De Popigai-meteorietkrater. Bron: Wikimedia Commons.

Miljardenvondst aan diamanten in Siberische meteorietkrater

Volgens leden van de Russische Academie van Wetenschappen bevinden zich in de Popigai-krater in Oost-Siberië biljoenen karaat aan industriële diamant. Zou dit een ‘nieuw industrieel tijdperk’ in gang zetten, zoals de Russen beweren?

De Popigai-meteorietkrater. Bron: Wikimedia Commons.
De Popigai-meteorietkrater. Bron: Wikimedia Commons.

Een kilo diamant per aardbewoner
Diamanten zijn in feite koolstofkristallen. Anders dan grafiet of steenkool is het kristalrooster van diamant zo solide dat het het hardste materiaal op aarde is, voor zover bekend. In Sovjettijden was reeds bij een kleine groep Sovjetwetenschappers bekend dat de Popigai-meteorietkrater, die 35 miljoen jaar geleden gevormd werd bij de inslag van een kleine asteroïde, enorme voorraden doamant bevatte. Na onderzoek van 0,3 procent van de oppervlakte van de Popigai-krater is reeds 147 miljard karaat diamant ontdekt, wat dus (aangenomen dat de dichtheid in de rest van de krater vergelijkbaar is met deze oppervlakte) neer zou komen op tientallen biljoenen karaat. Een karaat diamant is 0,2 gram, dus zou dit neerkomen op meer dan een kilogram diamant per aardbewoner. Een  veelvoud van de totale reserves aan industriële diamant die nu bekend zijn. Ook is dit type diamant twee keer zo hard als normale diamant.

Vertienvoudiging van wereldwijde diamantreserves
De ontdekking werd in de negentiger jaren gedeclassificeerd. Hierdoor konden geologen hun onderzoek voortzetten en de veranderde economische situatie maakte door asteroïdeinslag ontstane diamanten zeer gewild vanwege hun ongebruikelijke eigenschappen. Volgens Nikolai Pokhilenko van de Russische Academie van Wetenschappen zijn de eerste onderzoeksresultaten voldoende grond om te spreken over een, in zijn woorden, “mogelijke complete omverwerping van de complete wereldmarkt voor diamant”.

De reden: de aangetroffen diamantvoorraden in de Popigaiformatie zijn ongeveer tien keer zo groot als de complete wereldwijd bekende reserves. Ter vergelijking: de enorme Russische deelrepubliek Jakoetië, waar de meteorietkrater gedeeltelijk in ligt, met 3 miljoen vierkante kilometer een gebied groter dan West-Europa, herbergt slechts een miljard karaat diamant.Kortom: dit zou wel eens tot een enorme prijsdaling van industriële diamant kunnen leiden. Volgens wetenschappers is de hoeveelheid hier aangetroffen ruwe diamant voldoende om de wereld voor 3000 jaar van industriële diamant te voorzien. Als deze op grote schaal in de maakindustrie worden toegepast zou dit tot een industriële revolutie kunnen leiden. De reden: de extreme materiaaleigenschappen van diamanten maken het mogelijk met zeer hoge drukken en nauwkeurigheden te werken.

Volgens de Russen hebben veel grote internationale maatschappijen grote interesse in dit materiaal.

Bronnen
ITAR-TASS (2012)
Phys.org (2012)

22 gedachten over “Miljardenvondst aan diamanten in Siberische meteorietkrater”

  1. De poolkleding maar eens uit de kast halen en op pad om wat van die steentjes te delven. :-D
    Het geeft Rusland wel weer een versterking vanuit het perspectief gezien van de financiele middelen en ja wat doen ze met die versterking? :-(

      1. @ Paul
        U begrijpt Maarten verkeerd, gesynthetiseerde diamant wordt niet van een orginele diamant gemaakt maar gewoon van koolstof.
        Dus is een echte heldere diamant altijd heel waardevol en zijn sythetische diamanten zeer goedkoop.

        1. Tim, ik denk dat je mij niet begrijpt. Ik zeg ook niet dat synthetische diamant van een orginele diamant wordt gemaakt. Mijn vraag is eigenlijk of er een meerwaarde is in de orginele diamant t.o.v. de synthetische, niet meer of minder. Mvg, Paul.

        2. Mijn mineralogie is niet genoeg om hier een definitief antwoord op te geven, maar ik weet wel dat synthetische diamanten relatief veel onzuiverheden bevatten. Ik kan me voorstellen dat dit ongewenst is in industriële toepassingen.

          Daarnaast is de productie van synthetische diamanten vrij laag, lang niet genoeg om de industriële markt te dienen. Hierdoor lijkt het mij dat synthetische diamant vooral voor sieraden bedoeld is, mede vanwege het gegeven dat synthetische diamanten dankzij de onzuiverheden allerlei mooie kleuren aanneemt.

