Steve Keen in Amsterdam

Share Button

Recent was econoom Steve Keen in Amsterdam. Keen is onder meer een groot voorstander van het wegstrepen van de schulden. Hier zijn lezing die hij in Amsterdam gaf.

My lecture at the Duisenberg School of Finance focused on the peculiar failure of economic theory to appreciate the role of private debt in causing the economic crisis, and the possible future we face now that private debt is rising once more after only a minor level of deleveraging from the highest level of aggregate private debt in human history.

Share Button

Douwe

Woonachting in Noorwegen, en al sinds lange tijd geïnteresseerd in de "grotere vragen" des levens. Dit combineer ik met een actieve instelling om te kijken hoe we het leven met elkaar en voor elkaar een stukje gemakkelijker en mooier kunnen maken. Zelf heb ik bij een aantal onderwerpen die vanuit mijn gezichtspunt het voortbestaan van mensen aanzienlijk kunnen vergroten websites helpen ontwikkelen om deze informatie gratis beschikbaar te maken voor eenieder. Dit zijn: eetbaarnederland.nl, permacultuurnederland.org, esperanto-jongeren.nl en mensenrechten.org. Mijn huidige tegeltjeswijsheid: Do the best you can, with what you have, where you are :-)

Dit vind je misschien ook interessant:

11 reacties

 1. prosument schreef:

  Wegstrepen van de schulden? Hoezo? Het wordt hier grappiger met de minuut :)

 2. prosument schreef:

   
  Pro forma
   
   
   
  In eerste instantie richten we de aandacht tot twee elementen die typisch genoemd kunnen worden binnen ons economische bestel.
   
   
   
   
   
  1)       schijngeld (fractioneel bankieren)
   
  2)       schuldenberg (schuldencomplex)
   
   
  De meningen (subjectieve waarheden) hierover zijn divers, hierover doen we geen uitspraak maar stellen ons gewoon de vraag of we deze elementen uit het wereldbeeld kunnen laten verdwijnen? Dit zou betekenen dat het meningsconflict hierover zou wegvallen, het onderwerp van debat bestaat immers niet langer op dat moment. Als we hierin slagen dan hebben we op z’n minst een tabula rasa waarna we voor de keuze gesteld worden of we wel/niet dezelfde praktijken willen aanhouden? Anders gezegd, gaan we terug (1) schijngeld en (2)  schulden creëren en/of leidt de tabula rasa tot een nieuwe systeemconfiguratie die onvergelijkbaar anders is?

 3. Douwe schreef:

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet begrijp wat je bedoelt te zeggen met je reacties. Daarnaast is het wellicht zinvol om je reacties te koppelen aan iets wat er in de presentatie van Steve Keen voorbij komt?

  Op http://youtu.be/SkesgECRXtM nog interview op hardtalk met Steve Keen. 
  http://youtu.be/SkesgECRXtM

  • prosument schreef:

   Dat we het nu nog moeten hebben over dat het wegstrepen van schulden noodzakelijk is, laat vermoeden dat er wel echt geslapen wordt op Visionair. Ook het voor sommigen problematische schijngeld kunnen we gewoon ‘wegstrepen’ (ic materialiseren in baar geld). Maar de experten van Visionair willen natuurlijk alles de grond in boren zonder dat ze enig benul hebben waar het over gaat, zelfs in de verste verte niet. Vervolgens een bericht plaatsen over het ‘wegstrepen van schulden’? Dat is gewoon spielerei voor wie iets van economie kent, wellicht een minderheid waardoor de economische crisis dan ook een tragische absurditeit betreft, letterlijk en echt geen grap dus. En toch blijven sommigen hier als slapende robotten reageren, het zijn dus echt geen gewone robotten, het zijn robotten die niet eens weten dat ze slapen, de reacties navenant. Maar ja, bij totaal onbegrip waat het over gaat, rest niets anders dan de man te spelen, zo herkennen we de zelfverklaarde intellectuelen en visionairen veel makkelijker. Tragisch, ondertussen zijn letterlijk miljoenen (en meer) mensen slachtoffer van een op hol geslagen machine waarover men druft te stellen dat het over economie gaat, schaamteloos is het. In wat voor jaar leven we eigenlijk?

   • Douwe schreef:

    Ik denk dat het nuttig is om een persoon als Steve Keen die recent in Amsterdam was hier op visionair eens aan het woord te laten. Ik begrijp eerlijk gezegd nog steeds niet waar je momenteel op reageert en wat je nu precies wilt zeggen. 

    Verder is schulden wegstrepen of een jubilee een prima oplossingsrichting volgens mij, en ook in onderstaande artikelen worden verschillende oplossingsrichtingen besproken. 

