Komt de internet democratie eraan?

Het idee van een democratie waarin iedere persoon een gelijke stem heeft en eenieder zijn of haar ideeën mag geven om de maatschappij te verbeteren is prachtig. Met dank aan het internet lijkt dit idee ook beter gerealiseerd te kunnen worden dan ooit tevoren in onze geschiedenis. Zo maakt de Duitse Piraten Partij onder meer gebruik van een interessant systeem wat Liquid Feedback wordt genoemd. Via een geavanceerd webplatform kan iedereen meedenken en schrijven over moties in de politiek. Zo maakt de partij veel beter gebruik van de intelligentie, creativiteit en de visionaire ideeën die er bij alle mensen in hun partij leven. Dit is een stuk slimmer en democratischer dan hoe de gemiddelde politieke partij momenteel werkt, waar de positie in de hiërarchie van de partij vaak doorslaggevend is.

 

Daarnaast kunnen mensen hun stem tot in detail delegeren aan andere mensen in de partij. Inplaats van het systeem waar we nu in zitten en we op een partij kunnen stemmen, stelt dit systeem mensen in staat of zelf te stemmen op allerlei issues of hun stem aan een persoon te geven waar ze vertrouwen in hebben per onderwerp. Zo is in Duitsland een professor die niet eens in het bestuur van de partij zit uitgegroeid tot één van de machtigste piraten, gewoon omdat andere mensen zijn voorstellen waardevol vinden en zijn gezonde verstand waarderen en daarom hun stem aan hem gedelegeerd hebben. Deze man hoeft niet mee te doen aan al het politieke gekonkel om op te klimmen in de partijstructuur maar kan gewoon naast zijn werk via de computer meedenken en concreet meebouwen aan de toekomst van zijn land. Dit systeem maakt de politiek veel meer een technisch proces waarbij de kwaliteit van ideeën en argumentatie het belangrijkst worden inplaats van het PR spel waarin veel politici vandaag de dag in lijken te verzanden.

Hieronder een uitgebreide presentatie van het systeem door de Duitse Piraten Partij (in het Duits).

 

De piraten partij in Duitsland doet het mede door hun gebruik van dit systeem erg goed en zij staan momenteel 3de in de nationale peilingen. Hieronder een korte impressie die de NOS maakte.

 

Het systeem van liquid feedback is Open Source dus iedereen kan er aan meebouwen. Wellicht is het interessant het systeem in het Nederlands over te zetten en er ook hier experimenten mee te gaan doen.
Mochten mensen meer weten over dit systeem, bijvoorbeeld of het in Nederland al ergens wordt toegepast,  of als er ergens anders meer informatie over te vinden is (het liefst in het Nederlands of Engels) dan is dat ook zeer welkom. Dit nieuwe systeem van een veel gedetailleerdere democratie lijkt een ware revolutie in het politieke domein te ontketenen in Duitsland, welke politieke partij in Nederland durft hier gebruik van te gaan maken?

Aanverwante artikelen:
-) Piratenpartij, partij voor de informatie
-) De open source overheid deel I
-) De open source overheid deel II
-) De open source overheid deel III
-) Eerdere artikelen met Clay Shirky op visionair
-) Gratis leren programmeren via The Code Academy
-) Veranderingen in de maatschappij
-) Komt de internet democratie eraan?

32 gedachten over “Komt de internet democratie eraan?”

    1. He Gert Jan, voor welke partij ben je dit aan het installeren, wanneer denk je dat het voltooid is en waar kunnen we het systeem dan vinden? Wellicht is het leuk om er hier op visionair aandacht aan te besteden als het klaar is. Ik kan me voorstellen dat er best wat visionairs hier zijn die graag mee gaan doen met zo een vorm van politiek. :-)

        1. hmm, Netwerk Democratie is een interessant initiatief, maar het wordt gesteund door ministerie van binnenlandse zaken. Ik weet niet of Douwe daar een bezwaar in ziet?

  1. Dergelijke voorstellen heb ik lang geleden al gedaan in een ander blad, (Faqt) i.v.m. de democratische besturing van een wereldregering door ieder bewezen capabel persoon. Faqt is echter voor mij niet meer toegangkelijk, ik neem geen deel aan sociale media.

  2. Lijkt me een zeer goed en revolutionair plan waar ik wel voorstander van zou kunnen zijn.
    Heb er wel 2 vragen over waar de visonairen hier vast een antwoord op hebben.
    Zou met dit systeem in 1930 Hitler niet of juist sneller aan de macht zijn gekomen.
    Daarnaast, wat te doen met de politieke onwetendheid van grote groepen kiezers. Lijkt me vermoeiend wanneer iedereen zich ineens met politiek moet gaat bemoeien en met zaken waar men geen verstand van heeft. Liever zou ik het land door goed te controleren professionals laten regeren.

