Contant geld heeft veel vijanden en maar één vriend: u, de consument.

Einde contant geld is begin dictatuur

Stel je voor: de overheid is niet blij met je subversieve weblog met samenzweringstheorieën en besluit je bankrekening te blokkeren. Dan word je op een morgen wakker en wilt naar de winkel om inkopen te doen. Je pinpas weigert. Je kunt in geen enkele winkel meer wat kopen. Geen kleding, geen voedsel, zelfs geen gebakken vis of Vietnamese loempia.

De stand van zaken
Dit is geen paranoïde fantasie, maar werkelijkheid over een paar jaar. De eerste supermarkt die geen contant geld meer accepteert is al een feit; de brancheorganisatie van supermarkten wil dat in 2014 nergens meer contant geld wordt geaccepteerd.

Cui bono?
Giraal geld wordt er nu in hoog tempo doorheen gedrukt omdat er een aantal machtige groepen zijn die daar veel belang bij hebben.

Contant geld heeft veel vijanden en maar één vriend: u, de consument.
Contant geld heeft veel vijanden en maar één vriend: u, de consument.

Uiteraard is vooral de banksector erg blij met deze ontwikkeling: hiermee krijgen banken volledige greep op alle geldstromen. De oude sok is definitief exit. Banken krijgen de beschikking over een tweede product naast geld: de volledige betalingsdata van klanten. Een goudmijn die alleen al in Nederland tientallen miljarden waard is. Contant geld vinden banken maar lastig, daar moeten ze dure geldtransporten voor laten rijden en ze krijgen er niets voor terug.

Datzelfde geldt voor de overheid. Zwart geld verdienen is straks domweg technisch onmogelijk, tenzij je een brievenbusfirma in een Caraïbische eilandstaat hebt gevestigd wat buiten bereik ligt voor mensen met minder dan een halve ton per jaar inkomen. Contant geld is nergens meer te besteden, van iedere burger is precies bekend hoeveel deze verdient, waar hij of zij het geld aan uitgeeft en wanneer. Kortom: alleen door te emigreren is te ontsnappen aan de hoge belastingdruk en overige overheidsbemoeienis.
Rookt of drink je teveel? Of eet je teveel vet vlees? Op een avond verschijnt er een begripvolle dame aan de deur die graag een indringend gesprek wil hebben met de boosdoeners.
Door slimme data mining kunnen rechercheurs snel allerlei belastende informatie boven water krijgen om verdachten mee te kunnen pakken (wat deed jij in dat motel in Valkenswaard op drie december met die fles champagne?) of te chanteren. Kortom: een zegen voor belastingdienst, politie en wat er in Nederland doorgaat voor justitie.
Ook krijgt de overheid nu een absoluut wondermiddel in handen om een vervelende klokkenluider of dissident (denk aan de affaire-Oltmans) aan te pakken. Slot op de bankrekening en hij of zij kan geen stap meer zetten.

Ook voor winkeliers is giraal of chartaal geld ideaal: dit geld is namelijk niet te roven, stelen of achterover te drukken door oneerlijk personeel. Uit onderzoeken blijkt dat consumenten veel meer geld uitgeven als ze niet contant betalen maar pinnen. Het koopgedrag van klanten levert onschatbaar waardevolle klantinformatie.

Klanten die veel energiedrankjes als Red Bull drinken zijn bijvoorbeeld over het algemeen testosteronrijke adrenalinejunks (de extreem zoete smaak is voor mensen met verfijnder smaakpupillen ondraaglijk). Je vriendje van de zakenclub met een kartbaan is dus zeker heel geïnteresseerd in een uitdraai met adresgegevens van Red Bull-adepten. En nu we toch bezig zijn: de autoverzekering ook, om ze met een plotselinge premieverhoging uit hun bestand te kunnen gooien want tot deze groep horen veel beruchte brokkenpiloten.  Kortom: zowel banken, winkeliers als overheid hebben er daarom belang bij dat de consument zo snel mogelijk overstapt op digitaal geld.

Wie is slachtoffer van giraal geld?
Giraal geld klinkt, kortom, te mooi om waar te zijn en dat is het dan ook. Er is namelijk een belanghebbende die voornamelijk met nadelen wordt opgescheept: de consument.

