk biologisch conform licht, en dat is de HyperPhoton 3D van Dieter Jossner van Medical Electronics in Duitsland.
    Dit apparaat zendt via 128 LED-lampjes pulserend verschillende natuurlijke lichtfrequenties uit. De cellen kunnen dit licht opnemen, waardoor zij weer energie krijgen, en het zelfgenezend vermogen van het lichaam weer aan het woord kan komen. 
    De benen van diabetici die al moesten worden geamputeerd, konden aldus weer genezen, doorbloedingsproblemen in de voeten van een roker konden worden hersteld, brandwonden en hardnekkig open wonden in een bloedziekten patiënt konden helen. Voor therapeuten die met de HyperPhoton werken, kijk op de website van fotonentherapie punt nl. Wat dit apparaat kan bewerkstelligen is fascinerend, ik heb uren met de ontwerper ervan gesproken.

  5. Als het zo een wonderappartaat is, dan zou het internet uitpuilen van de resultaten. Ik kan je verzekeren, als je 29 jaar ziek bent, dat je dan anders tegen dit soort beweringen aankijkt. Misschien is het gewoon goedkope reclame.
    Ik ben in ieder geval na 29 jaar vele illusies en geld armer, maar genezen zeker niet.

    1. Heb ik al die tijd al gedacht, maar wilde hem niet in de wielen rijden door hierover te beginnen. Bovendien gaat het in het artikel om een heel ander soort licht, waarvan de code van de biofotonen nog niet eens gekraakt is. Hoe zou hij dan over een apparaat kunnen beschikken dat die code wel uitzenden kan, vroeg ik mij af. Daarnaast, ledverlichting wordt hier en daar ook al toegepast in kassen, maar de resultaten zijn niet denderend. Ander onderzoek dat hier op visionair werd beschreven in een artikel dat ik niet terug kan vinden via het zoekvenster, toonde aan dat blauw en roodlicht de beste groeiresultaten opleverden. Groen licht daarentegen, veroorzaakte meer houtvorming in de ondergroei. In de jungle kun je dat goed waarnemen, waar dóór het dichte bladerdek, het geboomte aan de onderkant wordt beschijnt met gefilterd groen licht. Er zijn nog genoeg lichttherapiën die beter onderzocht moeten worden vind ik. Dure teleurstellingen voor wanhopige patiënten, op zoek naar hulp die in alternatieve kringen tegen veel geld worden verstrekt, en niet worden vergoed, moest gewoon niet mogen. Controversiële therapiën genoeg, die werken, maar kwakzalverij ook. Wat wel bijvoorbeeld bekend is, is de invloed van lichttherapie op depressieve personen. Dat wordt weer wetenschappelijk verklaart, doordat de melatonine spiegel zich herstellen kan onder invloed van sterke daglicht lampen. Ik wens je veels succes met het vinden van een oplossing voor jezelf, maar kijk altijd uit voor kwakzalvers. :)

  6. Van communicatie hebben wij het laatste zeker nog niet ontdekt. Om hier mee in discussie te gaan, ben ik absoluut onbevoegd. Maar als leek heb ik mij steeds afgevraagd hoe het kan dat de acacia bomen in de savanne in Afrika een tegengift  ontwikkelen als er giraffen ze als menu gaan gebruiken. De communicatie van de bomen werkt zo goed dat bomen, die in de buurt staan van lotgenoten die worden “aangevallen” en een vergif hebben ontwikkeld, dit ook beginnen te doen. Steeds meer krijg je informatie over communicatie en de verschillende transportmiddelen van de communicatie dat er in de toekomst nog meer en voor ons niet waarneembare communicatie zal worden ontdekt. Eva Joos.

  7. Er zijn zelfs mensen die leven van alleen licht. Als je emotionele, sprirutuele, mentale en fysieke lichamen in balans met elkaar zijn is er geen verstoring van de energetische trilling in je lichaam. De levens energie houdt je celstructuur in stand. Als de balans in een van de lichamen verstoort is treedt er ziekte op. Dan kan hersteld worden door de energie balans in orde te maken. De juiste ademhaling en celprogrammering (wat je zelf kunt doen) is van essentieel belang.

Laat een reactie achter