    1. Ik denk dat je eerste vraag niet te beantwoorden is, pure speculatie hoe dan ook. 

      Je tweede vraag is niet relevant omdat mensen die geen interesse in politiek dat niet hoeven te doen. Die doen gewoon niet mee aan dit systeem. Het wordt wel makkelijker voor ze omdat ze gewoon hun stem kunnen delegeren aan iemand waar ze vetrouwen in hebben maar zelfs dat is niet nodig.
      Kortom je stelt vooral mensen die willen in staat meer input te geven. Voor mensen zonder interesse verandert er weinig.  

  3. Goed idee. Ik ben meteen voor. Hadden ze dit ook niet in IJsland bij het schrijven van de grondwet door burgers? In ieder geval een slimme toepassing van croudsourcing.

  4. @Sander: Een linkje zou welkom zijn. Op de website van de Nederlandse Piratenpartij zie ik alleen iets staan over kroegmeetings en helaas hou ik niet zo van kroegen. Zou het wel fijn vinden om mijn ideeën via internet naar voren te brengen en wellicht invloed uit te oefenen op het partijprogram. 
    @Rob: Bij dit systeem gaat het er juist om dat mensen niet hun macht overdragen aan een vertegenwoordiger en zeker niet aan een dictator. Directe democratie is het tegengestelde van een dictatuur.

  5. Ik ben hier ook een groot voorstander van, ook eens een tijdje zitten mailen met Rob Verboom, destijds voorzitter van de CDDP die twee keer meedeed met een vergelijkbaar systeem, hoewel de uitwerking voor wat betreft het delegeren van stemmen nog niet zo ver was. 

    Ik zie zelf 1 nadeel aan dit systeem:  als je een issue bovenal belangrijk vind, bijvoorbeeld je bent tegen kernenergie en je stemt op een partij met een directe democratievorm, dan loop je het risico dat op het moment dat er iets over kernenergie aan de orde komt, jouw partij uiteindelijk voor stemt. Doordat er over elk onderwerp intern gestemd wordt lijkt me dat zo een partij vrij snel in het centrum terecht komt. Iemand die ergens radicale ideeen bij heeft zal zich dus niet thuis voelen. Volgens mij wordt het pas interessant om op een partij die intern sterk democratisch is te stemmen als je ofwel een veelheid aan dingen belangrijk vind, ofwel geen radicale standpunten aanhangt, ofwel de partij wordt gevormd door een groep gelijkgestemden, wat bij de piratenpartij is gebeurd. Daar heeft men elkaar gevonden op iets heel anders en is de liquid democracy er vanaf de zijlijn bijgekomen. Prachtig dat het dan toch doorbreekt, alleen jammer dat het (nog) niet beschikbaar komt voor iedereen die tegen internetpiraterij is.

    Ik las overigens twee weken geleden op de site van de Piratenpartij nederland dat er nog geen besluit was of het duitse systeem overgenomen zou worden of niet. 

    1. Het is open source software dus het is toegankelijk voor iedereen die wil. Als Groenlinks of de PvdA dit systeem willen implementeren is dat dus ook goed mogelijk. Maar we zouden het ook op visionair kunnen gaan installeren en zo hier interessante ideeen in detail kunnen gaan uitwerken. Dus het is werkelijk voor iedereen die het wil gebruiken. 

      Verder begrijp ik je argument mogelijk niet goed maar dit systeem zorgt er juist voor dat je jouw stem kunt verbinden aan de persoon in je partij die dan tegen kernenergie is. Of nog beter je kunt gewoon een petitie starten via het liquid feedback system waarin je helder en argumentair uitlegt waarom de toekomst ligt  bij lokaal opgewekte hernieuwbare energievormen en zo maak je kernenergie dan overbodig. :-)

      Kortom ik denk dat je mening in zo een systeem ook al is die radicaal in ieder geval argumentair besproken kan worden. Dat is veel beter dan dat mensen puur op pr gronden een idee vermijden of dat de politici als het erop aankomt gewoon het grote geld volgen en draaien en voordat je het weet stuurt groenlinks soldaten om fossiele energievoorraden veilig te stellen naar het midden oosten… :-) 

      In dit systeem kun je dan iig direct een ander persoon je stem geven en hoef je niet te wachten op de eerstevolgende verkiezingen. 

