Hoe gedragswetenschappen je energierekening kunnen verlagen

In deze inspirerende TED Talk de sleutel tot het verminderen van energiegebruik: vertel mensen dat hun buren minder energie dan ze verbruiken en mensen gaan massaal aan het energiebesparen. Maak van energiebesparen een spel wat mensen met hun buurt kunnen spelen. Goed voor de beurs, buurt en het milieu.

What’s a proven way to lower your energy costs? Would you believe: learning what your neighbor pays. Alex Laskey shows how a quirk of human behavior can make us all better, wiser energy users, with lower bills to prove it.

Alex Laskey helps power companies to help their customers cut down — using data analysis, marketing and a pinch of psychology.


 

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Eerdere TED talks op Visionair
-) Eerdere artikelen over Energie op visionair

8 gedachten over “Hoe gedragswetenschappen je energierekening kunnen verlagen”

  1. o ja ” hoe blabla … je energierekening  kunnen verlagen ” ???
     
    Dat kan Niéts immers al zestiger jaren waren er energiebesparingscampagnes trui aan gordijnen dicht kachel lager…ect..+++
     
    Gevolg…. ? De prijzen stegen en Men had weer de gewone hoge rekeningen!

  2. Dat is mooi, en alle kleine beetjes helpen, maar huishoudens maken maar 25% van het totale energieverbruik uit. (De rest gaat naar vervoer, kantoren en industrie). Bij de huishoudens daalde het verbruik al het hardst. Het lijkt me juist voor de industrie, de kantorencomplexen, de overheid en de vervoerssector incl. automotives, zaak om die omslag te maken naar energiebesparend en vooral duurzaam. Want met “consumentje pesten” via het èxtra bestraffen van hoog energieverbruik (wat GroenLinks altijd wil bv), daar schiet je niet alleen erg weinig mee op, maar je jaagt juist de armsten die niet kùnnen isoleren en geen zuinigere bestelauto kùnnen betalen, verder de armoede in.
    De belangrijkste stap voorwaarts die gemaakt moet worden zit hem echt in het verduurzamen en niet in het manipuleren van de afnemer: Al die industriedaken en kantoordaken vol zonnepanelen. Ik weet uit ervaring dat het werkt: Mijn oostdak (rijtjeshuis) wekt genoeg op voor 2 huishoudens. (dak helemaal vol.) Maar ja, met die invoerbeperkingen op Chinese panelen wordt het wel weer ERG lastig :(

  3. aanvulling; Al moet ik daarbij opmerken dat het in de VS waarschijnlijk heel anders is, en dat daar enige opvoeding misschien wel gewenst is. In Nederland zijn we toch wel tamelijk energiebewust al volgens mij, en degenen die het kùnnen betalen om energiezuinigere apparaten en isolatie te nemen, doen dat vaak ook wel, al is het bij velen alleen maar voor die lagere rekening op de langere duur. Degenen die dat niet kunnen worden al genoeg “gestraft” via hoge rekeningen, dat hoeft niet nog erger. En zo’n “spel” neigt voor mij te veel naar marktdenken, mekaar opjutten, elkaar de loef afsteken, béter zijn dan je buren. Niet echt mijn ding. Als ik b.v. praat over mijn panelen hoop ik een voorbeeld te zijn dat navolging krijgt, en dan alleen maar blij als het daarna goedkoper, beter, talrijker wordt dan wat ik heb. Niet om te “winnen”, hooguit als planeet, en met alles wat leeft.

  4. De huishoudingen verbruiken maar 4% van het totale verbruik in Nederland. Maar als je toch wilt besparen, zonder minder elektriciteit te gebruiken, kan je een 3-weg trafo plaatsen tussen jou groepenkast en je hoofdleiding. Dit kan een besparing opleveren van ongeveer 50%. Daar kunnen zonnepanelen niet tegen op. Daar komt bij dat de aanschaf minimaal is ten opzichte van zonnepanelen.

Laat een reactie achter