Herman van Rompuy slaagde er in waar incompetente Nederlandse politici faalden: vele jaren van begrotingsoverschotten. Bron: Wikimedia Commons

Nietsdoen: vaak het beste wat politici kunnen doen

Nietsdoen heeft de nodige voordelen. Het is volkomen risicoloos, voorspelbaar en er kan weinig misgaan. Is dit het geheim hoe België de kredietcrisis overleefde?

Twee jaar zonder politici
Na de verkiezingen in 2010 duurde het bijna twee jaar voordat er een nieuwe Belgische regering kwam. De enorme verkiezingsoverwinning van de Vlaams-nationalistische N-VA, die bijna een derde van de stemmen in Vlaanderen haalde, maakte het moeilijk om aan een stabiele meerderheid te komen. De N-VA had namelijk een aantal uitgesproken standpunten over de zelfstandigheid van Vlaanderen en de opdeling van Brussel Halle-Vilvoorde in Vlaamstalige en Franstalige gemeenten. Uiteindelijk werd na uitputtende onderhandelingen een coalitie gevormd waar de N-VA geen deel van uitmaakte. Interessant is de periode waarin België in feite niet bestuurd werd. Deze duurde historisch lang: bijna twee jaar.

Herman van Rompuy slaagde er in waar incompetente Nederlandse politici faalden: vele jaren van begrotingsoverschotten. Bron: Wikimedia Commons
Herman van Rompuy slaagde er in waar incompetente Nederlandse politici faalden: vele jaren van begrotingsoverschotten. Bron: Wikimedia Commons

Politieke besluitvorming berucht
De politieke besluitvorming in België is berucht. België is een tot op het bot verdeeld land, waarin de Vlamingen en Walen elkaar nauwlettend in de gaten houden zodat de andere partij er niet met een onverdiend voordeeltje vandoor kan gaan. Hun kleinere aantal en grotere armoede compenseren de Walen met en zeer assertieve politieke stellingname, waarbij ze optimaal gebruik maken van de Belgische federale structuur. In de praktijk betekent dit dat elke uitgave, die ten goede komt aan de Vlamingen, ook een vergelijkbare uitgave ten bate van de Walen uitlokt en andersom. De Belgische overheidsuitgaven liepen hierdoor totaal uit de hand en de staatsschuld bereikte begin jaren negentig Griekse proporties, totdat de toenmalige Belgische Minister van Begroting, Herman van Rompuy, hard ingreep. Dat hielp: Van Rompuy legde een zo gezonde basis dat de Belgische staatsschuld elk jaar bleef dalen tot het uitbreken van de kredietcrisis. Een opmerkelijke prestatie van de Belgen, zeker als je bedenkt dat België geen gasbel heeft en dat Wallonië erg arm is.

Wat waren de gevolgen van bijna twee jaar geen beleid?
Ook in België bestaat er de regel dat een demissionair kabinet geen controversiële besluiten kan nemen. Het gevolg was dat er gedurende twee jaar geen leuke dingen voor de mensen werden gedaan. Twee jaar geen politici die in blinde paniek raakten als een ratingbureau weer eens een doemvoorspelling uitvaardigt en daarna aan paniekvoetbal gingen doen. De overheidsschuld liep weliswaar op (zij het niet zo sterk als in Nederland), maar de economische groei bleef overeind. Het gevolg: België kwam redelijk ongeschonden door de crisis. Door slimme onderhandelingen met de Nederlanders slaagden de Belgen er in om niet al teveel op te draaien voor het Fortis-debacle.

Welke lessen kunnen we trekken?
Een eenmalige harde ingreep kan de problemen voor vele jaren oplossen. Een toekomstige minister van Financiën moet het voorbeeld van Van Rompuy volgen en de Nederlandse staatsfinanciën zo herstructureren dat Nederland een structureel begrotingsoverschot bereikt. Voor de hand ligt hierbij de grootste slokop, de zorg, keihard te saneren. Deze kan naar Belgisch model worden hervormd.

Depolitiseer de zorg en het onderwijs
Als de salarissen van medisch specialisten flink worden verlaagd, is er ook geen uitgebreide bureaucratie meer nodig om de kosten te bewaken (wat nog mee geld scheelt). De structuur van de zorg moet worden vereenvoudigd. Minder overleg en geen gerommel meer met potjes en regelingen. Patiënten hebben geen behoefte aan overbodige dure ingrepen, medisch personeel wel. Helaas bepaalt nu medisch personeel, niet de patiënt welke behandeling deze krijgt. Alleen behandelingen voor levensbedreigende of zeer pijnlijke ziekten moeten nog vergoed worden. Dit geldt ook voor het onderwijs. Hef al die medezeggenschapsraden op. Halveer minimaal het aantal managers en stafpersoneel. Geef werkenden in de zorg en het onderwijs voldoende vrijheid om goede zorg en onderwijs te leveren, maar dan wel zo dat ze er persoonlijk geen belang bij hebben om nutteloze, dure handelingen te verrichten.

14 gedachten over “Nietsdoen: vaak het beste wat politici kunnen doen”

  1. Goed stuk, en een goede reden om eens op de VVD te stemmen. Het pappen en nat houden van links ben ik zat geworden. Allemaal mooie beloftes die ze nooit waar kunnen maken, het geld is er niet, maar de beloftes trekken wel slecht opgeleide armoedzaaiers uit het buitenland aan, met hun hele fokkerij. Laat Mark Rutte de nederlandse Herman van Rompuy maar worden, ik geef hem voor het eerst een kans dit keer. Ben het voortdurende zogenaamde sociale, maar inconsequente gedraaikont helemaal zat. Dan maar de broekriem aanhalen om de boel te redden, en een volledige stop op immigratie van zielige moslim culturen. Kom je naar Nederland, dan leer je van tevoren maar de christelijke basis van onze cultuur, sowieso goed nederlands spreken en onze goede bedoelingen waarderen. Ik ben zelf niet christelijk, maar het is een feit, dat christelijke immigranten bijna allemaal bereid waren en zijn, om zich hier vrijwel wrijvingsloos en succesvol in onze maatschappij te integreren. De gematigde moslims mogen wat mij betreft als goed geïntegreerde minderheid blijven, de ondankbare rest moet het land uit. Een gast gedraagt zich in het huis van de gastheer naar zijn of haar regels, bevallen die regels je niet, dan moet je opdonderen.