      Ik zie dat verschillende mensen zeggen dat er groepen in Nederland mee bezig zijn maar heeft iemand concrete links want zolang we die niet hebben schieten we er nog niet zoveel mee op.

       

      1. Het probleem zit in de getraptheid. Stel de Liquid Feedback partij haalt 1 zetel.
        De tweede kamer stemt: voor of tegen sluiting van alle kerncentrales in Nederland.
        In de interne partijverkiezingen stem ik voor sluiting. Echter is de meerderheid tegen sluiting. Resultaat is dus dat ons enige kamerlid stemt tegen sluiting, en voor mijn gevoel mijn stem in het landsbestuur ‘aan de verkeerde kant’ zit.

        Als ik dus bovenal tegen kernenergie ben en de rest me weinig interesseert, dan kan ik bij de tweede kamer verkiezingen beter Groenlinks stemmen dan Liquid Feedback partij, wat voor hopeloze partij het verder ook moge zijn. 

        1. Dit soort speculaties zijn wel grappig maar zolang een systeem niet in de praktijk te testen is,… 

          In theory is het interessante eraan dat jij een petitie kunt starten waarom kernenergie volgens jou niet goed is. Je geeft daar informatie en argumenten bij zodat het besproken wordt. Als er genoeg mensen zijn die dit ook vinden komt er een liquid feedback motie uitrollen die aan die ene persoon in de 2de kamer uitlegt waarom een groot gedeelte van de partij dit niet verstandig vind. Het wordt dus veel meer een proces waarbij de nadruk op argumentatie komt te liggen dan een proces van de ego`s van politici die met elkaar moeten concureren om media aandacht. Terwijl die media zelf ook weer een eigen agenda heeft.

          Volgens mij heeft het proces dus een enorme meerwaarde maar goed ik denk dat ik maar zelf moet leren programeren want dit soort systemen moeten we gewoon in de praktijk gaan testen met zijn allen en dan krijgen we feedback etc.  

  6. Ik vermoed dat juist mensen met uitgesproken opvattingen zich zullen uiten via een dergelijk systeem.
    De midden partij stemmers zijn vaak mensen met een matige interesse voor politiek en kijken liever naar RTL dan dat ze zich bezig houden met discussiefora.  

  7. Ik heb eerst de duitse piratenpartij bekeken en beluisterd, die zijn wel aardig op dreef, zeker met hun open source. Daarna de nederlandse, heb me zelfs in laten schrijven. Maar geen taal noch teken, ook hun website is nu niet direkt om vrolijk van te worden. Kreeg een wachtwoord etc, maar die werkt dus niet. Ik heb hieromtrent grote twijfels, maar ja wat nog niet is kan komen?????????????????
    Het open source systeem is wel in principe een redelijk syteem op zich, maar stel dat er plm 1 miljoen mensen hieraan deelnemen, wie gaat dan het kaf van de koren scheiden ??? En wie gaat dan bepalen welke gegevens juist zullen zijn?? Vele twijfels hieromtrent, mede gezien als ik kijk naar de partijen die de revue gepasseerd zijn in de laatste decennia’s. Je had vroeger de Pacifistische Socialistische Partij (PSP) Het is veel later in Groenlinks opgegaan, daar kon ik me goed in vinden. Kort door de bocht, het heeft geen echte enof liever gezegd maar een kort leven gehad. De mens is teveel versnippert geraakt in hun politiek denken en ik denk ook terecht. De politiek kan ook de hand in eigen boezem steken. Politiek is in mijn optiek: minachting naar de mens toe. Hier een link naar de PSP. Mvg, Paul.   
    :-( :(  
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Pacifistisch_Socialistische_Partij

  8. LS,
    dit lijkt mij meer een blog van een gefrustreerde gebruiker. Naar mijn mening staat de piratenpartij voor een pragmatische benadering van allerlei kwesties. Een nieuwe manier van duurzaam problemen oplossen en inspelen op ontwikkelingen.
    Ik zie dit niet in deze blog. Jammer er is behoefte aan een geluid.
    groeten van Feu
    ps mijn eerste politieke post

  9. Ik vind het een mooie gedachte, zo’n systeem, maar aan de andere kant weer zó verschrikkelijk pragmatisch en afhankelijk van om het even welke fanaat op welk vlak dan ook (varierend van communisme tot libertarisme), dat je eigenlijk geen idee hebt wat er uiteindelijk uit gaat komen. Als ik zo rondkijk op fora zijn is het voornamelijk extreem rechts en extreem links dat elkaar in de haren vliegt. Zo zou het zomaar zo kunnen zijn dat ik dan gestemd heb op een partij die exact het tegenovergestelde zou doen van hoe ik over dingen denk. Een beetje een griezelige gedachte, niet te weten waar je voor kiest.