Veel politiewerk wordt overbodig als letterlijk alle geldstromen via de computers van de bank lopen.
Veel politiewerk wordt overbodig als letterlijk alle geldstromen via de computers van de bank lopen.

Die schiet uiteraard weinig op met tientallen procenten hogere uitgaven, een reclamebombardement en de nog grotere wurggreep die de overheid en bancaire sector straks op zijn inkomen hebben.

Er zijn maar twee, betrekkelijk kleine, voordelen die er uiteraard door de digitaal-betalen lobby keer op keer door middel van spotjes op de televisie in worden geramd. Beroven van mensen heeft geen zin meer en wisselgeld is ook geen probleem meer.

Daartegenover staan enorme nadelen.

Kom je om welke reden dan ook in conflict met een onderdeel van de overheid of de banken, dan kan je digitaal dood worden verklaard. Je bent dan een illegaal in eigen land geworden. Je zult in leven moeten blijven wat andere mensen je – met gevaar voor eigen have en vrijheid – toestoppen. Want uiteraard kan de overheid straks precies in de gaten houden hoeveel levensmiddelen en water iemand gebruikt…

Wat kan ik als consument doen?
Weersta de lobby. Betaal zoveel mogelijk contant. Boycot supermarkten en andere winkels waar alleen maar gepind kan worden.

Ook online ben je niet veilig: online banktransacties worden even goed in de gaten gehouden als pintransacties.

Doe mee aan lokale gelduitwisselsystemen. Die besparen je overigens ook veel geld, je leven wordt er vaak eens stuk leuker door en je leert veel mensen kennen.

33 gedachten over “Einde contant geld is begin dictatuur”

  1. Ik ben een totaal tegenstander van het idee dat contant geld verdwijnt, en zal ook zeker die instellingen en banken vermijden waar ik geen contant geld kan pinnen. Ook de winkels die daaraan meedoen verliezen mij als klant. Internet bankieren doe ik ook niet aan, maar dat is mijn keuze op basis van het feit dat mijn gegevens geript kunnen worden en misbruikt. Overigens is elektronisch betalings verkeer zeer kwetsbaar. Terroristen kunnen komplete glasvezelnetwerken voor lange tijd onklaar maken, waardoor de hele economie van een land stil komt te liggen. Dat is niet denkbeeldig maar een feit. Neem daarnaast het gegeven in acht, dat natuurrampen per direkt, als deze plaatsvinden in een regio, deze regio onbewoonbaar maken als de infrastructuur beschadigd raakt. Je kunt nergens meer voedsel kopen, medicijnen bestellen, gas, elektriciteit en water wordt niet meer betaald, en de bevolking gaat plunderen, omdat iedereen wil eten. Zo kweek je anarchie onder de bevolking, van jong tot oud gaat graaien om te overleven. Een overheid die dit wil invoeren, verliest alle steun van de bevolking.

  2. Ik denk dat als deze verandering volledig wordt doorgevoerd, de (privacy)wetgeving wel aangepast wordt, bovendien zijn we allemaal consumenten.
    Bij natuurrampen zullen militairen ingezet worden om voedsel ed. te verdelen en plundering te voorkomen. En niet alles is voor eigen gebruik; soms koop je iets als cadeau voor een ander.
    En nog een nadeel die moeders noemen, is dat je een kind niet meer een boodschap kan laten doen.
    Nog een voordeel is “geen gat in de hand” meer vanwege een nikkelallergie. Grapje!
    In Nederland heet de genoemde dienst “vriendendienst”.

  3. Maar dit girale geld heeft ook een enorme gevoeligheid, zodra er een computerstoring is, dan is er geen betaling meer mogelijk in het land. Een economie die op alleen giraal geld draait is wel heel makkelijk door kwaadwillige te ruïneren. Want niet èèn computer kan tegen EMP beschermd worden. En het gevaar van diefstal komt ook dan bij de consument te liggen. Want zodra deze zijn pinpas verliest, ingetrokken of gestolen worden kan hij/zij niets meer kopen.

    1. Er zijn meerdere soorten (post) banken en je kunt ook een extra (spaar) rekening openen, om geld naar je (tweede) rekening te zetten, of eventueel je creditkaart gebruiken.
      Een storing is meestal binnen korte tijd verholpen.
      En de verantwoordelijkheid ligt ook bij de consument; die moet opletten dat zijn kaart niet gestolen wordt, en kredietwaardig worden. En misschien op taekwondo gaan. De straf voor diefstal zou ook verhoogd moeten worden.

