Coöperatieve overvloed deel II: hernieuwbare energie

We leven in een spannende tijd, sommige mensen zeggen dat we ons in het centrum van een paradigma verschuiving bevinden. Anderen claimen zelfs dat we ons momenteel in niets minder dan een Shift of Ages bevinden waarbij 2012 het kantelpunt vormde en we sinds vele honderden jaren ons in een situatie bevinden waarin de positieve oftewel integratieve energie een beetje groter is dan de negatieve, of segregatieve energie.

Stel dat dit waar is en we overgaan van het oude tijdperk wat voornamelijk op competitie, bezit van, en schaarste is gebaseerd naar een nieuw tijdperk waarin coöperatie, toegang tot, en overvloed het dominante paradigma gaat worden. In deze serie artikelen een verkenning hoe we zo goed mogelijk vorm kunnen geven aan dit nieuwe paradigma.

Dit huis vangt simpelweg de zon die er al vanaf het begin der tijden op schijnt op en zet dat om in elektriciteit voor de bewoner. De zon is overal en daarmee is zonne-energie in potentie aanwezig in een overweldigende overvloed.. – Gazzat, Wikipedia

Na het eerste artikel wat het thema voedsel had nu een verkenning wat voor rol hernieuwbare energie in dit nieuwe paradigma kan gaan spelen. Het is inmiddels alweer een paar jaar geleden dat zonne-energie in Nederland door het break-even point heen ging voor consumenten. Vanaf dat moment werd het goedkoper om zelf zonnepanelen neer te leggen en je eigen energie op te wekken,  dan het kopen van energie bij een grote energiecentrale.

In Nederland zie je inmiddels in rap tempo telkens meer daken verschijnen met mooie vierkante blauwe panelen die de zon die hier altijd al op viel nu voor het eerst om weten te zetten in elektriciteit. Voor mensen die zelf nog vragen hebben over zonnepanelen is het dossier zonne-energie zeer interessant. Ze geven veel informatie en praktische tips over hoe je zelf zonnepanelen aan kunt schaffen.

Voor de mensen die zelf niet een geschikt dak hebben of inmiddels het eigen dak al vol hebben liggen en nog meer willen investeren in zonnepanelen of andere vormen van hernieuwbare energie, zijn er inmiddels verschillende coöperaties opgezet. Waarvan de windvogel.nl wellicht de meest bekendste is.  Deze coöperatie houdt zich zowel met zonne- als windenergie bezig en hoe mensen dat gezamenlijk kunnen financieren en er ook de vruchten van kunnen plukken. Hernieuwbare energietechnologie oogst energie die er altijd al is geweest maar we altijd verloren hebben laten gaan. Ondertussen hebben we de afgelopen 100 jaren de meest bloedige strijd onderling gevoerd over fossiele energievoorraden die schaars zijn en waar dus competitie om heerst.

De zon is een energiebron die tot aan het einde der dagen van de aarde volop hernieuwbare energie kan leveren. – Wikimedia Commons

De overstap naar hernieuwbare energie kan hele groepen mensen toegang geven tot een overvloed aan schone energie en het coöperatieve hierin zit onder meer ook in de kennis en technologieontwikkeling. Als we open source de technologie rond hernieuwbare energie gaan delen dan schiet iedereen daar flink wat mee op. Immers een 5% verbetering kan de energieoogst overal ter wereld doen toenemen. Daarbij ontwikkeld technologie voortdurend waardoor deze vormen van energie telkens beter oogstbaar worden en dus telkens goedkoper kunnen worden.  Hoe opener deze kennis en technologie onderling gedeeld gaat worden hoe sneller de rendementen omhoog gaan, hoe sneller de technologische kosten naar beneden gaan en hoe groter de totale oogst wordt.

Hoe kan onze wereld eruit gaan zien als we de overstap maken van schaarse fossiele energie waar nu flinke competitie over wordt gevoerd in onder meer oorlogen met miljoenen slachtoffers, naar hernieuwbare energievormen die overal op locatie te oogsten zijn en conflicten hierom dus volkomen overbodig worden en samenwerken en technologie delen juist wordt beloond?

Hoe denken mensen hier hierover en zijn er nog meer goede initiatieven die in deze paradigma shift de aandacht verdienen wanneer het aankomt op hernieuwbare energie? Meningen en tips zijn van harte welkom!

Aanverwante informatie en artikelen:
-) Dossier zonne-energie
-) Coöperatie voor hernieuwbare energie in Nederland: De Windvogel
-) Hernieuwbare energie inplaats van oorlog
-) Zonne-energie voor consumenten in NL al meer dan 40% goedkoper
-) Coöperatieve overvloed deel I: Voedsel

8 gedachten over “Coöperatieve overvloed deel II: hernieuwbare energie”

  1. Even een interessante reactie overgenomen vanuit de discussie hierover op grenswetenschap.
    http://www.grenswetenschap.nl/nieuws.asp?i=15005

    Mooi verhaal, zonne-energie is er genoeg en gratis. En het raakt nooit op.
    Het grote struikelblok is de opslag. Maar ook dat is op te lossen.