    Ook vraag ik me af of heel Nederland dan mee beslist, of alleen de leden van de piratenpartij? Op zich vind ik de gedachte van zeer veel inbreng en ideeën van wie dan ook uit het land, heel erg waardevol, en daar zouden de huidige politieke partijen echt meer mee mogen doen. Als ik bij de SP bv liet vallen dat we eens moeten nadenken over een wereld zonder rente, valt daar, net als bij àlle andere bestaande partijen, meteen al “dat kan helemaal niet, rente is nodig”. 

    Maar wat dit betreft zit ik bij de Partij voor Mens en Spirit (gisteren lid geworden), waarschijnlijk redelijk in de buurt van hoe ik het allemaal zie. Het is heel goed mogelijk dat veel Piraten ook in die richting zouden denken als ze al een economisch programma zouden hebben, maar dat weten we gewoon niet. In die zin kan je bij MenS in ieder geval meepraten (vragen ze ook expliciet om), en wordt er ook van onderop beslist, niet van bovenaf. Ik ben dan helaas niet zo spiritueel als de meesten van hen waarschijnlijk wèl zijn, maar dat schijnt geen belemmering te zijn. Mij ging het juist om hun economisch programma, zie (http://www.mensenspirit.nl/programma-kort )en omdat dat voor mij cruciaal is, heb ik deze stap dus ook maar meteen gezet, ondanks dat ik eigenlijk geen lid meer wilde worden van een partij. Ook zij zijn erg voor internetvrijheid namelijk. Bij de Piraten is het dus maar afwachten wat het gaat worden, qua economisch systeem…

    en ik ben een beetje bang voor eindeloos geouwehoer zoals dat op fora zo vaak zo is, zonder dat er knopen worden doorgehakt. En daar wordt het toch wel tijd voor, dacht ik…

    1. Beste ietsist, Je link snel bekeken, maar ik moet het verder nog uitspitten. Zo te zien in de eerste instantie ziet het er goed uit. Van de piratenpartij heb ik ook geen goed gevoel bij. Mvg, Paul.   :-D

  10. Ik zou heel graag dit systeem ergens functioneel zien en dan kijken hoe het in de praktijk werkt. Ik kan nog geen enkele plek vinden waar dit systeem draait in Nederland. Als iemand een link heeft hoor ik het graag. Wellicht dat de partij voor mens en spirit hier interesse in heeft om eventueel ook mee proef te gaan draaien. Volgens mij hebben we een paar handige programmeurs nodig. :-)

    1. Ik zal ze op twitter op deze discussie wijzen Douwe :) Voor wie ook op twitter zit: Ze heten @Mens_en_Spirit daar. Wat ik in ieder geval wel mooi zou vinden al, is dat leden van om het even welke partij via internet over belangrijke dingen ingelicht kunnen worden (automatisch), over als cruciaal aan te merken zaken, zodat ze dáár dan meteen actief over kunnen meedenken en meebeslissen. Dit houdt het contact tussen burger en politiek actief, en de partijen krijgen een goed beeld van wat hun achterban nu eigenlijk vindt. Bij voorbeeld, van kernenergie. Of van de doodstraf.

      Waarbij ik dan toch wel het voorbehoud zou willen maken dat “de meerderheid vindt” niet per sé bepalend zou moeten zijn voor beleid, hooguit sturend. Want bij het opstaan van monsters als Breivik zou het sentiment zómaar kunnen omslaan in méér mensen vóór de doodstraf, en ik geloof toch echt dat het volk op zo’n moment beschermd moet worden tegen terugkeer naar zo’n barbaarse manier van straffen. Het is toch een teken van beschaving dat wij dat al lang niet meer hebben, zou ik zeggen… Maar goed, dat is mijn mening maar weer :-)

  11. Mens en Spirit heeft in ieder geval zijn zaakjes veel beter voor elkaar als de Piratenpartij. De website ziet er veel professioneler uit. 
    Bovendien heb je daar te maken met ‘echte mensen’, terwijl ik op de rommelige Piratensite alleen maar nicknames zie.   
     
     

  12. Geweldig idee. Maar moet dit niet een niveau hoger getrokken worden? Niet op partij niveau maar direct op beleidsniveau? Verkiezingen om vast te stellen welke 150 mensen gaan bepalen welke punten op de agenda komen en vervolgens iedere maand via bv je DigiD stemmen. Ultieme democratie in mijn ogen..

Laat een reactie achter