Mede dankzij de enorme hoeveelheid olieplatforms in de Golf van Mexico groeit de Amerikaanse olieproductie weer. Tegen een verschrikkelijke prijs helaas.

VS wordt weer grootste olieproducent ter wereld

De afgelopen jaren zijn een aantal zeer grote olieontdekkingen gedaan in de VS. Ook worden steeds meer lastig te winnen olievoorraden nu ontgonnen. Wat zijn de gevolgen?

Amerikaanse olieproductie leek ten dode opgeschreven
Je kent waarschijnlijk de bekende Hubbert peak. De Amerikaanse geoloog Hubbert stelde vast dat 1940 het jaar was waarin de meeste nieuwe olievoorraden werden ontdekt. Na 1940 nam het tempo van nieuwe ontdekkingen snel af. Op grond hiervan voorspelde hij dat de Amerikaanse olieproductie rond 1970 zijn piek zou bereiken (het duurt vele jaren voordat een olievondst in volle productie is) en daarna zou dalen. Hij bleek gelijk te hebben. Inderdaad was de Amerikaanse olieproductie rond 1970 op zijn hoogst en begon deze daarna te dalen. Het gevolg: de VS raakte steeds afhankelijker van de import van aardolie uit onaangename oliedictaturen als Saoedi Arabië en Irak. De import van aardolie is verantwoordelijk voor de helft van het handelstekort van de VS, waar Amerikaanse politici zich erg zorgen om maken.

Oude oliebronnen en olie uit de diepzee
De techniek stond in die jaren echter niet stil. Zo blijken ooit uitgeputte oliebronnen nu toch lonend olie op te kunnen leveren. Ook is er steeds meer techniek voorhanden om in zeer moeilijk toegankelijke gebieden, denk aan de diepzee en het arctische gebied,olie te winnen. De gevolgen hiervan zijn verwoestend voor het milieu, maar wel kan de VS op deze manier haar olieproductie vergroten. Offshore en in het gigantische olieveld rond Prudhoe Bay in Alaska ligt er naar schatting een onontdekte honderd miljard vaten aardolie. De bewezen reserves liggen rond de veertig miljard vaten (twaalf jaar olieverbruik).

Mede dankzij de enorme hoeveelheid olieplatforms in de Golf van Mexico groeit de Amerikaanse olieproductie weer. Tegen een verschrikkelijke prijs helaas.
Mede dankzij de enorme hoeveelheid olieplatforms in de Golf van Mexico groeit de Amerikaanse olieproductie weer. Tegen een verschrikkelijke prijs helaas.

De  Bakken formatie
Al in 1953 was bekend dat de Bakkenformatie, een poreuze rotslaag die zich onder Noord-Dakota en andere staten in het Amerikaanse Midden Westen uitstrekt, olie kan opslaan en ook veel olie bevat. Deze olie winnen was in die tijd te duur en dus oninteressant. Ondertussen zijn er betere technieken, zoals fracturing, waarmee deze olie toch ontgonnen kan worden. De Bakkenformatie bevat volgens de laatste schattingen rond de 18 miljard vaten olie. Dat is voldoende om de hele wereld meer dan zeven maanden van olie te voorzien of de Verenigde Staten (die hiervan een kwart voor hun rekening nemen) voor drie jaar.

Noord-Amerika wordt vrijwel zelfvoorzienend in aardolie
Ook in buurland Canada wordt steeds meer olie uit teerzand geproduceerd. Bij dit uiterst vervuilende proces worden druppeltjes aardolie die aan zandkorrels kleven, losgeweekt door middel van stoom of aardgas. De winbare reserves aan teerzandolie zijn enorm (173 miljard vaten) en al zijn de energiekosten hoog, door de hoge olieprijzen is de winning toch de moeite waard.

Minder Amerikaanse bemoeienis met Midden Oosten
Het gevolg is dat het voor de VS steeds minder interessant zal worden om politieagentje in het Midden Oosten te spelen. Immers, ze halen hun olie wel uit eigen continent. Wel zullen de VS er alles aan doen om te voorkomen dat er in Eurazië een overheersende grootmacht komt. Hiervoor zullen ze China en India (en Rusland en de Europeanen) tegen elkaar uitspelen.

Wedijver om energiebronnen
We kunnen daarentegen verwachten dat de Europeanen  (en de Chinezen en Indiërs) juist extra hun best zullen doen om de grote olieproducenten daar in hun macht te krijgen. Dit is ook de reden dat Frankrijk en Engeland Gadaffi zo graag weg wilden hebben. De wereld zal zo steeds meer opgedeeld worden in een isolationistisch Amerikaans blok en een om grondstoffen wedijverend Europees en Chinees blok.

Overvloed aan fossiel houdt Amerikanen lui
In de praktijk zullen zowel de Europeanen als de Indiërs en Chinezen niet afhankelijk willen zijn van de instabiele olieproducerende landen. Elektrische auto’s zullen daarom het eerst hun intrede doen in India, gevolgd door Europa en China. In de VS is deze prikkel nu minder groot. Hopelijk zullen ook in de VS idealistische ondernemers helpen het land definitief af te kicken van fossiele brandstoffen – zeker als ze zo milieuvervuilend zijn als olie uit teerzand.

7 gedachten over “VS wordt weer grootste olieproducent ter wereld”

  1. Dat is dan fijn voor de Amerikanen. Tegelijk vind ik het een zeer bedenkelijke ontwikkeling dat Europa steeds afhankelijker wordt van Russisch gas.
    Het idee dat Poetin bepaalt of bij ons de verwarming mag branden vind ik niet echt geruststellend.
    Europa zal toch iets moeten doen om minder afhankelijk te worden. Misschien dat Zuid Spanje volzetten met zonnecellen een idee zou zijn……

  2. Interessante ontwikkelingen idd, ben benieuwd of Amerika dan ophoudt al die corrupte dictaturen in het het zadel te houden in het midden oosten.

    Wat Europa en Nederland betreft zou afkicken van fossiele energie prioriteit 1 moeten zijn. Zonne-energie lijkt daar een enorme rol in te gaan spelen zeker gezien de prijzen nu zo drastisch dalen van deze technologie. Combineer dat met een toename in elektrische auto-technologie en dan kunnen we een heel eind komen als we willen met zijn allen.

    Voor de echte diehards zou ik zeggen laat dit jaar nog zonnepanelen op je dak leggen! https://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/zonne-energie-voor-consumenten-in-nl-al-meer-dan-40-goedkoper/
    sowieso een slimme investering om je geld om te zetten in iets zinvols voordat de Euro implodeerd. :-)

  3. Sinds de heerschappij van George W Bush kan Amerika niets goed meer doen bij veel Nederlanders. Ik herinner me nog de gretigheid en het leedvermaak van veel mensen om me heen als ze over Amerika spraken en over hoe het nu snel gedaan zou zijn met de U.S.A
    Maar we moeten die mensen teleurstellen: Amerika is een kat met negen levens.
    Volgens de laatste prognoses lijkt China zijn beloftes toch niet waar te kunnen mken wat betreft economische groei en prolongatie van de voorspoed.
    Dus de U.S.A blijven nog even supermacht nummer een.

  4. Beste Germen en anderen,

    Wat zijn de bronnen die je voor dit artikel hebt gebruikt, en zijn de prognoses wat betreft jaren aan olie in reserves afgemeten bij huidige mate van consumptie of is de stijgende vraag hierin meegerekend. Dit is een fout die velen in deze maken, een exponentieel stijgende groei kan prognoses meer dan halveren, ik raad u in deze de volgende video aan: http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY

    groet Vince

Laat een reactie achter