Levende ruimteschepen, mogelijk en praktisch?

Levende ruimteschepen lijken op het eerste gezicht onmogelijk. Immers, leven is lastig in het luchtledig, drie graden boven het absolute nulpunt. Toch is het idee minder gek dan het lijkt, stelt de fysicus-futuroloog en YouTube-ster Isaac Arthur.

Een auto of fiets repareert zichzelf niet. Een biologisch wezen, zoals een paard, wel. Natuurlijk tot op zekere hoogte. Anders waren er immers geen veeartsen nodig. Een erg handige feature natuurlijk, als je ver uit de buurt bent van een fietsenmaker. Zoals in de interstellaire ruimte.

Levende ruimteschepen hebben bepaalde voordelen die ze aantrekkelijk in de ruimte kunnen maken.
Levende ruimteschepen hebben bepaalde voordelen die ze aantrekkelijk in de ruimte kunnen maken.

Levende ruimteschepen bouwen zichzelf om

Op het eerste gezicht lijken biologische organismen erg slecht bestand tegen de omstandigheden in de ruimte. Maar toch zijn de voordelen van bepaalde biologische eigenschappen dermate groot, dat ruimtevaartdeskundigen serieus nadenken over ruimteschepen die hetzij levend zijn, hetzij bepaalde nuttige eigenschappen van biologische organismen bezitten. Zoals naast het vermogen zichzelf te repareren, ook om zichzelf in evenwicht te houden. Of zichzelf, al naar gelang de behoefte, om te bouwen tot een andere vorm of functie. Zich te voeden uit lokale hulpbronnen. En een ruimteschip dat zich voedt met donkere materie, interstellaire waterstof of een andere energiebron in de omgeving, scheelt natuurlijk best wel veel op je brandstofrekening.

Levende ruimtekolonie

Levende ruimteschepen kunnen ook, net als een Portugees oorlogsschip, uit een “kolonie” van kleinere organismen bestaan. Denk aan asteroïdenmijners, brandstofverzamelaars en reparatiebeesten. Of, een verzameling nanobots zijn, Waarschijnlijk zal de technologie in de buurt van de Singulariteit bestaan uit een wolk van nanobots. In feite zijn levende organismen geavanceerde robots, en zijn echt geavanceerde robots steeds minder te onderscheiden van organismen.

Vooral bij generatieschepen, die honderden jaren onderweg zijn, wordt het steeds belangrijker om een robuust ecosysteem in het schip te hebben dat de levende inhoud intact houdt. Tenzij we de passagiers uploaden als computerprogramma natuurlijk. Kortom, bioships zijn waarschijnlijk minder science fiction dan het lijkt.

2 gedachten over “Levende ruimteschepen, mogelijk en praktisch?”

Laat een reactie achter