    – Een van de mogelijkheden is een vliegwiel-unit die je energie opslaat en afgeeft wanneer je het nodig hebt. Vooral voor privégebruik dus.

    – Een andere mogelijkheid met grote potentie is de combinatie met elektrische voertuigen. Daar zitten grote accu’s in die je kunt gebruiken als bufferopslag van je zonnecellen.

    Voor alle mogelijkheden is slechts één trigger nodig om ze in gang te zetten; Een variërende kilowattuur-prijs.
    Zodat het lonend wordt om ’s nachts goedkopere energie binnen te
    halen en overdag dure energie in het net te pompen. 
    Voordelen;
    – Het zet de mensen aan te investeren in energieopslagmiddelen.
    – Daarbij stimuleert het de doorontwikkeling van de elektrische auto.
    – Het stabiliseert het stroomnet.
    – De prijs per moment regelt vraag en aanbod, een heel vertrouwd principe in de economie.
    – Subsidies kunnen afgeschaft worden. Doodgeboren projecten vallen dan vanzelf af.

    Het zal nog wel even duren, maar die kant gaat het wel op

  2. Het is beter door ons burgers te investeren in eigen zonnepaneel parken (als mogelijk) iig door degene die interesse hebben in vrijwel gratis energie en zelf geen panelen kunnen of willen plaatsen of er gewoon andere mee willen helpen of de planeet zelf. Iedereen koopt min of meer een paneel voor zonnepaneel parken in zijn land en krijgt dan toegang tot een park in welke stad hij/zij ook gaat wonen. Je betaald een kleine bijdrage voor onderhoud. Hoe groter je panelen inkoopt de goedkoper ze worden. Het struikel blok is de transport van de stroom naar de gebruiker. Hier moet je dan helaas bij de regering aankloppen of het stroomnet mag worden benut maar dat moeten we anders afdwingen en dan kunnen ze meteen die kolencentrales etc sluiten.

  3. De makkelijkste, veiligste en milieuvriendelijkste manier om energie op te slaan is volgens mij gewoon water.
    Als je energie te veel hebt dan verwarm je het water met warmtepompen.
    Die hebben het voordeel dat je een paar keer meer energie aan warmte krijgt dan dat je er elektrisch in stopt.
    De warmte uit de omgeving/lucht is gratis, zo kan je het water met een rendement van boven de 300% verwarmen.
    Bij een groot geïsoleerd reservoir gaat er haast geen warmte verloren.
    Elektriciteitscentrales gebruiken water/stoom (druk verschil) om een generator te laten draaien die de elektriciteit opwekt.
    Als je dit met CO2 (of een ander koudemiddel) doet in plaats van water dan heb je geen hoge temperaturen nodig om een groot druk verschil te krijgen.
    Door het koudemiddel te verwarmen met het opgeslagen warme water (40°C) krijg je een enorme druk, daarmee is elektriciteit te maken.
    Het rendement van warmte omzetten in elektriciteit zal niet zo hoog zijn, gemiddeld 30% voor kolencentrales.
    Ik ken nog geen elektriciteitscentrales die een koudemiddel gebruiken in plaats van water, maar in theorie lijkt het mij niet moeilijk.
    Het totale rendement kan bij gebruik van goede warmte pompen en efficiënte omzetting van de warmte naar elektriciteit makkelijk boven de 100% procent liggen.
    Als je een water opslag van 1 km² maakt van 10 meter diep dan kun je daar 34 GW aan warmte in opslaan (temperatuursverschil van 30°C).
    Die vierkante kilometer is nog prima te gebruiken voor landbouw, als je er een laag EPS van een meter over heen doet met daarover heen weer aarde.
    Als dit allemaal werkt dan heb je een low-tech, veilige, milieuvriendelijke batterij met een rendement van boven de 100%.
    Zelfs als het rendement onder de 100% is dan is het zinvol, want wind en zonne-energie zijn gratis.

  4. Ook wel bizar nieuws, als we hier gewoon eens mee ophouden. 

    http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=10999&updaterx=2013-11-13+10%3A23%3A23 

    A new U.K. study published by the independent think tank the Overseas Development Institute outlined how world governments subsidize the fossil fuel industry to the tune of $500 billion. They also looked at the impact of these subsidies on the environment.

     

     

    With us to discuss this groundbreaking study, Time to Change the Game: Fossil Fuel Subsidies and Climate, is the author, Shelagh Whitley, who is a research fellow at ODI.

Laat een reactie achter