Een boeiend concept, ideeën omzetten in een echt succesvol product. Dat is wat Quirky.com deed. Helaas deed verkeerde marketing het bedrijf de das om.
Quirky Manifesto from Quirky on Vimeo.
Oorspronkelijk was Quirky.com een website waar creators samen een productidee uitwerkten. Helaas is het bedrijf in 2015 failliet gegaan.
Het bedrijf had de mogelijkheid om een idee in te sturen. Het was afwachten of je idee wordt uitverkoren uit alle ideeën die in een maand zijn binnengekomen. Was dat het geval, dan nam Quirky.com contact met je op en komt er een echt prototype. (Het was ook mogelijk om via Quirky je bestaande, uitgewerkte uitvinding te vermarkten, maar dit is niet gratis.)

1,5 procent maal een miljoen
Je product werd onder de merknaam Quirky verkocht. Ook zoekt Quirky klanten voor je die geïnteresseerd zijn om je product daadwerkelijk op grote schaal te gaan produceren en in te kopen. Uiteraard kost dit nogal wat geld, de reden dat je slechts 1,5% van de verkoopprijs als royalties ontvangt. Erg veel is dat niet, maar aan de andere kant is een paar dubbeltjes maal een miljoen toch geen kapitaaltje om nee tegen te zeggen, in ruil voor je briljante brainwave die anders zou blijven verkommeren.
Waarom ging Quirky failliet?
Quirky draaide om de uitvinders. Klanten zijn niet geïnteresseerd in uitvinders, maar in nuttige producten. Het was voor klanten niet echt duidelijk wat precies ze via Quirky konden aanschaffen, aangezien de uitvindingen qua domein wijd uiteenliepen. Hoewel meerdere uitvindingen een groot succes werden, slaagde het bedrijf er daarom niet in om uit de rode cijfers te komen. In 2015, en 150 miljoen durfkapitaal armer, viel het doek. Daarna maakte het bedrijf een doorstart met een heel ander business model. Een meer uitgebreid verslag is hier te vinden.
Zelf je uitvinding in een prototype omzetten en vermarkten
Wil je liever zelf aan de slag met je uitvinding of een prototype bouwen, dan zijn er de Fablabs en hackerspaces, waar je terecht kan. Vaak zijn er daar behulpzame mensen die je willen helpen, maar reken daar niet per definitie op. Voor marketing, advies omtrent octrooien en dergelijke is er de Nederlandse Organisatie Van Uitvinders, de NOVU. Als uitvinder zal je zelf dus stevig aan de bak moeten en een handige marketingman of -vrouw in moeten schakelen.
Met dank aan de visionair facebook groep kwam deze tip daar voorbij.Â
 Dit werkt ook via crowdsourcing: http://www.openideo.com
Ik ga mij hier binnenkort eens in verdiepen, momenteel ontbreken mij inspiratie en tijd. Interessant is dit zeker wel.