Tot begin 2025 leek de gedachte dat Canada lid zou kunnen worden van de Europese Unie een krankzinnig idee. Het vooraanstaande zakenblad The Economist, die dit idee in januari 2025 voorstelde, werd alom uitgelachen. Na enkele maanden capriolen van Trump, waaronder het dreigement om Canada te annexeren, is menigeen het lachen vergaan, en gaan er steeds meer stemmen op voor intensieve economische en militaire samenwerking tussen Canada en de Europese Unie. Hoe dit er uit zou kunnen zien, wordt behandeld in deze video.
Canada, de Europese verre buur van Europa
Vanaf de Noordpool bekeken, is Canada dichterbij dan we ons vaak realiseren. IJsland, Groenland en Canada liggen erg dicht bij elkaar. Er is na het einde van de Whiskey-oorlog (waarbij alleen flessen Deense en Canadese schnapps sneuvelden) zelfs een landgrens tussen EU-lidstaat Denemarken en Canada.
Canada is, zoals de nieuwe premier van Canada Carney al opmerkte, de meest Europese van de landen buiten Europa. Canada heeft met de veel-partijendemocratie en sociale voorzieningen zoals universele gezondheidszorg, meer weg van een lid van de Europese Unie, dan van de VS. Als grondstofrijk land is Canada een natuurlijke aanvulling van het sterk geïndustrialiseerde Europa.
Economische “match in heaven”
Trump klaagt vaak en luidruchtig over de Canadezen, die de Amerikanen het vel over de neus zouden halen met goedkoop hout, gas en olie. Dit soort goedkope grondstoffen zijn natuurlijk zeer welkom in het door inflatie en hoge energieprijzen geplaagde Europa. Wellicht kunnen we het leven voor de Amerikanen wat dragelijker maken, door deze uit Canada te importeren.

Militaire samenwerking tussen Canada en de EU
Het is niet heel verstandig om vliegtuigen van een agressieve zuiderbuur in bezit te hebben, die met één druk op de knop uitgeschakeld kunnen worden. Dus is het geen wonder dat de Canadezen op zoek gaan naar vervanging van de F35-straaljagers die op dit moment in bestelling staan bij de Amerikanen. Een sterke kandidaat is de Zweedse Saab Gripen. Dit goedkope en flexibele toestel kan zelfs op snelwegen landen en beschiktg ovr redelijk effectieve stealth-eigenschappen.
Ook willen de Canadezen graag meedoen met het herbewapeningsprogramma van de Europese Unie. Canadese bedrijven als de gigant Bombardier kunnen hier miljardenorders binnenhalen.