  4. Zwart geld verdienen is straks domweg technisch onmogelijk????

    Ook al bestaat geld helemaal niet meer, als je je eigen huis schilderd en je huurt daar geen gediplomeerde schilder voor in dan ben je zwart geld aan het verdienen omdat je een schilder het brood uit de mond stoot, als je in je eigen huis een standaard syphonnetje losdraait en schoonmaakt en weer vastdraait dan stoot je het brood van een loodgieter uit zijn mond. Het geld wat die gediplomeerd loodgieter had kunnen verdienen steek je zodoende in je eigen zak. Zwart geld verdienen zal altijd blijven, zelfs als tastbaar geld niet eens meer bestaat. (eerlijk gezegd zal het mij geen moer interesseren of mensen zwart geld verdienen maar ik moest dit even verduidelijken).

    Ik waardeer het positieve in je verhaal maar van mij mag geld volledig uitsterven met al zijn bacteriele ziektes, psychologisch ziekteverwekkende effecten, en maatschappelijk gezien is geld al helemaal een dooddoener. En denk maar niet dat de overheid je zomaar doodverklaard, dat ze je zomaar je bankrekeningen afsluiten, je pinmogelijkheden afsluiten enz want dat is hele grote onzin, als zoiets gebeurd dan is dat gedaan na een uitgebreid onderzoek naar de persoon die het overkomt en neem maar van mij aan dat die persoon het dan ook verdiend om zo behandeld te worden. Zoniet…dan bestaat er ook nog zoiets als de DNA databank en allerlei andere controlemiddelen waardoor uitgevonden kan worden wie wie is en waarom die zaken lopen zoals ze lopen. Voordat je gaat lobbyen dat geld altijd kan blijven bestaan zou ik eerst maar eens gaan lobbyen voor gratis internet zodat iedereen in nederland van internet gebruik kan maken en zo hun betalingsverkeer kunnen regelen.

    En hoe komen jullie erbij dat niet 1 computer tegen EMP beschermd kan worden? Elk bestaand apparaat is daartegen te beschermen, om mee te beginnen zet het apparaat gewoon uit. En als volgende, ook zonder pinpas kan je nog gewoon dingen kopen, je laat het gewoon aankomen op je adres per acceptgiro, ikzelf betaal helemaal niks meer per acceptgiro, alles per internetbankieren en toch krijg ik nog (omdat ik dat zo wil) van verschillende organisaties acceptgiro´s.

    Het is natuurlijk ieders kueze of je wel of niet mee wil doen aan innovatie maar dat geld zal gaan verdwijnen is ook een vaststaand feit. Oliebronnen zijn op aan het gaan, dat betekent dat in een verdere toekomst ook nagedacht zal gaan worden over de enorme hoeveelheid plastic die gebruikt wordt met het maken van alle pasjes wereldwijd, al het geld word 1 keer in de zoveel tijd uit de roulatie genomen om het opnieuw te smelten voor verschillende redenen, ook redelijk goed en zuiver metaal wordt schaars.In bijna elk bestaand gebouw zit metaal en we blijven gewoon wereldwijd meer huizen of wolkenkrabbers bouwen. Ook papiergeld, daar zit goud in verwerkt, wij zullen meer en meer goud gaan verbruiken voor de peperdure printplaten die er in allerlei apparatuur zit, er zal ook over papiergeld nagedacht gaan worden en de overbodigheid ervan. Nou ja goed, U catch my drift I guess…

    1. Hoi Barry, computers zijn ook op afstand aan en uit te zetten, dus dat is geen argument. ( Net zoals jij nog steeds te traceren bent via jouw mobieltje wanneer je dat uitzet. )
      Jij gaat er in jouw verhaal van uit dat we met een eerlijke overheid te maken hebben. Alfa gaat daar niet van uit. Ik denk dat het redelijk is om er van uit te gaan dat een dergelijk systeem (zonder contant geld) corruptie in de hand werkt. Je gaat namelijk zaken centraliseren en daardoor in handen brengen van een kleinere groep mensen. Dat is centralisering van macht en we weten allemaal: macht corrumpeert (nee, dat is geen dooddoener).

