Banken als Goldman Sachs parasiteren op de reële economie.

Laat centrale bank rechtstreeks geld uitlenen aan bedrijven

Bedrijven komen in de problemen omdat ze moeilijk aan kapitaal kunnen komen. Hoezeer de centrale bank de rente ook verlaagt, zin heeft dat niet. Kapitaal is er echter genoeg. Alleen weigeren de banken het uit te lenen. Gelukkig is hiervoor een voor de hand liggende oplossing.

Banken als Goldman Sachs parasiteren op de reële economie.
Banken als Goldman Sachs parasiteren op de reële economie.

Banken worden erg rijk van lage rente
De pensioenfondsen in Nederland zitten in de problemen. De reden: de lage rente, die ze op hun veilige staatsobligaties krijgen. Hoe minder hun bezittingen opbrengen, hoe lager de zogeheten dekkingsgraad: de verhouding tussen hun bezit en hun pensioenverplichtingen. Dat is niet voor niets zo. De reden dat staatsleningen zo weinig opbrengen is dat de rente van de ECB zo laag is, oktober 2011 1,5%. Dit is minder dan de inflatie, die nu rond de 2,7% ligt. Met andere woorden: je kan geld verdienen, en niet zo’n beetje ook, door flink wat geld van de ECB te lenen. 1,2% per jaar, met nietsdoen. In de wilde dagen na de val van de Muur deden veel hooggeplaatste Russen met vriendjes op de juiste positie dat. Ze leenden roebels tegen een lage rente, wisselden die om in een westerse valuta, zetten die op een westerse bank en konden toen de roebel zwaar in waarde begon te dalen, hun schuld met gemak terugbetalen en er nog veel geld aan over houden ook.

Banken doen dat nu dus ook, want zij zijn de enige die geld van de ECB mogen lenen. Zo kunnen ze lekker risicoloos verdienen en flinke bonussen uitbetalen aan hun topmanagement. Zoals wel vaker bij bankzaken komt dat geld niet uit het niets. Het gaat namelijk in de vorm van inflatie ten koste van de rest van de economie, waarop de banken parasiteren.

Lagere rente volkomen zinloos voor bedrijven
Leuk voor de bankiers, maar dit is natuurlijk uiterst vervelend voor bedrijven die geld willen lenen. Zij zijn ook wel bereid meer rente te betalen voor hun investeringen, maar bankiers weigeren hen dit geld uit te lenen. Niet omdat ze daar niet voldoende aan kunnen verdienen, het verschil tussen leenrente en de ECB-rente is nu extreem groot, maar omdat de financiële risico’s volgens de bankiers te groot zijn.

Bankvergunningen werken niet: Sinterklaas Trichet geeft alleen stoute kinderen cadeautjes
Alleen bedrijven met een bankvergunning mogen bancaire diensten, zoals het aanbieden van een spaarrekening, aanbieden. Op dit moment is het extreem moeilijk om aan een bankvergunning te komen. Dat is ook logisch, want een bankier mag flink graaien in de snoeppot van de Europese Centrale Bank. Nu helemaal, nu goedheiligman Jean-Claude Trichet bij zijn afscheid als directeur van de Europese Centrale Bank alle remmen voor het uitlenen van geld los heeft gegooid[1]. Een sinterklaas dus, die de brave sparende kindertjes besteelt en aan stoute zelfverrijkende kinderen kadootjes geeft.

Bankiers vervangen door centrale bank en de fiscus
Dit probleem is het makkelijkste op te lossen door de overbodige schakel – de bankiers – er tussenuit te halen. De belastingdienst beschikt immers over een behoorlijk goede kennis van de bezittingen en omzetcijfers van ondernemers. Die jaarstukken moeten ze namelijk ieder jaar verplicht inleveren. De fiscus kan op die manier ondernemers steunen en het zo een stuk leuker voor ze maken. Hoe meer winst een bedrijf maakt, hoe meer het namelijk mag lenen. Je zou de leenlimiet afhankelijk kunnen maken van een bepaalde vermenigvuldigingsfactor van de winst en van de harde bezittingen van het bedrijf: de balans, zoals nu gebruikelijk, waarbij de centrale bank preferentiële schuldeiser is. Zo zal minimaal vijftig procent van het vermogen van het bedrijf uit eigen vermogen moeten bestaan. Daalt de solvabiliteit, dan moet het bedrijf een deel van de lening terugbetalen.

Als een bedrijf weinig winst maakt (en dus weinig belasting afdraagt) zal het voor het bedrijf veel moeilijker worden om aan geld te komen. Immers, de belastingdienst zal dan negatief adviseren. Dit zal ondernemers ook stimuleren om hun aangiftes netjes te verrichten en geen winsten weg te sluizen via offshore trusts. Uiteraard wordt bij elk faillissement grondig uitgezocht of malversaties hebben plaatsgevonden. Alle betrokkenen, ook accountants die vervalste jaarrekeningen hebben goedgekeurd, zullen hoofdelijk aansprakelijk gesteld moeten worden. Uiteraard zal er de nodige politieke druk worden gezet op de centrale bank om ook insolvabele bedrijven te financieren. Dit moet dus gelijk worden gesteld aan een criminele daad; betrokken politici en bankiers zullen zeer zwaar moeten worden gestraft. Leningen moeten weer de uitzondering worden in plaats van de regel.