    1. Nu bega je denk ik de fout te denken dat rechtse hobbies, zoals een groot leger, banken overeind houden en marktwerking in de zorg, geen geld kosten. Dirk Scheringa kon zo lang zijn gang gaan omdat er veel VVD’ers als commissaris in zijn bank werkten. In feite heeft ook de VVD er een potje van gemaakt en is de VVD één van de partijen geweest die voor het ESM gestemd hebben.

      1. Het probleem is, men gaat hoe dan ook sowieso in de fout, op welke partij je dan ook stemt. De kritiek die ik hier boven en onder lees is terecht, maar niet stemmen zal ook geen voordeel opleveren, dus wat moet ik dan? Ik hou helemaal niet van rechtse hobby’s, maar met links gaan we op de fles, met rechts wordt je genaaid tot je dood, geef mij maar eens een oplossing voor dat probleem. Ik weet het ook niet meer, bakboord, stuurboord, overboord, en niets op je bord, wat een keuzes. :(

        1. haha maakt mijn avond helemaal goed, bakboord….. etc. :-)))

          Ja ik zit zeg maar in het zelfde schuitje als jij, zal die zinken?
           

        2. haha antaras, jij maakt mijn avond helemaal goed! 
          ik ga ff voetbal kijken…heee Griekenland! 

  2. Robbieknor@work

    Was dat een van de acties van de heer van Rompuy, die immigrantenstop?

    Wat ik hier lees is wat we vaak al vermoeden: de overheid maakt vaak meer stuk dan je lief is. Bij het zogenaamd oplossen van een probleem worden er dikwijls twee nieuwe gemaakt, waardoor de overheid zichzelf bezig houdt en beleid een dronkenmansloop wordt.
    Die overheid handelt natuurlijk in opdracht van de politiek, die moet zich dus meer inhouden en minder regeltjes maken, en het liefst regeltjes afschaffen. Maar dat lukt niet als de stroom van aanpassingen niet wordt ingedamd, die veroorzaakt wordt door de telkens weer veranderende werkelijkheid die de theoretische plaatjes zo wreed verstoord.
    Kortom: eindeloos gesleutel om koopkrachtplaatjes in stand te houden zorgen voor een alsmaar groeiende burocratie waar we niet meer vanaf komen.
    Stoppen met regeltjes maken, desnoods tijdelijk, is inderdaad het beste medicijn.

  3. Weet je wat mij de afgelopen maanden/jaren wel duidelijk is geworden? Er wordt teveel vertrouwd op het intellectuele niveau van politici.
    Als ik Emiel Roemer uiterst ernstig hoor reageren op een pseudo-interview waarin hij schijnbaar totaal niet op de hoogte is dat A: Boris Jeltsin al jaren geleden is overleden en B: Sowieso geen rol van betekenis meer speelde in de Russische politiek, dat Angela Merkel’s geografische kennis van haar eigen land slechter is dan die van mijn 4 jarige dochter, dat John Leerdam zichzelf schijnbaar zo serieus neemt dat hij spannende verhaaltjes begint op te hangen over een fictieve moslimterrorist, dat Harry van Bommel midden tussen anti-semitische moslimjongeren loopt die luidkeels scanderen: ‘hamas hamas, alle Joden aan het gas’ ,en als hij later met deze uitspraken van zijn mede-demonstranten geconfronteerd word verklaard het ‘echt niet gehoord te hebben’.
    Ik heb collega’s op de werkvloer met de middelbare school nog niet voltooid met  meer gezond verstand dan deze zogenaamd hooggeleerde politici !

  4. Tsja, het is een trieste aangelegenheid. We kunnen kiezen uit een keur van debielen. De ene is nog een ergere idioot dan de ander. Ik heb dan ook geen enkel vertrouwen dat het na de verkiezingen beter zal worden. Waar ik vooral op hoop is een eindeloos voortslepende formatie zodat ze tenminste niets verkeerd kunnen doen.
    Jammer dat visionair.nl niet meedoet aan de komende verkiezingen. Gezond verstand in de politiek zou niet verkeerd zijn.
    Wat VVD stemmen betreft: Dat lijkt me een goed idee als je tevreden bent over de afgelopen anderhalve jaar en over het Kunduz akkoord.  Forensenbelasting, BTW verhoging, ESM verdrag bedankt VVD.

  5. yep je hebt gelijk (plato dus)

    Ik vind het volgende ook wel noemenswaardig van Keynes:

    Keynes vond kunstenaars, schrijvers, choreografen, componisten als hoeders van de beschaving.
    Economen zag hij niet zo hetzelfde:, hij vond ze als een mogelijkheid tot beschaving,
    mensen die iets zouden kunnen veranderen. 

  6. Johan Vredesteijn

    Ik denk dat ik maar eens op een “politiek niet -correcte” partij ga stemmen. Het is verdorie wel waarheid geworden waar die voor gewaarschuwd heeft.
    Stel je voor : Nederland zonder eurofiele politici. Zou dat het paradijs zijn.
    Wordt pechtold wel wakker uit zijn “natte Euro- droom”
     

Laat een reactie achter