Video: ‘Houten wolkenkrabbers in plaats van metaal en beton’

Volgens eco-architect Michael Green is hout sterk genoeg om gebouwen tot 30 verdiepingen hoog mee te bouwen. Dit is volgenshem niet alleen mogelijk, maar zelfs noodzakelijk. Bij hetgebruik van traditionele bouwmaterialen, zoals beton en staal, komt volgens Green namelijk veel te veel kooldioxide vrij, terwijl hout dit juist in de vorm van cellulose en lignine vastlegt.

Green legt helaas niet uit waar hij het extra bosgebied vandaan wil halen om deze bomen te kweken. Op dit moment worden de meeste productiebossen al maximaal geexploiteerd en groeien de sterkste bomen die het duurzaamste en sterkste hout leveren het langzaamst. Niettemin is dit idee zeker het overwegen waard. Beton is in veel gevallen bepaald niet het slimste bouwmateriaal.

8 reacties op “Video: ‘Houten wolkenkrabbers in plaats van metaal en beton’”

 1. Stel me zo voor dat het wel erg handig zou zijn, als we hout konden kweken zoals we tegen woordig kweekvlees maken. Of een houtstructuur, gemaakt in een 3D printer, met als grondstof, afval. 

 2. Canada is niet zo dichtbevolkt, daar hebben ze vast nog ruimte zat voor productie bossen.
  En bij het idee van Antares moet natuurlijk een grote zonneenergie centrale, anders heeft het weinig zin denk ik.

  1. Het is efficiënter als alle nieuwe aanplant van bos juist kan blijven staan, dan neemt dat CO2 op. De houtproductie synthetiseren zou bovendien sneller kunnen werken, dan het groeitempo in de natuur kan bijhouden. Je zou gewoon een balk of plank in z’n geheel op lengte kunnen laten groeien, wat veel sneller werkt, dan millimeter voor millimeter een hele boom. Het ligt dan gewoon aan de lengte van de synthetische kweek waar je mee begint. Daarnaast, van een synthetisch levend object kun je vermoedelijk de vorm van tevoren programmeren in het dna, of de genen, en anders wel in de vorm van de mal forceren. Ook de plaats waar dergelijke kunstmatige processen kunnen plaatsvinden is dan niet langer van een klimaat afhankelijk. Dat kan in de woestijnen, maar ook op de polen als men dat zou willen. In de woestijnen heb je genoeg zonne energie terbeschikking, op de polen kun je het poollicht vermoedelijk aftappen met supergeleidende koolstof circuits, in satellietbanen. Ik ga eens proberen of ik gegevens kan vinden over de energieinhoud, die het poollicht verbruikt kan vinden, dat moet enorm zijn. 

   1. Kon geen link vinden met concrete informatie over de energieinhoud. Men blijkt er zelfs geen schatting van te kunnen maken. Kristian Birkeland heeft zich intensief met dit onderwerp bezig gehouden, en men noemt deze energievorm Birkeland stromen. De NASA onderzoekt dit uiteraard ook, maar ik heb nou wel genoeg gezocht, beetje moe van geworden nu. Als iemand anders gegevens heeft over dit onderwerp, dan graag.
     
    Bij voorbaat dank.  ;)

    1. Kreeg net een ingeving:
      
     Je zou roterende, ringvormige ruimteschepen met dergelijke circuits kunnen uitrusten. Zijn ze in één keer beschermd, voorzien van kunstmatige zwaartekracht, en de gratis energie kun je gebruiken om plasma motoren te voeden.

    2. De hoog energetische deeltjes van kosmische straling spatten uit elkaar in secundaire deeltjes als ze in botsing komen met een zuurstof of stikstof atoomkern.
     Dus misschien dat een dubbelwandig schild met vloeibare stikstof er tussen in bescherming bied ?

    3. Ja maar ik heb het over andere deeltjes die net als neutrino’s overal dwars doorheen gaan, Dat is kosmische straling.
     Waarschijnlijk afkomstig van zwarte gaten of andere zware jongens.
     Maar nu denk ik dat vloeibare stikstof daar ook niet tegen helpt.

Laat een reactie achter