Paradigma veranderingen in de economie

Barry Voeten kwam hier al eerder voorbij met zijn interessante idee van de Kleureneconomie. Op die website heeft hij een overzicht gemaakt van allerlei sites die meehelpen aan een paradigma verandering in ons huidige economische systeem. Deze verandering staat nog aan het begin dus alle hulp van mensen bij deze initiatieven is welkom. Hieronder is met zijn toestemming dit overzicht overgenomen

Het is 2012 en het loopt uit de hand. Aan de ene kant zakt de oude kliek steeds dieper in het faillisement. En de nieuwe initiatieven? Niet te tellen! Maar eens een lijstje maken. (ps: alle lokale initiatieven / currencies wereldwijd… passen niet op 1 pagina) En de indeling is niet te doen: ze vallen allemaal onder van alles!

Paradigma veranderingen

De voorstellen en ideeën die je telkens terug ziet komen.

Bloggers / Sprekers

Bloggers met meer losstaande suggesties en analyses. Sprekers en BN-ers met een leuke video.

Netwerken

Clubs die activiteiten ondernemen m.b.t. de paradigma verandering. Laagdrempelig!

NGO’s en consultants

Lastig binnenkomen tenzij je er werkt of ze inhuurt…

Ondernemers en Business

Art

Uw aanvulling

Deze lijst is niet af. Gebruik het formulier hieronder voor uw aanvulling. PS: niet teveel tegen het oude, maar vooral voor iets nieuws. En wat dan!

13 gedachten over “Paradigma veranderingen in de economie”

  1. Je kan het ook academisch aanpakken en je toeleggen op milieueconomie: een tak van de economische wetenschap die zich toespitst op de wisselwerking tussen milieu en economie, de bijhorende beleidsvragen en de problematische vraagstukken. Het grote probleem kan dus ook wetenschappelijk aangepakt worden.
    Ik ben uiteraard pro duurzaamheid, maar misschien moet er minder aandacht besteed worden aan het monetaire aspect van de economie (die volgens mij ver weg staat van milieu) en moet meer aandacht gaan naar de mens, naar sensibilisering, naar sterk vervuilende aspecten van de industrie. Of naar internationale verdragen. Of naar de politiek. Het lijkt me te kort door de bocht om geldsystemen zoveel blaam toe te schrijven.

  2. In ons huidige systeem staat winst maken boven alles. Je ziet dus dat de hele maakindustrie verplaatst is naar landen waar nog volop vervuild mag worden en waar je arbeiders slavenlonen mag betalen…  

    Ik heb zelf een master in energie en milieu wetenschap en daar komt dit ook wel voorbij maar de wetenschap heeft hier weinig in te bepalen zolang je op een wereldwijde markt moet concurreren waarin het uitkan voor machthebbers om hun volk en milieu te verkopen aan grote corporaties. 

    Ik moet eerlijk zeggen dat ik denk dat er niet echt een oplossing voor dat probleem is maar deze alternatieve systemen kunnen in ieder geval een beetje lokale veerkracht inbouwen…

  3. Blijft een goede lijst. Maar was deze al niet eerder geplaatst? Ik meen te herinneren dat er eerder een artikel met deze paradigmaverschuivingen waren geplaatst of over genomen van website van De Kleureneconomie.

  4. Niets mis met lokale veerkracht natuurlijk. Lokale veerkracht aan de macht!
    Maar we moeten ons schikken in ons lot en globalisering aanvaarden, wat natuurlijk niet wil zeggen lokale systemen verwerpen. Integendeel.

    Twee bedenkingen:
    (1) Het aanpakken van de grote winsten en de grote concurrentie (dus niet de lokale bakker of boetiek) zal, naar ik vrees, altijd buiten bereik van deze systemen blijven.
    (2) Zullen deze initiatieven zélf niet onderhevig zijn aan concurrentie en winststreven? En als ze dat niet zijn, zullen ze dan wel gebruikt worden?

    1. Ik denk dat je daar helemaal gelijk in hebt dat we momenteel weinig anders kunnen dan het globaliserende lot aanvaarden. :-) De macht ligt inmiddels voornamelijk bij internationale private bankencartels en internationale Corporaties… Als het ze niet bevalt in een land verhuizen ze of proberen ze en/of proberen ze een munt kapot te speculeren… Ik sprak laatst met een jongen die bij Google had gewerkt en die zei dat google wereldwijd slechts 2% belasting betaald via allemaal constructies, onder andere een brievenbus in Nederland… En zij zijn eerder regel dan uitzondering. Ik geloof dat meer dan 1000 corporaties in NL een brievenbusje hebben, van grote banken tot aan Disney.

      Verder is het doel van dit soort initieven die Barry hier heeft verzameld vooral om een aanvulling te bieden op, niet om het huidige systeem te vervangen. Want dat is niet realitisch, maar een lokaal systeem kan wel zorgen dat geld beter in de regio blijft hangen, ergens is het een soort vorm van protectionisme van de lokale economie opgezet door de mensen zelf. 

      Verder hangt het er wat van af wat voor systemen je gebruikt maar ik denk dat ze niet per se met elkaar concurreren mijn ervaring is dat dit soort systemen juist eerder gaan samenwerken omdat ze vaak dezelfde doelen hebben. 

      En winst is ook totaal afhankelijk van het systeem wat je gebruikt. Systemen waar je uren ruilt met elkaar is niet uit op winst, commerciele bartersystemen zijn wel uit op winst… Maar goed die kunnen ook weer prima naast elkaar bestaan… Maar goed ik denk dat er nog een bel te leren is op die vlakken. :-)

       

       

  5. Misschien kan je in dit verband de SDR’s (speciale trekkingsrechten) van het IMF bekijken. Het zal je ongetwijfeld boeien, niet in het minst omdat het eerder een supranationale aanpak van economische onevenwichtigheden dan een regionale insteek is.

  6. @Tom : de wetenschappelijke benadering van milieu-economie probeert, voor zover ik het overzie, de boel te bestuderen en vervolgens via politieke beïnvloeding een verbetering aan te brengen. Niets mis mee. Vooral doen als je daarin gelooft.

    Echter van enige paradigma verandering is in die hoek volgens mij geen sprake – enkele uitzonderingen daargelaten. Je ziet het aan je eigen teksten – no offence maar toch: blijven geloven in concurrentie ( -> samenwerking) ; schikken in je lot ( -> zelf verantwoordelijkheid nemen) ; globalisering ( -> lokalisering) ; en lobby bij de politiek ( -> zelf de handen uit de mouwen steken)

    @Douwe : je mag wel de tekst gebruiken van kleureneconomie, maar niet het copyright veranderen. (c) Visionair.nl is een inbreuk op de Creative Commons licentie. Foei ;-) Nog een paradigma verandering …

  7. Hello Barry:
    Thanks for mentioning my work, Creating Sustainable Societies (+ PDF book), http://www.creatingsustainablesocieties.com John Boik, USA (June 2012).

    But the link is outdated, and I have a new book, also available as a free PDF. Its title is Economic Direct Democracy: A Framework to End Poverty and Maximize Well-Being. A global partnership is about to form to usher the LEDDA framework (discussed in the book) through the development and pilot trial phases. See our website, http://www.PrincipledSocietiesProject.org for information.

    Best,
    John

Laat een reactie achter