    -) De toekomst van onze economie deel 12 & 3
    -) 3 praktische oplossingen voor meer economische veerkracht
    -) Update het economische systeem!
    -) Hernationaliseer het recht op geldcreatie 
    -) Straatkinderen in India zetten eigen banksysteem op, nu wij nog!
    -) Breek het monopolie van geld als enige ruilmiddel
    -) Het belang van diversiteit in economische systemen – Bernard Lietaer
    -) Bernard Lietaer – What about Money

    En mocht jij zelf nog oplossingsrichtingen hebben laat het vooral weten maar probeer het dan bij voorkeur op een manier uit te leggen dat een kind je ook kan begrijpen. 

    • prosument schreef:

     Beste Douwe, dat er aan alternatieven helemaal geen gebrek is, weet iedereen ondertussen wel. Een mens zou wel letterlijk moeten slapen om dat nog niet gezien te hebben. Maar net daarom is de zaak nog kwellender en dramatischer. Wat zit politiek nu in feite nog uit hun nek te lullen? Als ik het heb over robotten die het allemaal beter weten, heb ik het niet tegen jou maar er blijken er hier een paar die elke ernstige dialoog kost wat kost moeten afbreken en helemaal geen barst begrijpen van wat er gezegd wordt. En hoe zou dat ook kunnen, ze verpesten elke dialoog nog voor hij kan starten. Wat je vraagt om het uit te leggen als aan een kind, dat mag hier vooral niet verschijnen, wordt allemaal tegengehouden door de redactie omwille van een ‘te hoog niveau’, zo zei het kind van dienst nog. Voor ons hoeft het dan ook niet meer, we dachten eerst dat het hier ernstig was, verre van dat. Men is werkelijk voor niets verlegen, geen greintje volwassenheid.    

    • Douwe schreef:

     Dat ben ik gedeeltelijk met je eens, mensen die reageren zonder zelf maar inhoudelijk kennis van zaken te hebben en aangeven zich er ook inhoudelijk niet in willen verdiepen zouden wat mij betreft niet moeten reageren. 

     Ik denk dat het helaas wellicht juist nog wel nodig is om mensen bekend te maken met de ideeen en soms ook met vooraanstaande personen die die ideeen uitdragen. Zelf ben ik iemand die sterk naar inhoud kijkt maar sommige mensen zijn in mijn ervaring beter te overtuigen als ze zien dat een professor het op de BBC in Hardtalk verdedigt. 

     Maar stel jij bent morgen de baas van Nederland hoe zou jij het financieel systeem willen gaan aanpassen. En hoe simpeler de uitleg hoe beter wat mij betreft. :-)

    • Douwe schreef:

     Ik deel de mening van Arie Roos blijkbaar niet. Maar inplaats van over mensen zou ik liever over ideeen praten dus als je gewoon inhoudelijk de ideeen van Keen weerlegt lijkt me dat de kortste en meest zinvolle stap.

    • Douwe schreef:

     We bannen als mensen zich niet aan de visionaire spelregels houden. Germen is daarbij hoofdredacteur dus ik heb niet eens de macht om in mijn eentje mensen te bannen. Verder is het mij nog steeds onduidelijk wat je inhoudelijk nu voor mening hebt op hetgeen Steve Keen in Amsterdam vertelde een tijdje geleden. Lees de visionaire huisregels nog eens door dan zie je dat we op visionair vooral graag inhoudelijke discussies aangaan over ideeen die worden gepresenteerd door schijvers zelf of de ideeen van de mensen die we in videos aan het woord laten. Momenteel zijn al deze reacties namelijk volledig offtopic omdat je nog nergens op de inhoud van het artikel in bent gegaan. Als je problemen hebt met het redactionaire beleid van mij of van anderen dan adviseer ik je een mail te sturen naar info@visionair.nl

    • Douwe schreef:

     Dat lijkt me nogal sterk, wel moet je oppassen met reacties met meer dan drie links erin want die worden automatisch door de spamfilter eruit gevangen.

     Alle inhoudelijk onderbouwde reacties op visionair zijn van harte welkom. Die zorgen daarnaast voor een grote meerwaarde omdat je dan een goede en interessante inhoudelijke discussie krijgt. Maar goed dan is het wel noodzakelijk dat je over de inhoud van ideeen gaat praten.

     Zie eventueel ook deze video: Belief nothing but understand as much as you can

     En als je andere problemen ondervind moet je die zo gedetailleerd mogelijk naar info@visionair.nl sturen en dan kan Germen kijken of er technisch iets aan de hand is.

     Overigens zou het fijn zijn als je inmiddels gewoon eens inhoudelijk op de inhoud en de ideeen van Steve Keen zou reageren want je bent momenteel zelf nog steeds totaal offtopic aan het reageren.

 4. antares schreef:

  Herm was in het spamfilter blijven hangen, heb hem eruit gehaald. hoop dat het nu goed gaat.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger