Hoe paddestoelen de wereld kunnen helpen redden

De meeste mensen in Nederland vinden paddestoelen maar eng. Een bakje champignons in de supermarkt is ongeveer het gedurfdste wat ze doen. Onterecht. Schimmels in het algemeen en paddestoelen in het bijzonder kunnen namelijk een aantal bijzonder vervelende problemen oplossen.

Mycoloog Paul Stamets wordt wel de ambassadeur van de Paddestoelenwereld genoemd, en terecht.

Hij heeft al vele boeken over paddestoelen op zijn naam staan en het laatste, “Mycelium Running”, is een absolute aanrader. Het sluit nauw aan op deze TEDtalk van Stamets.

Hij is nogal zenuwachtig en een stotteraar maar laat dat niemand weerhouden.

Oesterzwammen zijn niet alleen erg lekker en gezond. Ze kunnen ook olieresten in vervuilde grond afbreken. Bron: Wikimedia Commons
Oesterzwammen zijn niet alleen erg lekker en gezond. Ze kunnen ook olieresten in vervuilde grond afbreken. Bron: Wikimedia Commons

 Zo blijkt dat oesterzwammen met diesel vervuilde grond kunnen opschonen, ze gedijen er zelfs goed op: ze kunnen koolwaterstoffen ‘eten’. Er is in de USA al gewerkt met haarmatten die olie opnemen vanaf het wateroppervlak; de troep wordt  vervolgens door oesterzwammen onschadelijk gemaakt.

Hij heeft methodes voor insectenbestrijding ontwikkeld die een complete ineenstorting van de (op olie gebaseerde) pesticidenindustrie zou kunnen veroorzaken.

Ook op medicinaal gebied hebben fungi nog een enorm onontgonnen potentieel. Er is onderzoek gedaan naar activiteit tegen virussen (pokken!), bacteriëen en kanker, met zeer positieve uitslagen.

Mycofiltratie is een manier om water te zuiveren door het water door een met mycelium overwoekerd strobed te laten stromen. De paddestoelen eten de schadelijke bacteriën letterlijk op. Onlangs heeft Stamets’ bedrijf Perfect Fungi fondsen verworven van de Environmental Protection Agency (EPA) voor het ontwikkelen van een stedelijk mycofiltratiesysteem.

Dus: overwin die mycofobie, paddestoelen zijn niet vies of eng!

Een nog redelijk onontgonnen gebied is de gerichte combinatie van moderne mycologie met permacultuur. Iedere zichzelf respecterende gemeente zou een Stadsmycoloog in dienst moeten hebben.

Ik vertik het trouwens om ‘paddenstoel’ te zeggen/schrijven, dat is net zo idioot als pannenkoek ;)

6 gedachten over “Hoe paddestoelen de wereld kunnen helpen redden”

  1. Gaaf, Paul Stamtets is superinspirerend idd. Ken hem vanuit de permacultuurwereld. Hij is de reden geweest dat we ook eetbare paddenstoelen hebben opgenomen in http://www.permacultuurnederland.org/planten.php 

    Zijn idee dat fungi ook eerst het land van de aarde voor de planten en dieren hebben gekoloniseerd is ook zeer interessant.  

    Op https://www.google.no/search?sugexp=chrome,mod=19&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=paul+stamets#q=paul+stamets&hl=en&tbm=vid&prmd=imvnsbo&source=lnt&tbs=dur:l&sa=X&ei=qEi7T7iLI9TO4QSdoNi2CQ&ved=0CCgQpwUoAw&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&fp=784bfe6b51f93fab&biw=1639&bih=812 voor de liefhebbers een overzicht van wat langere video`s van hem die online te vinden zijn. Ook zeker de moeite waard.

    1. Peer Polderman

      Zover ik weet is het al lang geleden geaccepteerd dat fungi organismen de aarde hadden gekoloniseerd. Dat is toch zeker geen recente ontdekking geweest?

  2. Het nieuwste boek van Paul Stamets ‘Mycelium Running, How mushroom can help save the world’ bevat een schat aan informatie om ecosystemen te helpen herstellen.
     
    Naast de Nederlands Mycologische Vereneging organiseert ook de KNNV vooral in de herfst regelmatig leerzame excursies.
     
     
     
     

Laat een reactie achter