    1. Op dit moment valt dat tegen. Om industriële diamant te produceren is een moeizaam vacuümdispositieproces nodig. De reden ook dat industriële diamant nog steeds voor een groot deel uit natuurlijke bronnen wordt gewonnen.
      Als er een grote hoeveelheid diamant op een kleine oppervlakte ligt (ik denk dat je 10 miljard kg op 10 miljard m2 zo kan beschouwen) zullen de winningskosten enkele honderden euro’s per kg bedragen. Ik kan je verzekeren: synthetische diamant produceren kost heel wat meer.

  2. Nou dan gaan we mooi snel ff verhuisen naar die krater en miljoenair haha.
    Maar bytheway het is interresant nieuws dat er diamand in meteoriet kraters is te vinden want er zijn er meerder van op aarde

    1. Tsja Roelof, en zo gaat dat in de nabije toekomst ook met onze goudvoorraden en en andere elementen, van hier op aarde zeldzame, en dus dure oorsprong. Op naar de goudklompen van een miljard ton, want ook die zwerven door de ruimte om door ons gevonden te worden. De meteorietkrater vol diamant zegt genoeg over wat we vinden kunnen in de Hoorn des overvloeds, die ruimte heet. Investeren in ruimtevaart ligt voor de hand, of het bankencartel moet dat logischerwijze niet willen natuurlijk, maar als je dat zegt ben je warrig. ;)  

      1. Antares, je visioenen zijn mooi en ook ik zou graag de ruimte in gaan op zoek naar delfstoffen. Echter, je redenatie klopt niet helemaal. De diamanten zijn niet aangevoerd vanuit de ruimte maar ontstaan vanuit  de reeds aanwezig koolstof als gevolg van enorme drukgolven door de inslag. Voor goud geldt inderdaad wat anders, dat is aangevoerd door inslagen. Bijzondere inslagen zelfs, want er zijn aanwijzingen dat goud vooral ontstaat bij zeldzame botsingen tussen neutronensterren.

        1. Je hebt helemaal gelijk Jasper, ik had die link ook moeten volgen, dom van me. Het is echter wel zo, dat er hemellichamen zijn gevonden die compleet uit diamant bestaan. Het valt wel te raden wat er gebeurd als die botsen met een stevige tegenligger natuurlijk, daar komen brokken van… De maan is bezaaid met miljarden inslagkraters, en daar zijn we al geweest om monsters te nemen in een zeer beperkt gebied. De vraag of we daar in mijn tijd nog naar nuttige exploratiegebieden gaan kijken, kan alleen beantwoord worden door eerst robotexpedities te sturen. Reken maar dat die niet zolang op zich laten wachten, als het aankomt op de nieuwsgierigheid van de technische mens.

  3. Denk dat de meteoor zelf al van diamant was en een inslag geen diamant zal produceren daar te snel voor kristalvormingen.

    Het vacuumvormingsproces dat germen aanhaalt is gevestigd op dat diamanten in meteoren in het vacuum van de ruimte konden groeien bij het ontstaan van meteoordeeltjes ipv van de hogedrukhogetempprocedure.

    Dus niet elke meteoorkrater zal diamant hebben. 

    1. Inslag te snel voor diamantvorming? Je weet dat ze diamant kunnen produceren door een stuk koolstof te omringen met zware explosieven, waardoor bij ontploffing de druk zo immens hoog is dat het koolstof samengeperst wordt tot een diamantstructuur? Het lijkt me dat dat precies is wat er bij een inslag gebeurt.

  4. Zowel de spellingsvariant ‘Istanboel’ als ‘Istanbul’ is volgens de Nederlandse Taalunie correct. Hoewel in het Turks een punt op de ‘I’ staat, wordt deze in het Nederlands normaal gesproken niet weergegeven. In het Turks is de correcte spelling met punt, omdat deze taal een extra letter kent, de I/ı (zonder punt) , waarvan de uitspraak verschilt van die van de letter Ä°/i (met punt). De Taalunie raadt aan in het Nederlands geen punt op de hoofdletter in Istanboel te schrijven.

  5. Erg interessante therorieen allemaal waar ik de helft van begrijp. Maar wat ik nog minder begrijp is dat dit nieuws niet veel groter belicht is geweest. Ik werk zelf met diamanten in sieraden en kijk meerdere malen per dag nu.nl, maar toch is dit compleet langs mij heen gegaan! Tot 2 weken geleden, toen iemand mij dit vertelde die zelf helemaal niks met diamanten heeft.
    Zijn er mensen die er baat bij hebben dat dit niet groot wordt belicht? Of heb ik met n lui oog elke dag het nieuws gevolgd?
    Ik was verbaasd.. 

Laat een reactie achter