De kathedraal van Brasilia. De verplaatsing van de hoofdstad naar het binnenland bleek achteraf een gouden greep voor het land.

De tien machtigste economieën in 2020

Bezit van grondstoffen maakt rijker dan bezit van kennis of industrie. Zo is de Braziliaanse economie nu groter dan de Britse, aldus het economische onderzoeksinstituut CEBR (Centre for Economic and Business Research).  Maar blijft dat zo?

Grondstoffen en voedsel veel belangrijker
“De grote economische verschuivingen duiden niet alleen op een wissel van west naar oost, maar we zien ook dat landen die vitale grondstoffen produceren -voedsel en energie- het heel goed doen en geleidelijk op de economische ladder klimmen”, zegt directeur Douglas McWilliams. Volgens het CEBR zal in 2020 geen enkel Europees land nog in de top vijf staan, omdat de Europese economieën minder hard groeien dan die van bijvoorbeeld Rusland en India.

De top tien grootste economieën van de wereld 

PLAATS 2011 2020 (VOORSPELLING)
1 VS VS
2 China China
3 Japan Japan
4 Duitsland Rusland
5 Frankrijk India
6 Brazilië Brazilië
7 Verenigd Koninkrijk Duitsland
8 Italië Verenigd Koninkrijk
9 Rusland Frankrijk
10 India Italië
De kathedraal van Brasilia. De verplaatsing van de hoofdstad naar het binnenland bleek achteraf een gouden greep voor het land.
De kathedraal van Brasilia. De verplaatsing van de hoofdstad naar het binnenland bleek achteraf een gouden greep voor het land.

Fossiel steeds minder essentiële grondstof
De voornaamste grondstof is aardolie, gevolgd door de andere twee fossiele brandstoffen aardgas en steenkool. De oprukkende economische macht van Rusland is het gevolg van de snel stijgende prijs hiervan. We hebben echter niet deze grondstoffen an sich nodig,maar de energie die ze dragen. Vinden we een andere energiebron, dan worden de rollen omgedraaid. Die andere energiebron is, naar het er nu naar uitziet, zonne-energie. In woestijnlanden en voor consumenten is zonne-energie nu al goedkoper dan netstroom en de komende jaren zal dat ook voor landen in gematigde windstreken gaan gelden.

Zonder voedsel geen steden en beschaving
De hoge voedselproductie die het ontstaan van de landbouw mogelijk maakte,is de directe oorzaak van het ontstaan van steden en de beschaving. De meeste beschavingen zijn ingestort door het instorten van de voedselproductie, doorgaans door overexploitatie van landbouwgrond of klimaatsveranderingen. Kortom: het belang van voedsel is groter dan dat van bijvoorbeeld fossiele brandstoffen. We kunnen overleven zonder auto,maar niet zonder voedsel.

Vervangers voor voedsel
Het goede nieuws is dat er steeds meer alternatieven voor de grootste verslinders van landbouwland komen. Zo kunnen biobrandstoffen vervangen worden door elektrisch vervoer in combinatie met zon en wind. Veel landbouwgrond wordt gebruikt voor veeteelt of om veevoer op te laten groeien. De eerste proeven met kunstvlees zijn gelukt en vermoedelijk zal er tien jaar na nu een winstgevende kunstvleesindustrie ontstaan. Dit zou viervijfde van alle landbouwgrond die nu voor de teelt van veevoergewassen wordt gebruikt, vrij laten vallen.

Koolstofrevolutie vervangt aantal metalen
Het zeer sterke en lichte grafeen bestaat uit puur koolstof. Koolstof is op aarde een van de meest voorkomende elementen, denk onder andere aan het nuttige gasje koolstofdioxide waar we allemaal erg bang voor worden gemaakt.  Grafeen en koolstofnanobuisjes hebben een aantal eigenschappen,denk aan geleidbaarheid en sterkte, die tot nu toe alleen bij metalen werden aangetroffen. Dit betekent dat ook metalen als grondstoffen minder belangrijk worden dan nu.

Menselijke hulpbronnen worden het belangrijkst
Het is voornamelijk menselijke creativiteit waar de waardeproductie vandaan komt. Als in een land een lage corruptie heerst en de bevolking hoogopgeleid en creatief is,wordt dit land een voortdurende bron van innovatie en nieuwe technieken.  Denk ook aan cultuur: steeds meer omzet komt uit games en andere geestesproducten. Hoewel Europa niet rijk begiftigd is met grondstoffen, hebben we hier nog de nodige kansen. Of die gegrepen worden is helaas de vraag: dit continent, en Nederland in het bijzonder, worden geteisterd door ernstige peak fantasy en napraterij.

7 gedachten over “De tien machtigste economieën in 2020”

  1. Leuke analyse!!?

    Wederom gebaseerd op het (zogenaamde) bestaande “mondiale systeem” anno 2011.
    De inhoud van een artikel zoals dit, is “inhoudsloos”, gezien het feit dat
    sinds september 2001 het “systeem” zichzelf letterlijk heeft opgeblazen,
    en, eigenlijk een “implosie” heeft ondergaan.

    Nadat de “stofwolken” van deze explosie (implosie!!) rond 2013 deels zijn opgetrokken, wordt “misschien” duidelijk dat het altijd om water draait en niets anders,

    MENS IS WATER en vice versa, zo zit dat en niet anders. Binnen het “menselijk
    ras” zijn vele, zgnd. legenden en annalen, geschreven en ongeschreven, bekend.
    Allen komen terug op “water”, als kern van het bestaan, zowel scheppend als
    vernietigend.

    De VS als leidende economie!!, hoe dan!!. Met ijsschotsen gesleept uit de stille zuidzee om uiteindelijk een stuk blik op 4 wielen te kunnen rijden!! (american/worldwide
    dream/nightmare).

    Hoe dom en kortzichtig kan men zijn ?? en dan vooral de zgnd.
    deskundigen/wetenschappers, Niets anders dan een “valse religie” in al zijn
    manifestaties, zoiets als een priester die niet weet hoe “oprecht” te bidden,
    het vaticaan zit er vol mee, net zoals de “academische instituten”, een pot “nat”
    en om dat “nat” gaat het juist.

    gegroet, en “dream on”

  2. Economieen en wereldmachten bestaan niet meer in 2020 denk ik, onze zogenaamde “leiders” ruiken al lang dat de mensheid op het punt staat een nieuw level te bereiken en dat betekend dat zij aan de galg gaan.
    Einde van een tijdperk, een nieuw soort beschaving zal opstaan uit de puinhopen die overblijven, en puinhopen gaan we krijgen dit jaar ben ik bang.

  3. Ach, de mens leeft op het verbranden van dode planten. Al onze prestaties, al onze auto’s alle huizen wolkenkrabbers alles is gebouwd met gratis energie verkregen uit dode planten.

    Die het dode plantje heeft, in de vorm van olie, gas en steenkool, heeft macht over diegene die het niet hebben.

    We hebben alleen energie nodig, met onbeperkt energie hebben we onbeperkt zoet water, (nagenoeg) onbeperkt voedsel en welvaart.

    Als hele landen zelfvoorzienend worden in hun energiebehoeftes zullen die paar landen die nu gezegend zijn met dode plantjes ineens een stuk minder invloed hebben op de rest van de wereld. Invloed verliezen is echter vervelend en de mens zal blijven kronkelen en krioelen om het bestaande in stand te houden…. (economische crisis anyone?)

    Ik roep het al vaker -> Als we 100 miljard euro zouden inzetten om duurzame energie voor eens en voor altijd grootschalig in te zetten.. Dan zijn we er met z’n allen.

    Maar nee, daar is geen geld voor… Ooh er is wel geld voor een noodfonds van 2000 miljard euro!!! Om deze hele rotzooi die we een economisch stelsel noemen in stand te houden………. En voor wat? 6 maanden later hebben we weer hetzelfde probleem!!

    Wat zijn wij toch eigenlijk een primitief zooitje.

  4. wat een pessimistische reacties hierboven! Maar er kan nog van alles gebeuren tot 2020. Ik las net dat China bezig is een soort eigen internet aan het ontwikkelen is http://www.kurzweilai.net/chinas-parallel-online-universe. Alles natuurlijk gecensureerd. Dat belooft weinig goeds wat betreft creativiteit voor China. Hun economie draait nu op volle toeren omdat men daar werkt voor hongerloontjes in de talrijke sweatshops. En dan de corruptie daar nog. India eigenlijk hetzelfde verhaal ook al is daar internet open.

Laat een reactie achter