Bedrijven moeten zo voor het grootste deel hun groei bekostigen met winsten en investeerders, in plaats van met geleend geld. En, oh ja. De enige aandeelhouder van een centrale bank mag een overheid zijn, hoewel er ook een onafhankelijke controle moet zijn. Maar dat spreekt ook vanzelf.

Lees ook: Overheid moet hypotheekbank beginnen

Bronnen
1. ECB leent banken ongelimiteerd geld – NOS

5 gedachten over “Laat centrale bank rechtstreeks geld uitlenen aan bedrijven”

  1. “Bedrijven moeten zo voor het grootste deel hun groei bekostigen met winsten en investeerders, in plaats van met geleend geld.”, komt het geld van winsten en investeerders uiteindelijk ook niet voort uit een lening van de centrale bank? De centrale bank is toch de enige die geld maakt, dan moet het toch uiteindelijk daar vandaan komen.

  2. Dit lijkt mij ook veel logischer, de winsten komen bij de overheid te liggen maar ook de risico`s, (dat is beter dan winsten bij private sector en verliezen bij overheid zoals nu het geval is) bedrijven krijgen makkelijk geld en worden beloond voor eerlijk gedrag en de parasitair verdienende private bankensector wordt er effectief tussenuit geknipt.
    In de zonne-energiebusiness zie je trouwens dat China dit al een hele tijd doet haar internantionaal concurrerende bedrijven. Veel zonnepaneelbedrijven kunnen direct van de overheid geld lenen tegen zeer lage rentes zodat de industrie zich goed kan ontwikkelen en zo Europese en Amerikaanse concurenten weg kan concureren. In de afgelopen drie jaar heeft China mede hierdoor veel Europese producenten de das om gedaan. En ergens is dit ook volledig logsich door dit systeem hebben zij niet een dure bankensector die ook nog extra erbij moet verdienen. Je knipt een inefficiente tak uit het proces weg.

  3. een onderscheid in commercial banks (trading) en community banks (nutszekerheid op basis van welvaart status)is dan volgens mij wel tijd, twee verschillende requirements, en daarmee strategic roadmap

  4. MPE Kort samengevat:

    Geen private (geldscheppende) (centrale) banken meer.
    Een landelijke nutsinstelling/accountants kantoor (MPE noemt dat de     Gemeenschappelijke Monetaire Infrastructuur)
    De rekenkundige/boekhoudkundige relatie van 1:1:1 tussen a) Geld in omloop (Circulatie), b) (Rest) Waarde Vertegenwoordigt Eigendom, en c) Resterende Aflossings Verplichting.

    De concrete voordelen hiervan: Geen monetaire inflatie of deflatie, geen mogelijkheid tot systematische manipulatie van ons geld en eigendommen, en geen onoplosbare schuldenbergen die zichzelf (exponentioneel) blijven vermenigvuldigen door rente.
    Implementatie. Implementatie is simpel en in verhouding tegen geringe kosten. Hoe? We verrekenen alle betaalde rente tegen de nog uitstaande gevalsificeerde hoofdsommen. Hierdoor zijn meteen veel mensen schuldenvrij. We financieren alles onder de MPE voorwaarden en laten dit opnemen in ONZE grondwet.  Dit vormt de basis voor een houdbare economie en niet de pseudo vrije markt die men nu economie noemt. Een global mandate voor MPE en algehele naleving daarvan wordt binnenkort online gezet ter ondertekening teneinde een einde te maken aan de wereldwijde exploitatie door het bankensysteem.
    Software applicatie in IT Omgeving. Het is een IT omgeving waarin de MPE money management regels worden geimplementeerd (gebeurt nu ook al). Alles wordt daar bijgehouden. Je salaris komt binnen, betalingen worden gedaan, kredietwaardigheid gecontroleerd, etc. Hoe we de valuta noemen is niet zo relevant. We kunnen met de naam euro doorgaan maar dan implementatie op Europees niveau. Scheelt wellicht in de kosten van implementatie alhoewel die relatief gering zijn. We kunnen online onze boekhouding/rekening controleren en bijhouden. Er verandert practisch gezien niet veel t.o.v. het huidige systeem. Je hebt nog steeds je account met je geld daarop, maar we zijn ongeveer 12x meer liquide (meer koopkracht).
    Elimineer de tussenpersoon (de bank). We lenen geen geld van banken. Alles wat banken doen is onze onderlinge betalingsbeloftes op hun papier uitgeven tegen verwaarloosbare kosten. Hierdoor betaalt u b.v. uw huis middels een hypotheek 2 tot 3x. MPE elimineert de tussenpersoon die ons tot op de dag van vandaag onrechtmatig exploiteren tegen enorme en uiteindelijk terminale kosten.
    ¨Het is geen mysterie om het storings patroon in de economie te projecteren veroorzaakt door rente. Als rente de schuld onomkeerbaar en voortdurend vermenigvuldigt in verhouding tot de noodzakelijke circulatie en steeds meer van iedere Euro gewijd wordt aan deze schulden, dan kan daardoor steeds minder van iedere Euro in circulatie aangewend worden voor de economie. Regulering kan slechts dit terminale proces vertragen.¨
    http://holland4mpe.wordpress.com/2012/04/25/onze-doelstelling/

Laat een reactie achter