      Wel ben ik het met je eens dat geld volledig mag uitsterven, maar daar hoort dan ook het digitale geld bij. Geld bojft geld uiteindelijk en de nadelen die je ervan opnoemt zitten dus ook aan het digitale geld.
      Om dat te bewerkstelligen zal echter een totale ommezwaai nodig zijn, waarvan ik ook niet precies weet hoe die gestalte zou moeten krijgen. Ik denk dan meer aan een revolutie. Maar dat is nog toekomst muziek denk ik.

    1. Alfa,

      Wij zijn het in meer dingen niet eens met elkaar maar dat geeft niks.

      Hier is nog een klein nadenkertje voor de lezers,

      Elke keer als er economisch een tekort is aan geld komt er een nieuwe muntsoort die ongeveer 2x zoveel waard is als de muntsoort die dan uit de roulatie gaat. Vroeger was er de Daalder (waarde 1.5 gulden),
      daarna kwam er de rijksdaalder als vervanging voor de daalder (waarde 2.5 gulden), daarna kwam er de euro (2 euro muntstuk, waarde 4.4 gulden). Straks is er weer wereldwijd een flinke crisis en dan word er een muntstuk gedrukt die 2x de waarde heeft van 2 euro. Alleen dan heet het geen euro meer maar wereldmunt (of zoiets, ik verzin maar wat). De hoge heren in de regeringen komen er vanzelf wel achter dat je met metaal geen gaten kan opvullen als zelfs het metaal schaars gaat worden.

  5. Er is helemaal geen geld voor datamining in de betalingen van willekeurige mensen. Niemand gaat dat doen.

    Het einde van contant geld is het begin van ruilhandel, het begin van kleine lokale economieën.

      1. Idd, je kunt thuis dingen maken, diensten verlenen, klusjes doen voor anderen uit je directe omgeving. Daar kun je voor laten betalen in een eigen lokale munt of in natura.
        Je kunt niet in één keer de euro afschaffen, dat moet geleidelijk.
        Maar niemand kan je verdienen om alvast met ruilhandel of een eigen munt te beginnen.

        1. Hans.

          Ik heb ergens gelezen dat dat al een keer gedaan is, ik meen in een zwitsers dorp. Dat werkte in ieder geval uitstekend, maar bleef beperkt tot dat dorp. Het probleem is nu echter, dat de mens zich in de ruimte moet gaan begeven, en wel op korte termijn. Voor zoiets heb je wereldwijde samenwerking nodig, in de vorm van grote economiën die met elkaar kunnen samenwerken. Als dit gerealiseerd is, kan zich op den duur een alternatief systeem ontwikkelen, dat uitkomst zou kunnen bieden aan dergelijke kleinschalige economiën, maar ik heb zo mijn twijfels. De komende jaren worden we geconfronteerd met een technische vooruitgang waar je serieus rekening mee moet houden, als je zulke plannen hebt. Thuisfabrikaat is al op de markt aanwezig. Ik heb in het verleden protomarkt ontwikkeld en gepubliceerd als concept. Anderen hebben mogelijk dit voorbeeld ter harte genomen, want het bestaat nu inderdaad. In iedergeval, de vorm waarin dit is gegoten speelt in op de bestaande markt, en kan een groot afzetgebied ontwikkelen. Dus de ontwikkeling in de richting waarop jij zinspeelde, is voor een deel gerealiseerd, maar speelt ook in op het bestaande markt gebeuren. Als je afzetgebied te klein is, werkt het zeer moeizaam samen met de bestaande economie, waardoor succes niet gegarandeert is.

        2. ik ben daar een totale voorstander van. Van ruilhandel. Op die manier blijft de macht bij het volk en zal er juist veel minder gebruik gemaakt worden van geld. Dat lijkt me een zeer goede zaak.
          Is dat inderdaad zo, dat dergelijk systemen al in de praktijk gebracht zijn ? Waar kan ik daar wat meer over lezen ?

  6. Ik betaal altijd contant in de winkels en als er winkels zijn die weigeren het contante geld aan te pakken dan zeg ik dat het een wettig betaalmiddel is en als ze dan nog niet overstag gaan ga ik naar een andere winkel en kunnen ze de rambam krijgen. Ik denk ook dat het niet wettelijk te verplichten is om te pinnen. Contant geld is een wettig betaalmiddel en moet geaccepteerd worden door de winkelier. En hoe drammeriger de banken en consorten zijn met dat doordrukken van pinnen hoe meer ik er tegen in ga. Betaal ook contant en laat die digitale dictatuur maar op het dak gaan zitten.

