Temple Grandin is een beroemd Amerikaans zoöloge met een boeiend levensverhaal. Grandin is gediagnosticeerd met autisme en heeft ondanks deze ‘handicap’ een succesvolle carrière als wetenschapper opgebouwd. In 2010 is er een film over haar levensloop verschenen.
In onderstaande TEDx Talk legt Temple Grandin uit waarom volgens haar de wereld allerlei soorten breinen nodig heeft. Hierbij maakt ze gebruik van haar eigen ervaringen en inzichten om dit te illustreren.
Temple Grandin werd als kind ‘autistisch’ bevonden. Ze legt uit hoe haar brein functioneert, hoe zij ‘denkt in beelden’ en hoe dat haar toelaat problemen op te lossen die ‘gewone’ breinen moeilijk vinden. Daarmee ondersteunt ze haar visie dat de wereld behoefte heeft aan mensen uit het ganse autistische spectrum: visuele denkers, patroon denkers, verbale denkers en allerlei andere soorten slimme kinderen.
Bron: Temple Grandin: The world needs all kinds of minds
Inspirerend verhaal. Ik vind het neurodiversiteit verhaal ook heel nuttig en wellicht een veel menselijker en natuurlijkere benadering dan hoe er nu vaak naar mensen met Autisme wordt gekeken.Â
hier nog wel een interessant artikel hierover.Â
Neurodiversiteit
Creëer ruimte waarin mensen van elkaar mogen verschillen
http://www.psychischegezondheid.nl/action/psychowijzer/198/neurodiversiteit.html
Dat mensen van elkaar verschillen wordt ook wel erkend, heel veel soorten hersenen zijn opgeslagen in de http://www.hersenbank.nl/Â . Het is de maatschappij die verschillen niet goed aankan; er is al dan speciale expertise nodig. Onderzoek is heel belangrijk voor genezing en het voorkomen van ziekte.
het brein ‘vertaalt’ datgene wat wij waarnemen in ‘electrische stroompjes’ . maar wie of wat is degene die dat dab weer vertaalt in ‘gedachten’ ?????
en vooral; wat doe je met die gedachten?
mat andere wooden; wat is beschaving?
 zie; http://i-tjing.blogspot.nl/
Die breinen dan wel graag leuker verpakt. (@moderator: mijn manier van denken is ook nodig)
Als ik Temple Grandin een keer tegenkom zal ik haar vragen om een andere stilist te nemen. :-)
Een vergelijking hersencel – universum:
http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=en&u=http://centripetalnotion.com/2006/09/04/00:23:27/&prev=/search%3Fq%3Dour%2Bbeautiful%2Bworld%2Band%2Buniverse%2Bbrain%2Bcells%26hl%3Dnl%26tbo%3Dd%26rlz%3D1T4ADSA_nlNL392NL393&sa=X&ei=WpT5UKXFN-eH0AWb64CIBA&ved=0CEoQ7gEwAw
Julie, mooie vergelijking. Hier nog een van het universum, van NASA. Net zoals de hersencel een haast ongelooflijk gegeven is, vind ik dat ook van het Universum. Foto, misschien iets verkleinen in paint. Mvg Paul.
Â
http://www.levendmechanisme.nl/foto/Chaos-in-het-hart-van-Orion.jpg
Â
Dat lijkt wel een hallucinatie ;).
Nu de signalen tussen de neuronen (starwars): http://www.omglasergunspewpewpew.com/Â Allemaal nog heel primitief :).
Inderdaad lijkt het wel een hallucinatie, maar het gaat om de ongekende werking van zowel de zenuwcel en het universum. Het laatste was en is de kraamkamer van oa de zenuwcel, althans de basis van wat de zenuwcel nu is. Het blijft inspirerend. Ben nu bezig om dit te verwoorden in mn website. Die link stuur ik door naar mn 3 jongste kleinkinderen, die zullen er helemaal wild van zijn. Mvg Paul. :-DÂ
Â