TV serie; Touch

De entertainment industrie heeft een grote impact op hoe we tegen het leven aankijken. Naast o.a. films en documentaires, talentenshows zijn er TV series die de blikveld op de wereld verbreden en onze fantasie prikkelen. Door science fiction series als Star Trek willen kinderen astronaut of wetenschapper worden. Ziekenhuis series als House en ER maken dat jongeren medicijnen willen studeren, en de verpleging willen ingaan. Door politieseries willen kinderen agent, of nog beter een geheim agent zijn.

Tijdsgeest

Ook geven TV programma’s de tijdgeest aan. Binnen TV series worden regelmatig maatschappelijke onderwerpen aangehaald over ethische vraagstukken en maatschappelijke ongelijkheid. In de jaren ’80 was er de glamour van Dallas en Dynasty, en series als Magnum en Miami Vice met kerels die in te dure auto’s rondrijden. De X files hebben in de jaren ’90 naar het occulte, paranormale en over buitenaardse wezens. Na 9/11 werden over terroristen populair als 24 en Homeland. Big bang theory maakte nerds meer mainstream.

Touch

Filmposter van Touch

Touch gaat over een autitische jongen en zijn vader. De jongen is ook een mutist en zegt dus niks in de serie. De proloog en epiloog van een aflevering wordt wel door hem ingesproken. Het heeft vaak iets diepzinnigs, wat dat is de insteek is van de serie.
Het brengt het idee dat de wereld en de mensen erop met elkaar in verband staan, met wiskunde en nummers. De jongen ziet het verband, en hij geeft de nummers aan zijn vader, die op zoek gaat naar de betekenis erachter. De vader komt erachter dat zijn zoon de balans in de wereld wilt herstellen, door mensen een persoonlijk geluk te geven.

De serie is wat pretentieus, maar wordt gedragen door het gevoel het goede te doen. Elke aflevering is op gebouwd uit een aantal verhaallijnen die op het einde bij elkaar uit komen. Het is soms een beetje klef, maar de intentie is goed. De hoofdpersoon in de serie, gespeeld door Kiefer Sutherland, was een stoere geheim agent uit de serie 24, heeft een knappe verandering gemaakt naar een gevoelige huisvader, en speelt nog steeds een held.