  7. Betaal gewoon altijd contant en laat je niks wijsmaken. Ga niet naar winkels toe waar je alleen kan pinnen. Als iedereen dat doet en niet als schapen zich van alles laat wijsmaken kan de digitale dictatuur niks beginnen. Ik betaal altijd contant. Geloof in eigen kracht.

    1. Winkels die alleen pin accepteren mag je van mij gerust links laten liggen.

      Hier bij de Appie hebben ze bij wijze van proef een kassa met uitsluitend pin. Die kassa is vrijwel nooit open want de animo om daar te gaan staan is behoorlijk klein.

      Ik heb zelf een zaak en ik zie dat ongeveer 40% van mijn klanten het liefst pint, de rest betaalt contant. Wat mij betreft geen enkel probleem.

      Beide betaalmethoden hebben voor- en nadelen, zowel voor de winkelier als voor de klant.

      Dat de banken en fiscus het girale geld prefereren is volkomen duidelijk maar ik zie het voorlopig nog niet gebeuren dat we geen contant geld meer hebben.

      1. In lijn met het Chicago Plan, blijkbaar hebebn we destijds een Wereldoorlog gehad door het negeren van allerhande oplossingen die er wel degelijk waren, gaan we die fout opnieuw maken?
         
        Hoewel het IMF denkt dat de invoering van deze wereldmunt pas op de lange termijn zal kunnen plaatsvinden, wordt er één voorbehoud gemaakt waardoor dit mogelijk toch veel sneller zou kunnen gaan gebeuren: ‘… mits een dramatische verandering in de wil voor meer internationale samenwerking.’ Een dergelijke ‘dramatische verandering’ zou er natuurlijk heel goed kunnen komen als inderdaad blijkt dat het huidige zogenaamde economische ‘herstel’ vals blijkt -zelfs in de reguliere media wordt hier nu langzaam gewag van gemaakt- en de volgende, waarschijnlijk veel ernstigere fase van de wereldwijde financiële/economische crisis vrijwel alle landen in grote problemen zal brengen. Het IMF heeft ook al een mogelijke naam voor de één-wereldmunt: de Bancor, al 66 jaar geleden bedacht door de beroemde econoom J.M.Keynes. (bron)

  8. Als de functionaliteit van een bepaald product (in dit geval geld) wordt verminderd neemt het belang/waarde/prijs van dat product af. Prijs: Als er niet meer met cash kan worden betaald zullen de banken geneigd zijn minder intresten te betalen op spaarrekeningen om spaarders te overtuigen geld op rekeningen te plaatsen of te laten staan. Waarde: Er zal moeten geïnvesteerd worden als u rendement wenst te bekomen aangezien er geen intresten meer zijn. Leven van uw rente is niet mogelijk aan een intrestpercentage van 0%. Belang; Drugs zal niet verdwijnen maar de staat verbandt een gratis instrument voor een heel aantal criminelen. Zondagsgeld voor kinderen zal waarschijnlijk meer en meer betaald worden in een alternatieve (lokale) munteenheid.

    Ik denk dat het net goed zal zijn voor de kleine man, de groeiende inkomensongelijkheid en de grote generatiekloof.

  9. Ik vind het een heel gevaarlijke ontwikkeling.De banken (en alles wat er achter de schermen hangt)hebben al veel te veel macht.
    Alle transacties die je verricht kunnen dus gecontroleerd worden. waar je bent, hoeveel je uitgeeft…alles. ik vind dat een schending op je privacy. Mijn gevoel van vrijheid wordt hierdoor weggenomen. (en nee…ik heb niets te verbergen maar dat betekend nog niet dat mensen zonder mijn toestemming alles van mij moeten weten)
    En kijk wat er gebeurd op Cyprus. De bank gaat dicht en ze halen het zonder pardon van je rekening. Schandalig gewoon. Met een druk op de knop heb je dus totaal geen zeggenschap meer over je eigen geld.
    De overheid speelt in op onze angst als ze zeggen dat je dan niet meer beroofd kan worden op straat of meer van dat soort Bullshit !!
    De overheid hoort bij de grootste dieven die er rond lopen 
    GRRRRR !!!
     
     
     

Laat een reactie achter