De Carter Catastrofe: de reden dat we alleen zijn?

Share Button

Op dit moment hebben we geen sporen kunnen ontwaren van buitenaardse beschavingen. Vreemd. Het heelal is immers heel erg groot. Een verontrustende theorie stelt dat dat komt, omdat… iets… onvermijdelijk leidt tot de ondergang van technologisch geavanceerde beschavingen. Deze theorie wordt wel de Carter Catastrophe of het Doomsday Argument genoemd (genoemd naar de bedenker, Brandon Carter).

De redenatie is als volgt.  Er zullen ooit N mensen geboren worden. Jij bent geen bijzondere waarnemer (het Copernicaanse principe), dus is de kans groot dat je waarschijnlijk in de buurt van het midden van het totaal aantal mensen zit. Zoals bekend, is het aantal mensen tot nu toe exponentieel toegenomen. Van alle mensen die ooit geleefd hebben, is naar schatting 6,5% nu in leven. Het aantal mensen groeit nog steeds snel.
Dit betekent dat de mensheid waarschijnlijk binnen enkele eeuwen uitsterft. Immers, dan is het aantal mensen dat voor jou geboren wordt, gelijk aan het aantal mensen dat ná jou wordt geboren. Aldus het principe.

Deze redenatie lijkt logisch,maar is het niet. Er is namelijk ook het antropische principe. De reden dat wij ons dez evraag kunenn stellen is dat we zoveel welvaart hebben gecreëerd, dat we hierover na kunnen denken.

Kortom: een bloeiende toekomst voor de mensheid is waarschijnlijker, als we onszelf niet door middel van een stommiteit om zeep helpen. Dat zou de mens nog dommer dan de dodo maken.

doomsday-argument

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

3 reacties

  1. bemoeier schreef:

    Wat is N? Wetenschappelijke notatie? Een variabele?

  2. antares schreef:

    Er zullen mensen zijn die vrijwillig, mentaal, bewust met de AI willen versmelten. De AI heeft geen zenuwgestel, een biologisch wezen als de mens wel. De reden waarom wij überhaupt bestaan is o.a het fysieke genot bij voortplanting. Moet zeggen dat ik het idee daaraan interessant vindt. Een wisselwerking tussen eeuwig genot en eeuwig bestaan als een soort ruilhandel tussen AI en biologische vormen van bestaan. Geen behoefte aan contact met anderlingen, of zelfs de eigen soort, de AI vervangt iedereen………. Is maar een vermoeden natuurlijk, maar de gedachte geef ik ruim baan.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger