In onder meer Wageningen wordt veel onderzoek gedaan naar kweekvlees. Bron: Wageningen Universiteit

De toekomst van vlees

Veertig procent van alle land op aarde wordt gebruikt om vee op te houden of veevoer te produceren. Dan moet je ook bedenken dat van alle mensen op aarde slechts een klein deel veel vlees eet, maar dat de vleesconsumptie snel stijgt. Dit kan zo niet doorgaan.

Het antwoord is voor een groot deel: afstappen van dierlijke eiwitten waar mogelijk. Als we kunstmatig vlees kunnen kweken, scheelt dat veel dierenleed en ook veel schaars land. Als veel landbouwgrond niet meer nodig is, kan ook onze overbelaste aarde tot rust komen en komt er ook meer ruimte vrij om te wonen in nieuwe natuur. Het plaatje wordt nog zonniger als we zonlicht rechtstreeks in voedsel om kunnen zetten. Dan is ook een groot deel van de akkerbouwgrond niet meer nodig.

In onder meer Wageningen wordt veel onderzoek gedaan naar kweekvlees. Bron: Wageningen Universiteit
In onder meer Wageningen wordt veel onderzoek gedaan naar kweekvlees. Bron: Wageningen Universiteit

Een van de meest veelbelovende onderzoeksrichtingen is kweekvlees. Als we stamcellen uit dieren kunnen halen, kan hieruit in principe een onbeperkte hoeveelheid vlees worden gekweekt. Wel moeten we dan stamcellen van verschillend type hebben.

Lees ook:
In 2012 eerste vlees zonder slachten
Het kweken van insecten
Video: de toekomst van voedsel
Voedsel uit de chemische fabriek

1 gedachte over “De toekomst van vlees”

  1. Ik ben van mening dat vlees alleen lokaal geconsumeerd mag worden en niet meer wordt geexporteerd. Dat zou de situatie hier in Nederland en in andere dichtbevolkte landen flink verbeteren. Er komt dan meer ruimte voor zowel de mens als de natuur. Nu zitten we met een heel sterke woningnood omdat er geen grond meer beschikbaar is om op te bouwen. De prijzen van grond worden net als de prijs van andere zaken bepaald door vraag en aanbod. Het aanbod van grond is nu laag terwijl de vraag ernaar heel hoog is althans in Nederland. Dat komt mede doordat het grootste deel van het land oppervlak wordt gebruikt voor landbouw waarvan het meest weer gebruikt wordt voor de vleesproductie. Als er dus een verbod zou komen op de export van vlees en andere dierlijke eiwitten zou je dus denken dat de economie daar onder leid omdat er een inkomsten bron verdwijnt. Dit zal dus echter weer worden gecompenseert doordat de economie in ons land zal worden aangewakkerd door lagere grondprijzen. De hoge grondprijzen van nu zijn mede de oorzaak waarom het slecht gaat met de winkelstand. Ook de bouwsector leidt eronder. Dit betekent verlies van banen en dus verlies van inkomsten voor de overheid met verdere nadelige gevolgen vandien. onze economie heeft te maken met een veelkoppige aanvaller waarvan de export van landbouw producten er een van is.

Laat een reactie achter