EU-bestuurders zien de verzwakking van de EU met lede ogen aan.

Wat zijn de gevolgen van een Brexit?

In het Verenigd Koninkrijk kennen ze iets, waar we in België en Nederland alleen maar van kunnen dromen: een bindend referendum. De Britten kunnen nu naar de stembus om voor of tegen het lidmaatschap van de Europese Unie te stemmen. In het kader van het referendum over de British exit, of Brexit, deze documentaire.

Deze is Nederlands ondertiteld door Irma Schiffers van haar weblog Irmaschiffers2014. Bij deze onze complimenten voor Irma’s harde werk en het uitstekende resultaat.

Is een Brexit een goed idee voor de Britten?
Dat hangt er vanaf, wat voor Brit je bent. Ben je een bankier, dan niet. Er is geen toegevoegde waarde meer voor banken om in Londen te zitten in plaats van op bijvoorbeeld Wall Street, de Kaaimaneilanden of Dubai. Bekende financiële centra als Frankfurt en Amsterdam, die (nog) in de EU liggen hebben deze nog wel. Veel banken zullen daarom hun Europese hoofdkantoren verplaatsen naar een van deze centra.
Voor het niet-parasitaire deel van de Britse economie zal het per saldo gunstig uitpakken. Zo hoeft er niets meer afgedragen te worden aan Brussel. Huizenprijzen zullen dalen in Londen, waardoor huizen betaalbaarder worden. Er zijn minder verstikkende regels uit Brussel, waardoor Britse bedrijven flexibeler kunnen werken en de befaamde Britse creativiteit en excentriciteit beter tot hun recht kunnen komen. Op dit moment kent het Verenigd Koninkrijk een negatieve handelsbalans: het land voert meer uit de rest van de EU in dan het uitvoert. Dat zal daarna veranderen. Ook zal Groot-Brittannië net als Zwitserland zijn offshore-status kunnen uitbuiten, door bijvoorbeeld dingen toe te staan die in de EU verboden zijn.

EU-bestuurders zien de verzwakking van de EU met lede ogen aan.
EU-bestuurders zien de verzwakking van de EU met lede ogen aan.

En voor de EU als geheel?
Met Groot-Brittannië verliest de EU 64 miljoen inwoners en 12% van de economie. Ook is Groot-Brittannië een netto betaler. Dit betekent dat het vertrek van de Engelsen een behoorlijke financiële aderlating betekent voor Brussel. Wel zijn ze dan de bij eurocraten gevreesde Nigel Farage van de fel anti-Brusselse UKIP dan kwijt. Ook betekent het uittreden van de Britten, dat er een einde komt aan de groei van de Europese Unie. Het gevoel  van vanzelfsprekendheid en historische noodzakelijkheid verdwijnt. Dit soort sentimenten zijn erg belangrijk in de politiek, vooral voor een bureaucratische organisatie als de Europese Unie.

En voor ons, Belgen en Nederlanders, dan?
De eurosceptische Britten boden een krachtig tegenwicht tegen de eurofiele as Duitsland-Frankrijk. Die bondgenoot zijn EU-haters kwijt. Aan de andere kant verzwakt de Brexit de EU enorm. Er is nu immers een precedent, zeker als de welvaart aan de overkant van het Kanaal harder gaat groeien dan hier.

Het zal gunstig uitpakken voor de Amsterdamse financiële dienstverlening als financiële bedrijven uit de Londense City verhuizen. Voor de rest van de economie zal de belemmerde handel met de Britten na de Brexit per saldo negatief werken. In feite zou Nederland een deel van de rol van de Engelsen overnemen. Of de Nederlanders daar blij mee moeten zijn is dan weer de vraag: een financieel waterhoofd vergroot de ongelijkheid en instabiliteit.
Voor België levert de Europese Unie heel veel welvaart en werkgelegenheid op: een groot deel van de 40.000 riante EU-salarissen, plus uiteraard die van vertegenwoordigers, buitenlandse diplomaten en lobbyisten, worden in Brussel en omstreken uitgegeven. Voor België zal het Britse vertrek daarom per saldo slecht uitpakken. Wel kan de EU nu ongestoord door Farage en zijn collega’s de Brusselse coterie lustig uitbreiden. Dat heeft uiteraard weer de nodige prettige gevolgen voor de omzet van Belgische toeleveranciers.

Laat een reactie achter